DENİZLİLİ İKİNCİ EL ÜRÜN SATAN ESNAF: “KEMERİNİ SATMAYA GETİRENİ GÖRDÜM, ‘BUNU ALIR MISIN, SATIYORUM’ DEDİ”

DENİZLİLİ İKİNCİ EL ÜRÜN SATAN ESNAF: “KEMERİNİ SATMAYA GETİRENİ GÖRDÜM, ‘BUNU ALIR MISIN, SATIYORUM’ DEDİ”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, Denizli'de iş insanları, çiftçiler, oda ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geldi. CHP...

Haber: BERKAY VAROL - Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, Denizli'de iş insanları, çiftçiler, oda ve sivil toplum temsilcileri ile bir araya geldi. CHP heyeti çarşıda, sokaklarda esnafın sorunlarını da dinledi. İkinci el mal alım satımı yapan bir esnaf, heyete, "Ben kemerini satmaya getireni gördüm. Bunu alır mısın dedi. Ben baktım, eline dolamış. "Ben bunu satıyorum" dedi. Ne yapayım" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek'in bir esnafa, "Müşteriler nerede?" diye sorması üzerine esnaf, "Kendimize açtık, giriyoruz, çıkıyoruz" diye karşılık verdi.

CHP Ekonomi Masası Heyeti, Denizli’de esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. İkinci el eşya alım satımı yapan bir esnaf, CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ve CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek’e, “Siftah edeceğiz diye bekliyoruz. Üç tane dükkanımız var daha siftah etmedik. Müşterileri bekliyoruz. 64 yaşındayım, böyle bir ekonomik kriz görmedim” dedi.

Zeybek’in alımın mı yoksa satımın mı daha çok olduğunu sorması üzerine esnaf, “Satan çok. Alan yok. Ben kemerini satmaya getireni gördüm. Bunu alır mısın dedi. Ben baktım, eline dolamış. Ben bunu satıyorum dedi. Ben ne yapayım” diye konuştu.

“2022 YILI İYİ BAŞLAMADI. SATIŞLAR ÇOK DÜŞÜK”

Bir giyim mağazası sahibi, “2022 yılı iyi başlamadı. Satışlar çok düşük. Alım gücü düşünce haliyle esnafa yansıyor. Esnaf zor durumda kalıyor. Elektrik faturası 500’den 1000’e çıktı. Giderler yükseliyor. Bu da bizi zor durumda bırakacak. Ciroda yüzde 50 düşüş var” dedi.

MALI BİR ŞEKİLDE İNDİRİMDEN SATIP BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Satılan malın yerine yenisi koyamadıklarını söyleyen esnaf, “Biz şu anda mal alımı için bir başvuruda bulunduk İstanbul’dan. Fiyatlar baya yüksek. Bundan dolayı biz almak istemiyoruz. Çünkü satamayacağız. Almaktan vazgeçiyoruz. Ne yapacağız, birkaç ay sonra malı bir şekilde indirimden satıp bu işin içinden çıkmaya çalışacağız” diye dert yandı.

“NE DÖVİZİ, KLİMAYI AÇAMIYORUZ”

Zeybek’in “Hesabınızda döviz var mı?” diye sorması üzerine esnaf, “Yok abi, ürün alamıyoruz. Ne dövizi, klimayı açamıyoruz. Onu da açsak kim bilir ne olacak. Bu ay ne kadar elektrik faturası gelecek korkuyorum. Geçen ay 1200 TL geldi” karşılığını verdi.

Esnaf, elektrik faturalarından şikâyet ederken, “Açmıyoruz. Bir ısıtıcı var. Arada bir onu açıyoruz, o da 15 dakika. Gidişat iyi değil, umarım 2023’te her şey düzelir” temennisinde bulundu.

“İŞLER ÇOK KÖTÜ. DOLARIMIZ DÜŞTÜ AMA FİYATLARIMIZ DÜŞMEDİ”

Bir başka giyim mağazası sahibi, CHP’li Serter’in “İşleriniz nasıl” sorusu üzerine, “Çok kötü. Dolarımız düştü ama fiyatlarımız düşmedi” yanıtını verdi.

Yurttaşların, fiyatları yüksek bulduğunu ve alım gücünün düşmesi nedeniyle satışların olmadığını söyleyen esnaf, “20, 30 TL olan ürünler 100 TL oldu. Ama bunu sorduğumuzda dolar çok yükseldi” dedi.

Elektrik faturalarının iki kat arttığını söyleyen esnaf, “Birçok insan kapatıyor ki biz de düşünmedik değil. Veresiye vermiyoruz, versek temelli batarız herhalde” diye dert yandı.

Bir çiçekçi ise, geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 kaybı olduğunu belirtirken, “Fiyatlar yukarı olduğu için insanların alım gücü de düşüyor” dedi.

Zeybek, bir kuyumcuya, “Sizin ışıklar yanıyor, fatura gelmedi mi?” diye sordu. Kuyumcu esnafı ise, “Geliyor, sürekli geliyor. Yeni fatura geldi. Baya değişiklik var. Bu evde de belirgin, dükkanda da. Esnafın halini görüyorsunuz. Dükkanlar boş, herkes oturuyor. Buradan belki çok basit gibi geliyor söylemek ama aslında bir koli yumurtanın 42 liraya satın alındığı bir dönemdeyiz. Bir kilo Türk kahvesinin 160 TL’ye alındığı bir günde yaşıyoruz. Ben kuyumcuyum, sabahtan beri oturuyorum. Satış yapmadım” diye konuştu.

Bir giyim mağazası sahibi, “Önümüzü göremiyoruz. Satışı yarı yarıya düşürdü” diye dert yandı.

“KENDİMİZE AÇTIK, GİRİYORUZ ÇIKIYORUZ”

Denizli Kaleiçi’nde esnaflık yapan bir başka giyim mağazası sahibine Zeybek, “Müşteriler nerede?” diye sordu. Esnaf ise, “Kendimize açtık, giriyoruz, çıkıyoruz” diye karşılık verdi.

Esnaf, açtıkları dükkânın gurbetçi müşterilere hitap etmek için açtıklarını ifade ederken, “Yenilik yapmak lazım. İnsanlarda para kalmadığı için biz de yurt dışına yoğunlaştık. Yazın çalışıyoruz, kışın bekliyoruz" dedi.

Deri ürünleri satan bir esnaf, “Bugün satış yapmadım. Dün vardı. İnsanların derdi ekonomi, iktidarın derdi başka” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.