EDİRNE TABİP ODASI BAŞKANI ALTUN: "YENİ VARYANTLAR ÇIKARKEN, BU KADAR HAREKETLİLİK DOĞRU DEĞİL"

EDİRNE TABİP ODASI BAŞKANI ALTUN: "YENİ VARYANTLAR ÇIKARKEN, BU KADAR HAREKETLİLİK DOĞRU DEĞİL"

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun yabancı turistlerin seyahatlerinin kısıtlanması gerektiğini dile getirdi. Altun, “Yeni varyantlar çıkarken,...

GÖKHAN TUZLADAN 

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun yabancı turistlerin seyahatlerinin kısıtlanması gerektiğini dile getirdi. Altun, “Yeni varyantlar çıkarken, bu kadar hareketlilik doğru bir şey değil” dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, yaptığı açıklamada; Edirne’nin sınır kenti olduğunu ve yurt dışından gelen çok sayıda insanın geliş ve gidişlerde sınır kapılarını kullandığını ve Edirne’de alışveriş yaptığını belirtti.

Altun, “Pandemi kıtalar arası salgındır ve tüm dünya insanlarını ilgilendiriyor. Sadece bir ülkenin sorunu değil. Dolayısı ile hastalık çok ciddi anlamda artış gösterirken ve bu artışa bağlı yeni varyantlar çıkarken bu kadar hareketlilik doğru bir şey değildir. Seyahat etme özgürlüğü her insan için vardır. Ancak biz pandemi koşularında kısıtlamalıyız. Bu bizim ülkemizin insanları için sadece değil. Edirne’ye sınır kapısı olan tüm ülkeler için geçerli” dedi.

Türk lirasının döviz kuru karşısında değer kaybetmesinin yurt dışından ülkemize gelişleri arttırdığını, bunun da vaka sayılarını artışına neden olduğuna dikkat çeken Altun, şunları söyledi:

“Bu nedenle Edirne ve Trakya’ya sadece Bulgaristan’dan değil Moldova, Sıbistan’dan dahi otobüslerin geldiğini görebilirsiniz. Bu kadar nüfus hareketliliği nedeniyle vaka sayıları çok yüksek ülkemizde. Bölgemiz açısından da yüksek. Edirne hastalık oranına, nüfusa göre en çok hastalığın arttığı 10 il arasında yer aldı. Bir hafta düşüyor diğer hafta yine çıkıyor. Trakya bölgesi yüksek aşılama oranına rağmen böyle.”

Altun, eylül ve akim aylarında kaybedilen hasta sayısının 13 bin 500 olduğunu belirtti. Altun “Lütfen tehlikenin farkında olalım. Şu aşamada aşılanma tek yapılacak bireysel korunma önlemleri ve aşılanmaya hala devem etmemiz gerekmeli. Aşılanmada da bir kaos sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nda çok net bir biçimde herhangin bir soru işareti oluşmayacak şekilde aşılamayı bırakmış insanlar için ‘koruyuculuk düzeyiniz düşük bir an önce bu aşıları olun’ gibi net konuşması lazım. Muğlak ifadelerle hiçbir yere varamayız” dedi.

Türkiye’nin aşılama oranı olarak yüzde 60’larda olduğunu, pandemide bu rakamın yüzde 85'lere çıkması gerektiğini belirten Altun, “Ülkenin yüzde 85’i aşılanmadığı sürece hastalığı kontrol altına almamız mümkün değil. Tüm ülkeler için geçerli olan budur. Kalabalık ortamlara girmeyeceğiz, maske kullanımı konusunda özen göstereceğiz. Bu uyarıları yapıyoruz ancak emekçi kesimi, işe giderken toplu taşımayı, servisleri kullanmak zorunda, o yüzden maskeli oturacaklar. Çalışma ortamlarımızı da olabildiğince sık havalandıracağız” dedi.

Esnafımız, yurt dışından gelen turistler dükkanlarına girdiğinde mutlaka maske konusunda uyarmalı diyen Altun, şunları söyledi:

“İş yerlerine maskesiz olanları almayacaklar, kendileri de maskeli olacaklar. Aksi halde bu hastalık kendilerine de bulaşır. Kaldı ki dünyada hastalığın bu kadar oranının yüksek olması Omicron denilen yeni bir varyantı gündeme getirdi. Ülkemizde de görülüyor, iki ilde olduğu açıklandı ancak iki ilden daha fazlasının olduğunu öngörüyoruz. Bir hastalığın bulaş oranı ne kadar yüksekse, virüs yeni bir varyant geliştiriyor. Bu gelişen varyantlar bizim olduğumuz aşılara karşı dirençli virüsler olabilir. Aşılı insanlarda da ağır hastalık tablosuna neden olabilir. Bu yüzden bulaşı azaltmak zorundayız. Omicron'un bulaşıcılığının yüksek olduğunu biliyoruz fakat hastalık tablosunun nasıl seyrettiğine ilişkin bir çalışma sonucu yok. Umarım ki çok daha fazla yayılmaz. Bulaşıcılık açısından Delta varyantına göre yüksek bir bulaşıcılık gösterirse ve ağır hastalık yapacak tarzda bir yapısı olursa dünya, ülkemiz ve insanlık için yeni bir tehlike oluşturacaktır.”

“Geçen yılki vakalarla bu yılki vakalar arasında bir fark yok” diyen Altun yeni yıl programları içinde İl Hıfzıssıhha kurullarının devreye girmesi gerektiğini söyleyerek, “geçen seneki bu zamandaki tedbirlerin hiçbiri yok. Bu tedbirler neden boşlandı? Yıl başında eğlence mekanlarında İl Hıfzıssıhha Kurulu tedbir alabilir. Yer alacak insan sayısını belirleyebilir. İş yerleri ona göre rezervasyonlarını almalı. Eğlence mekanlarında maskeli olmak mümkün değil. Bu damlacık yolu ile virüsün bulaşma oranı o kadar çok yüksektir” dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.