DOLARIN DÜŞÜŞÜ GIDA FİYATLARINA YANSIMADI, VATANDAŞ: "CANIM ÇEKİYOR AMA GÜCÜM YETMİYOR"
Doların düşüşü ne gıda fiyatlarına ne de vatandaşın cebine indirim olarak yansımadı. Ankara, Ulus halindeki esnaf, “Dolar düştü diyorlar ama her şey...
Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: FATİH NAZIM EFE
Doların düşüşü ne gıda fiyatlarına ne de vatandaşın cebine indirim olarak yansımadı. Ankara, Ulus halindeki esnaf, “Dolar düştü diyorlar ama her şey yerinde sayıyor. Bir kilo et 100 lira. Yağ yerinde duruyor. Şeker yerinde duruyor. Dolar düşmüş millete ne? Baksana boş boş geziyor millet” dedi. Emekli bir vatandaş ise, “Fiyatlara bakıyorum. Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor" diye dert yanarken, bir başka vatandaş ise, “Dolar düştü, ekmek niye düşmüyor ekmek?” diye sitem etti.
Doların, geçtiğimiz pazartesi gününe kadar olan aylarca süren yükselişi nedeniyle gıda başta olmak üzere birçok ürün zamlandı, vatandaşın alım gücü düştü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi gecesi kur korumalı mevduat getirileceğini açıklamasının ardından TL değer karşısında yüzde değer kazandı. Ancak doların düşüşü ne gıda fiyatlarına ne de vatandaşın cebine yansıdı.
Ankara’nın Ulus halindeki esnaf, doların düşüşüyle birlikte etiket fiyatlarında değişme olmadığını, müşterinin de pek uğramamasından şikayetçi. Haldeki fiyatlara bakıp evine eli boş dönen vatandaş ise fiyatlar karşısında önünü görememekten dertli.
SUİÇMEZ: "DÖVİZDEKİ DÜŞÜŞÜN; MAZOTA, GÜBREYE, YEME YANSIMAMASI GIDA ENFLASYONUNU DEVAM ETTİRİYOR"
ANKA Haber Ajansı'nın "Doların düşüşü, gıda fiyatlarına neden yansımıyor?" sorusunu yönelttiği Ankara Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez "Son iki günde dövizdeki düşüşlerin; mazota, gübreye, tohuma, yeme doğrudan yansımaması halinde üretim maliyetlerinin düşmemesi, çiftçinin bir yandan üretim yapmakta zorlanması, bir yandan yüksek maliyetli yapılan üretimin, raflara tüketicilere daha pahalı gıda fiyatları olarak yansıması gıda enflasyonunun devam etmesi sonucunu doğuracaktır" yanıtını verdi.
“DOLAR DÜŞMÜŞ MİLLETE NE”
Esnaf ve vatandaş da konu ile ilgili düşüncelerini Anka’ya şu şekilde açıkladı:
Esnaf: “Dolar düştü diyorlar ama her şey yerinde sayıyor. Bir kilo et 100 lira. Yağ yerinde duruyor. Şeker yerinde duruyor. Benzin yerinde duruyor. ‘Faiz, haram’ dedi. Tekrar el altından faizi yükselterek, doları düşürdü ama hiçbir şeyi, düşüremedi. Önemli olan gıdayı düşürmesi. Dolar düşmüş millete ne? Baksana boş boş geziyor millet.”
“TÜRKİYE’DE KITLIK MI VAR?”
Esnaf: “Satış yok. Hep ikiye katlandı. Bir yumurta 20 liraydı. 50 lira olmuş. Dolar düştü ama başka hiçbir şey düşmedi ki. Türkiye’de kıtlık mı var?”
“ETİ ORADA BIRAK, SAKATAT ALAMIYORUM”
Hale alışveriş yapmak için gelen ve eli boş dönen emekli Hakkı Bayındır: “Emekli maaşım çok düşük. Çay şekerinin kilosu 42 milyon. Benim gücüm yetmiyor. Aile içerisinde de huzursuzluklar oluyor. Hayat pahalı olduğu için. Ankara Ulus halini geziyorum. Fiyatlara bakıyorum. Canım çekiyor ama gücüm yetmiyor. Eti orada bırak, sakatat alamıyorum. Dolar yükselmeden önce rahatlıkla alıp yiyorsun ama şimdi alamıyorum. Dolar düştü ama marketteki fiyatlar düşmedi.”
Bir başka vatandaş: “Fiyatlar pahalı. Kıyma alamıyoruz. ‘Dolar düştü’ diyorlar. Hani nerede? Daha etikete yansımadı”
"DOLAR DÜŞTÜ, EKMEK NİYE DÜŞMÜYOR EKMEK?”
Taneyle yumurta alabildiğini söyleyen emekli bir vatandaş: “Hiçbir şey alamıyorum. Bakıyorum geçiyorum. Ben emekliyim. Alsam da 200 gram, bir yumurta iki yumurta alıyorum. Dolar düştü benzin mazot niye düşmüyor. Ekmek niye düşmüyor ekmek?”
KASAP: “SADECE ETİKET DEĞİŞTİRMEYE BİR TANE ELEMAN TUTTUK”
Kasap: “Tavuk, et fiyatları yerinde durmuyor. Önceden yılda iki defa zam gören ürün haftada iki defa zam görmeye başladı. Artık sadece etiket değiştirmeye bir tane eleman tuttuk. Etin kilosu 125 lira. Asgari ücreti alan bir kişinin günlüğü 140 liraya geliyor. Zaten bir kilo et alabiliyor.”
“4 BÜYÜK FİRMANIN ELİNDE KALMIŞIZ. İSTEDİĞİ GİBİ FİYAT OYNATIYOR”
Tavukçu esnafı Ergün Dur ise müşterinin kiloya gücü yetmediği için gram ürün almak istediğini belirterek, “Satışlarımızda yüzde 80 düşüş var. Tüm tavuk 50 lira bir insanın 50 lira verecek gücü yok” dedi. Doların düşmesiyle beraber fiyatların düşmediğini söyleyen esnaf, “4 tane büyük firmanın elinde kalmışız. İstediği gibi fiyatı oynatıyor” diye konuştu.
“VATANDAŞ, KEMİKLİ UCUZ ET ALIYOR. ONU HAŞLIYOR DURUMU ÖYLE GÖTÜRÜYOR”
Bir başka esnaf ise “Emeklinin cebinde kaç lira para var? Bir sorsana. Emekli, ne alacak? Tavuk olmuş 26 lira, kuzu eti olmuş 90 lira. Kemikli ucuz et alıyor. Onu haşlıyor durumu öyle götürüyor” dedi.
“HAMSİ 35 LİRAYA FIRLADI, ŞU AN HAVADA UÇUYOR”
Balıkçı esnaf ise, “Bir kilo çinekop 30 liraydı. Şu an da 60 lira. Hamsi 20 liradan 35 liraya fırladı. Hamsi fakir gıdası değildir, fikir gıdasıdır ama şu an havada uçuyor hamsi” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.