DURMUŞ YILMAZ: “ENFLASYON YÜZDE 30-35’E GELİRSE DURUM NEGATİFE DÖNER”

DURMUŞ YILMAZ: “ENFLASYON YÜZDE 30-35’E GELİRSE DURUM NEGATİFE DÖNER”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “kur korumalı mevduat programının” başarısını enflasyonun belirleyeceğini...

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “kur korumalı mevduat programının” başarısını enflasyonun belirleyeceğini belirtti. Yılmaz, “Eğer enflasyon yüzde 30-35’e gelirse durum negatife düşer. Vatandaş "Cebimdeki para değer kaybediyor" diyerek, "Fazla faiz isterim" derse durum iyiye gitmez" dedi. Dövize endeksli mevduat sistemi şu anda başarılı göründüğünü belirten Yılmaz, "Daha kalıcı olması için Türkiye'de yerleşiklerin 142 milyar dolara yaklaşan döviz hesaplarını satmaları gerekir” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Yeniçağ TV’de katıldığı programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, "Dün çıkmış birisi, "Kur düşüyor, dolar almanın tam zamanı" diyor. Bunların beyni sulanmış. Bunlara gereken cevabı benim milletim en kısa zamanda verecek" sözleri ve yeni ekonomik programa ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Yılmaz, özetle şunları söyledi:

“BURADA HAKARET VAR, KÜÇÜKSEME VAR, AŞAĞILAMA VAR: Vallahi şu anda bizi dinleyenler herhalde beynimin ne durumda olduğunu görüyorlar. Ben buna ne cevap verebilirim? Sayın Cumhurbaşkanı ile yolumuz ikinci kez kesişti. Daha önce 2015 yılında yatırımlarla ilgili olarak verdiğim bir mülakat sonucunda da beni gündeme aldı. O zaman da bana ‘Bunlar bir şey bilmezler. Herkes işine baksın, bilmediği işle uğraşmasın’ dedi. Ben de en iyi bildiğim konunun bu olduğunu belirterek, "Bu konuda konuşmazsam başka nerede konuşacağım" dedim. Sayın Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin içeriğine baktığımızda burada hakaret var, küçümseme var, aşağılama var. Şimdi ben bir yurttaş olarak Sayın Cumhurbaşkanı'na dönüp aynı ifade veyahut da benzer ifadelerle cevap vermeyi kendime yakıştırmam.

TL’NİN SATIN ALMA GÜCÜNÜ KORUYAMADIĞIMIZ İÇİN ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINAMIYOR: Ekonomik son hamleden biz yurttaşlar olarak memnunuz. Ama kuru belirleyen en önemli makro gösterge, enflasyondur. Biz yurttaşlar kendi ulusal hükümdarlık hakkımız olan Türk lirasının yerine durduk yerde tanımadığımız, bilmediğimiz yabancı paraları neden koyalım? Bizim ulusal onurumuz kendi paramızdır. Yönetim olarak Türk lirasının satın alma gücünü koruyamadığımız için enflasyon kontrol altına alınamıyor. Haklı olarak yurttaş kendisini koruma içgüdüsüyle yabancının parasına, başka enstrümanlara, altına yöneldi.

YERLEŞİKLERİN 142 MİLYAR DOLARA YAKLAŞAN DÖVİZ HESAPLARINI SATMALARI GEREKİR: Türk lirasının değerlenmesinin önündeki en önemli engel, enflasyonun kontrol altına alınamamasıydı. Ekonomi tamamen dolarize oldu. Yani Türk lirasını biz kendi elimizle, Türk ekonomisinden kovduk. Hükümet maalesef enflasyonla mücadelede başarısız oldu ve havlu attı. Bir yöntem bulundu. Kısa sürede enflasyon düşmeyeceğine göre, bu dövize endeksli mevduat sistemi getirildi. Şu anda başarılı görünüyor. Daha kalıcı olması için Türkiye'de yerleşiklerin 142 milyar dolara yaklaşan döviz hesaplarını satmaları gerekir.

YAPILAN FAİZ ARTIRIMDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL: Aslında hükümetin yaptığı faiz artırımından başka bir şey değil ve bunun ucu da açık. Burada bu analizde eksik olan şey enflasyonun ne olacağı? Bu işin başarısı yerleşiklerin dolarını satmasına bağlı. Şu anda herhalde satışlar var. Çünkü TL değerleniyor. Merkez Bankası para basacak o para da piyasaya çıkacak dolayısıyla bu enflasyon üzerinde bir etki yapacak enflasyon elbette yukarı gidecek.

ENFLASYONDA 3 HANEYİ GÖREBİLİRİZ: Merkez Bankası dönen parayı sterilize edecek mi etmeyecek mi? Yani bunu geri çekecek mi? Dönen paranın tamamını piyasaya verip kullanıma sokarsa, kesinlikle enflasyonda 3 haneyi belli bir süre sonra görmeniz mümkün. Yani 30 milyar, 40 milyar dolar, 20 milyar dolar her neyse satılırsa, bunun karşılığı bugünkü kurdan 12-13 liradan bozarsa 100 milyar TL eder. Bu kadar likiditeyi piyasaya verirseniz bunun elbette bir fiyatlar üzerinde olumsuz etkisi olacak.

PROGRAMIN BAŞARISINI ENFLASYON ORANI BELİRLEYECEK: Önümüzdeki dönemde bu işin başarısını belirleyecek olan ortaya çıkacak enflasyondur. Eğer enflasyon yüzde 30-35’e gelirse durum negatife düşer. Vatandaş "Cebimdeki para değer kaybediyor" diyerek "Fazla faiz isterim" derse durum iyiye gitmez. İnşallah öyle olmaz.”

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.