DEÜ'NÜN TARTIŞMA YARATAN YABANCI ÖĞRENCİ KARARI: “KENDİÖĞRENCİLERİMİZE İHANET”
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yeni öğrenciler için ayrılan 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 115’inin yabancı uyruklu öğrencilere ayrılmasına ilişkin tartışma sürüyor....
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), yeni öğrenciler için ayrılan 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 115’inin yabancı uyruklu öğrencilere ayrılmasına ilişkin tartışma sürüyor. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı 1 yılda yüzde 1 buçuktan yüzde 47’ye çıktı. DEÜ rant elde ediyor. Bu resmen kendi öğrencilerimize ihanet" değerlendirmesini yaparken; CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan ise “Bundan en fazla Suriyeliler yararlanacak. Yararlanmalarında belki bir mahsur yok ama Suriyelilere verilen imkanlar neden Türk vatandaşına verilmiyor” dedi.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nin; 2021-2022 sezonu için yabancı uyruklu öğrenci kabulü kontenjan sayısını 10 bin 115 olarak açıkladı. Yabancı uyruklulara lisans bölümleri için 6 bin 225, ön lisans için ise 3 bin 890 kişilik kontenjan açılırken; öğrenciler istedikleri bölüme 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında değişen ücretlerle girebilecek.
ARAPÇA İLAHİYAT İÇİN 330 KİŞİLİK KONTENJAN
Üniversiteden yayınlanan broşürde yer alan bilgilere göre hukuk fakültesine 250, yüzde 30 Arapça eğitimli ilahiyat fakültesine ise 330 kişilik kontenjan verildiği görüldü. 70 kontenjan verilen tıp fakültesine giriş için ise 54 bin TL fiyat belirlenmesi dikkat çekti.
"DEÜ RANT ELDE EDİYOR"
Üniversite yönetiminin kararına yönelik tepkiler sürüyor.
CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu, konuyu Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Üniversitenin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanının bir yılda yüzde 1 buçuktan yüzde 47'ye çıktığını belirten Purçu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"YÖK’ün son yayımladığı verilere göre 2019-2020 öğretim yılında üniversitenin toplam öğrenci sayısı 65 bin 234’ken, burada eğitim alan yabancı uyruklu öğrenci sayısı sadece 992’ydi.
DEÜ tarafından açıklanan kontenjan ve yıllık öğrenim ücretleri tablosunda, ücretlerin 2 yıllık bölümler için 2 bin 800 ile 4 bin 600 TL, eğitim, fen ve edebiyat fakülteleri 5 bin ile 7 bin 300 TL mühendislik ve hukuk fakülteleri 7 bin 300 ile 14 bin 500 TL, tıp fakültesinin ise 54 bin 500 TL olduğu bilinmektedir. Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan devlet üniversitesi DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor."
"İKTİDAR, ÜNİVERSİTELERİ PARTİLİ REKTÖRLERİN OYUNCAĞI YAPTI"
“Yabancı uyruklu öğrencilerin göstermelik kolay bir sınava tabi tutulduğunu” öne süren Purçu şöyle devam etti:
"Öğrencilerimiz zorluk seviyesi oldukça yüksek TYT ve AYT sınavlarına girerek alın teri döktüler. Her şey ortadayken sırf kendisi veya ailesi Türkiye’ye dışarıdan geldiği için bir yabancıöğrencinin yıllık 5-10 bin lira ücret ödeyerek hiçbir efor sarf etmeden, YÖS gibi göstermelik bir sınavla ellerini kollarını sallayarak bu bölümlere girebilmesi kabul edilemez. Bu durum başlı başına eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı bir durumdur. Bu resmen kendi öğrencimize yapılmış kabul edilemez bir ihanettir. İlim yuvası olan değerli üniversitelerimizi partili rektörlerin oyuncağı yapan iktidarın karşısında T.C. vatandaşı olan öğrencilerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız.”
CHP İZMİR GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI: SURİYELİLER YARARLANACAK
CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan da partisinin üniversite örgütünün gündemi getirdiği kontenjanlara tepki gösterdi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Kotan, şunları söyledi:
"Üniversitelerde, amfilerde, sınıflarda yaklaşık 500-600 kişilik gruplardan bahsediyoruz. Bu üniversitenin hem eğitim kalitesini düşürüyor hem de bizim arkadaşlarımız açısından adaletsizlik olmuş oluyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin üniversiteler arasında çok fazla borca sahip olduğunu görüyoruz ve aklımıza "Üniversiteler bir rant kaynağına mı dönüştürülüyor?" sorusu geliyor.
Ülkemizin parsel parsel satıldığı bugünlerde üniversitelerin eğitimin ranta, para kaynağı olarak aksettirilmesi bizim için tepki gösterilmesi gereken bir durum. Ülkemize Suriyelilerin, Afganların geldiğini ve yoğun yaşadığını görüyoruz. Bu yabancı uyruklu kavramı her ne kadar Alman’ı, İngiliz’i kapsasa da bundan en fazla Suriyeliler yararlanacak. Yararlanmalarında belki bir mahsur yok ama Suriyelilere verilen imkanlar neden Türk vatandaşına verilmiyor. Neden Türk vatandaşındansa Suriyeli bir adım öne geçiyor. Bu inanılmaz."
ÖZDAĞ: YETER ARTIK
Ayyıldız Hareketi lideri ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ da sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, DEÜ'nün kararına tepki gösterdi. Özdağ, "Türk çocuklarıüniversiteye giremiyor çünkü yerlerini yabancılar işgal ediyor. Yeter artık" dedi.
Görüntü Dökümü
- Dokuz Eylül Üniversitesi dış görüntü detay
- CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan röp.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.