EDİRNE'DE 'EKMEK' KAVGASI: ETSO YÖNETİM KURULU BAŞKANI ZIPKINKURT, TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜ GÖREVE ÇAĞIRDI
Edirne’de ekmek fiyatında oluşan farkın sorumlusuymuş gibi gösterilen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt,...
Edirne’de ekmek fiyatında oluşan farkın sorumlusuymuş gibi gösterilen Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Ticaret İl Müdürlüğü’nü göreve davet etti. Zıpkınkurt, Ticaret İl Müdürlüğü denetim görevini yapmadığı için kentte farklı fiyatlarla ekmek satışı yapıldığını iddia etti.
Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Cambaz, Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'ne (EDESOB) bağlı fırıncılar ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na (ETSO) bağlı fırıncılar arasında yaşanan fiyat farklılığını gündeme getirerek ETSO’nun zam talepleri konusundaki dilekçelerine cevap vermediğini iddia etmişti.
Konu hakkında bugün Edirne Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gazetecilerle bir araya gelen Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, piyasadaki ekmek fiyatının odaları tarafından onanan bir fiyat olmadığını söyledi.
Edirne’de fırıncıların ekmeğin kilogram fiyatının 12 lira 50 kuruşa çıkartılmasını istediğini belirten Zıpkınkurt, bunun ilgili bakanlığın belirlediği fiyatın üzerinde bir fiyat talebi olduğunu ve buna izin vermelerinin söz konusu olmadığını ifade etti. Zıpkınkurt, “Türkiye’de 12 lira 50 kuruşluk fiyatı olan bir il var mı? Edirne farklı bir yer mi, farklı bir Cumhuriyet mi ki böyle bir fiyat istiyorsun” dedi.
Edirne’de ekmek piyasasını bazı kişilerin belirlemeye çalıştığını belirten Recep Zıpkınkurt, “Neymiş efendim; oda, üyesi ile kavga ediyormuş. Oda, üyesini yanlış yapmayın diye toplantıya çağırıyor, uyarıyor; sen sabote ediyorsun, göndermiyorsun adamı toplantıya. Ardından da ‘oda şöyle yaptı, böyle yaptı’. Bunu sorgulayacak o arkadaşların yönetime seçtikleri, Fırıncılar Derneği dedikleri adamın fırını yok. Adam kürek tutmasını bilmiyor adam Fırıncılar Derneği Başkanı. Yahu sen unun kaç para olduğunu nereden biliyorsun? Bir işçinin kaç para olduğunu nereden biliyorsun? Yanında bir tane çalıştırdığın adam yok, sen Fırıncılar Derneği Başkanı’sın” diye konuştu.
Oda olarak üye fırıncıların haklarını korumak zorunda olduklarını belirten Zıpkınkurt, “Ben fırıncılarıma üzülüyorum. Sonuçta bizim üyemiz. Onların haklarını korumak, onların yanlış yapmalarını önlemek bizim görevimiz. Ama adamlara bunu anlatamıyoruz. Fırını olmayan adam, o adamları yönetmeye çalışıyor. Onlar da kendilerini teslim etmişler” dedi.
Fırıncılar Derneği olarak verilen zam dilekçelerine aylardır yanıt verilmediği yönündeki iddialara da cevap veren Zıpkınkurt, dilekçeleri yönetim kuruluna sunduklarını, meslek komitesine havale edildiğini kaydetti. Zıpkınkurt, “Komite Türkiye genelindeki ekmek fiyatlarını araştırıyor. Un fiyatlarını araştırıyor. Maliyetleri araştırıyor. Bakın arkadaşlar, 9,09 kuruş istedikleri tarihte Türkiye'deki ekmek fiyatının ortalaması 7 lira 14 kuruş. Yahu Edirne'de işçi maliyeti mi farklı? Edirne'de mazot mu farklı? Edirne'de kira farklı olabilir, Edirne'de un mu farklı? Maya mı farklı? 81 vilayette böyle bir rakam yok” diye konuştu.
Esnaf Odası'na verilen dilekçenin kendilerine de verildiğini söyleyen Zıpkınkurt, “Yine dilekçe vermişler. Dün Esnaf Odası Başkanı da söylüyor. Bize de geldi dilekçeleri. Daha 10 liralık fiyatı Ticaret ve Sanayi Odası onaylamadan 12 lira 50 kuruş istiyorlar” dedi. 26 Kasım tarihinde Türkiye'deki en yüksek fiyatın 11 lira ile Van ilinde olduğunu ve Türkiye’de 12 lira 50 kuruşa satış yapan bir başka il olmadığını söyleyerek dilekçelerindeki çelişkiye dikkat çeken Zıpkınkurt, “Bize verdikleri dilekçede, ayın 24'ünde 12 lira 50 kuruş istediklerini beyan ediyor arkadaşlar. Edirne farklı bir yer mi? Edirne farklı bir cumhuriyet mi? Böyle bir fiyat istiyorsun” dedi.
Ellerinde onaylı tarife olmamasına rağmen bazılarının 2 liradan ekmek sattığını ve bu konuda denetim yapması gereken Ticaret İl Müdürlüğü’nün denetim yapmadığını söyleyen Zıpkınkurt “Bugün tarifeleri olmamasına rağmen hala 2 liraya ekmek satıyorlar. Tarife yok ellerinde, 2 liraya satıyorlar. Kim denetleyecek bunu? Denetleyecek kurum bana hesap soruyor, ‘neden ceza vermedin bu adama’ diye? Çıkıp denetimini yapmıyor, vatandaşı da soydurmaya devam ediyor” dedi. Zıpkınkurt, Ticaret İl Müdürlüğü’nün Ticaret ve Sanayi Odası’na 3 defa tenkit yazısı yazarak ‘üyelerine neden ceza vermiyorsun’ şeklinde uyarıda bulunmasını eleştirdi.
“Ekmekle kimsenin oynamaya hakkı yok” diyen Zıpkınkurt, “Kimsenin bunun üzerinden kendine prim yapmaya hakkı yok. ‘Türkiye ortalamasının üzerinde bir fiyat isteyeceğiz. Türkiye ortalamasının üzerinde bir fiyat olacak Edirne'de.’ Yok böyle bir şey. 10 günden beri yazı yazdım. Belediye cevap verdi Ticaret İl Müdürlüğü'ne. Şehrimize iyi kötü binlerce turist geliyor. Vatandaşın, esnafın tarifelere uymadığı yönünde birtakım sıkıntıları var. Dedik ki ‘Gelin bir komisyon oluşturalım. Ticaret İl Müdürlüğü, Belediye, Ticaret Sanayi Odası denetleyelim, tarife dışı ürün satan var mı diye. Köftecidir, ciğercidir, otelcidir, otoparkçıdır fırıncıdır, bilmen neresidir’.10 günden beri Ticaret İl Müdürlüğü'nden cevap alamıyoruz. Kalkmış arkasından bana ‘fırıncıya ceza verdin mi’ diye 3 tane tenkit yazısı gönderiyor. Böyle bir şey olabilir mi” dedi.
Fırıncıların en son yaptıkları müracaatta 10 lira fiyat istediklerini ve bu fiyatı Esnaf Odası'nın verdiğini ifade eden Zıpkınkurt, “Son müracaatlarında 10 lira fiyat istediler. Esnaf Odası 10 liralık fiyatı verdi. Bu arada biz de hemen yetkili kurulları oluşturduk. Kurulda Edirne Ticaret Sanayi Odası var, Edirne Belediyesi var, Edirne Esnaf Odası var, Tarım İl Müdürlüğü var, Ticaret İl Müdürlüğü var. Yapılan toplantıda iki kurum şerh koydu.10 liralık fiyata iki kurum şerh koydu. Buna rağmen bakanlığa sorduk. Dedik ki ‘Biz Edirne'de ekmek fiyatını 10 lira yapmak istiyoruz. Tarım İl Müdürlüğü ve Ticaret Müdürlüğü şerh koydu. Kendileri ekmek fiyatı 10 lira pahalıdır diye’. Bakanlıktan gelen yazı diyor ki ‘Ekmeğin kilogram fiyatının 8 buçuk lira olması uygun görülmüştür’. Şimdi Esnaf Odası 10 lirayı vermiş, Ticaret Odası önümüzdeki aralık ayında mecliste toplanacak, bu konu ile ilgili kararını verecek” diye konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü’nün unun çuval fiyatına ilişkin açıklamalarını anımsatan Zıpkınkurt, “‘300 liraya un alan adamı bana gösterin’ diyor. Hani diyorlar ya ‘Unun çuvalı 140 liradan 300 liraya çıktı’. Maksimum fiyatı 230 lira ile 260 lira arasında değişiyor unun kalitesine göre. 300 lirayı nereden buldun” dedi.
Ticaret İl Müdürü'nün görevini yapmadığını öne süren Recep Zıpkınkurt, “Ticaret İl Müdürü görevini yapmıyorsa onun takipçisi ben olamam. Çünkü amiri ben değilim. Tarifenin denetimi belediyede ve Ticaret İl Müdürlüğü’nde. Kurumlar denetleyecekler” diye konuştu.
Edirne’de onaylı resmi ekmek satış fiyatının 2 lira olduğunu, gramajının ise 200 gram olduğunu hatırlatan Zıpkınkurt, “Ticaret ve Sanayi Odası'nın verdiği, 200 gram ekmek 2 lira. Daha Ticaret Odası bu fiyatı vermedi. Aralık ayı meclisinde bu fiyat onaylanırsa gelecek, ama bugün bizim üyelerimizin bu uyguladığı fiyat tarife almadan tarife dışı uygulanan bir fiyattır. Yasal değil. Şu anda 2 lira uygulanan fiyat yasal değil” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.