DEVLET SANATÇISI NEDRET GÜVENÇ, SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
Yeşilçam'ın usta oyuncularından 91 yaşında vefat eden Nedret Güvenç, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen tören ve Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Kilyos Mezarlığı'nda...
Yeşilçam'ın usta oyuncularından 91 yaşında vefat eden Nedret Güvenç, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen tören ve Teşvikiye Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Kilyos Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Sanatçı Nedret Güvenç için ilk tören Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlendi. Törene; sanatçılar, Dilek Türker, Nedim Saban, Hakan Altıner, Çiçek Dilligil, Sevinç Erbulak, Suna Keskin, Göksel Kortay, Can Kolukısa, Hüseyin Tuncel, Nergis Çorakçı, yönetmen Naci Çelik Berksoy, sinema yazarı Alican Sekmeç, Nedret Güvenç'in oyuncu yeğeni Ece Uslu, müzisyen Bora Öztoprak ve yapımcı Baran Seyhan ile sevenleri katıldı.
TÜRKER: SEVGİLİ NEDRET VERDİĞİN EMANETİ SONUNA KADAR TAŞIYACAĞIM
Nedret Güvenç'in sahneye konan naaşının başında konuşan tiyatrocu Dilek Türker, törende şunları söyledi:
"Sevgili Nedret. Elimden geldiği kadar, senin bana verdiğin ödülü, emaneti taşımaya çalıştım. Bundan sonra da söz veriyorum, sonuna kadar, buluşuncaya kadar taşıyacağım. Nedret Güvenç; Cumhuriyet devriminin uygar toplum projesinin, Atatürk’ümüzün uygar toplum projesinin somut bir örneğiydi. 1965 yılında onunla tanıştım. 18 yaşındaydım. Şehir Tiyatroları'na Muhsin Bey'in kabulü ile girdim ve ilk "Kireçli Bahçe" oyununda Nedret Güvenç’in karşısındaki ilk sözlü rolümü oynadım. Onun karşısında konuştum, provada titriyordum."
SABAN: BÜTÜN YAPTIKLARIN VE BENİ YAŞAMA BAĞLADIĞIN İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM
Sanatçı Nedim Saban da tiyatro insanlarının yetişmesinin zorluğuna işaret ederken, gençlerin Nedret Güvenç'i de anlayamadıklarını anlattı. Nedret Güvenç ile beraber iki kez ölüm ve yaşamı yaşadıklarını dile getiren Saban, şunları söyledi:
"1978'de anneannemin kanser olduğunun anlaşıldığı gün babam beni tiyatroya götürdü. Bilge Zobu'nun oynadığı oyununa gittik. Çok eğlendik, çok güldük. Üsküdar'a gitmek benim için çok heyecan vericiydi ama yetmedi. Tabii babam anneannemin kanser olduğunu söylemedi. Sonra dedim ki bir oyuna daha gitmek istiyorum. "Oğlum sana ağır gelir" felan dedi ama biz gittik. Nedret Hanım'ı izledik ve babam bana ölümü şöyle anlattı: Bak dedi "Nedret Güvenç şu an anneyi oynuyor, ben onu genç kızı oynarken bazı oyunlarda izlemiştim." O zaman anneannemle ilgili bir gerçeği anlamış oldum. Ondan sonra dedi ki "Yıllar geçti Nedret Hanım'la rahmetli Okan Bey bir apartman aldılar. O apartman benim dedemin apartmanı ve biz 60 kişilik bayramlar kutlardık hep beraber. O ailelerin çoğu yurt dışında ya da kaybettik çoğunu. Dedemin haham başı olarak bayramlar düzenlediği apartmana, Nedret Hanım'a gittiğim zaman çok kötü olurdum. Ben o mobilyalara, yani dedemin o mobilyalarına ne olduğunu hiç anlayamamıştım. Meğer onların bir bölümü Varlık Vergisi'nde gitmiş. Kalanlarla biz bayram kutluyormuşuz. Ve her gittiğimde ağlayacak gibi olurdum. Nedret Hanım, hep tiyatro konuşarak beni hayatta tutardı. Sonra da şöyle düşünürdüm: Tiyatro aslında ölümsüz bir şey galiba ama ondan sonra da şuna bakardım evet biz bir oyun oynadık iki saat, ölümüne kavga ettik, ama ölüme iki saat daha çok yaklaştık." Onun için bugün maalesef benim için ölüme en çok yaklaştığım an. Sevgili Nedret Güvenç bütün yaptıkların için ve beni yaşama başladığın için teşekkür ediyorum."
Teşvikiye Camisi'ndeki törene de yine Nedret Güvenç'in tiyatro camiasındaki dostları, sevenleri ve ailesi katıldı.
Camide taziyeleri, kızı Müjde Bilgütay ile yeğenleri Nazan Sapanca, Sefa Sapanca kabul etti. Cenaze namazının ardından Nedret Güvenç'in cenazesi Kilyos Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.