EĞİTİM SEN ADANA ŞUBE BAŞKANI KAYA: "OKULLAR SALGIN HASTALIK YOKMUŞCASINA HİÇBİR ÖNLEM ALINMADAN AÇILMIŞTIR"

EĞİTİM SEN ADANA ŞUBE BAŞKANI KAYA: "OKULLAR SALGIN HASTALIK YOKMUŞCASINA HİÇBİR ÖNLEM ALINMADAN AÇILMIŞTIR"

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, öğretmen ve idarecilerin yüz yüze eğitimin devam etmesi için çalıştığını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın...

ALİ GÜRELİ

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, öğretmen ve idarecilerin yüz yüze eğitimin devam etmesi için çalıştığını, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ise talimat verdiğini belirterek, "Okullar salgın yokmuşçasına hiçbir önlem alınmadan açılmıştır" dedi.

Kaya, şube yöneticileri ve bazıüyelerin katılımıyla Meryem Abdurrahim Gizer Ortaokulu binası yakınındaki alanda düzenlenen basın açıklamasında; Adana’daki okulları, yaz tatili boyunca salgın koşullarına uygun hale getirecek bir çalışma yapılmadığınıöne sürdü.

Okullarda yeni derslikler yapılmadığı gibi, mevcut dersliklerde fiziki mesafenin sağlanması, havalandırma, tuvaletler ve lavabolar için gerekli tadilat ve düzenlemeler de yapılmadığını iddia eden Kaya, "Birçok okulda sınıf mevcutları 40’ın üzerinde. Sınıflar ve koridorlar yetersiz kalmaktadır. Kadrolu yardımcı personel yok. Millî Eğitim Bakanlığı ders saatleri ve ders sayılarını düşürme yerine, "öğrencilerimizin teneffüs süresini ve dinlenme süresini azaltabilirsiniz" demektedir. Okullar salgın yokmuşçasına hiçbir önlem alınmadan açılmıştır" dedi.

"YARDIMCI PERSONEL İŞKUR ÜZERİNDEN KARŞILANIYOR"

Adana’da bulunan okullarda görevlendirilecek yardımcı personelin İŞKUR üzerinden karşılandığını dile getiren Kaya, şunları söyledi:

"Bu yardımcı personel arkadaşlarımızın sayısı 2 bin 200 olarak belirlenmiştir. Geçen yıl bu sayı 2 bin 250 idi. Merkez ilçeler dışında bütün ilçelerde yardımcı personel sayısı azaltılmıştır. Merkez ilçelerde ise aynı kalmıştır. Halbuki salgın döneminde okulların temizliğinin ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. Yardımcı personel sayısının bırakın azaltılması, artırılması gereken bir dönemdeyiz. Yine yardımcı personel arkadaşlarımızdan 360’a yakınıçeşitli nedenlerle göreve başlatılmamış ya da başlamamışlardır.

"HİJYEN SORUNUNA NEDEN OLUYOR"

Bu durum hem okullarda hijyen sorununa neden olmakta, hem de iki kişinin işini bir tek arkadaşımıza yaptırarak emek sömürüsü yaşatılmaktadır. Okullarda güvenlik görevlisi yoktur. Giriş kapılarında nöbetçi öğretmen arkadaşlarımız ya da öğrencilerimiz girişleri kontrol etmektedir. Bu durum hiçbir şekilde kabul edilemez. Okulların büyük bölümünde kadrolu hizmetli yoktur. Ödenek yetersizliğinden kaynaklı birçok okul velilerden para toplayarak yaşanan sorunlarıçözmeye çalışmaktadır. MEB, eğitimin ekonomik yükünü velilerin sırtına yıkmıştır."

"HER OKULDA YENİ VAKA HABERLERİ"

Kaya, her okulda yeni vaka haberleriyle karşılaştıklarını da ifade ederek, açıklamasınışöyle sürdürdü:

"Sınıflar lokal olarak karantinaya alınıyor. Henüz hiçbir okulda tam karantina yok ancak bu olamayacağı anlamına gelmiyor. Bugün sınıflarda başlayan karantina uygulamaları yarın teker teker okulların kapanmasına dönüşecektir.

Okulları açık tutmak için; sınıf mevcutları azaltılmalı, sınıflarda fiziki mesafe ayarlanmalıdır. Havalandırma sorunu çözülmeli, ders sayıları ve saatleri kısaltılmalıdır. Servisler denetlenmelidir. Okullarda girişçıkışlar kontrol edilmelidir. Müfredat sadeleştirilmelidir. Okulların ödenekleri ve yardımcı personel sayıları arttırılmalıdır. Yeni öğretmen alımları yapılarak, kalabalık okullarda ikili eğitime geçilmelidir. Okul öncesi öğretmen arkadaşlarımız teneffüs saatleri düzenlenmelidir. İmam hatip okullarının kontenjanı boştur. Bu okullar akademik okullara dönüştürülmelidir.

Yüz yüze eğitim-öğretimin devam etmesi çok önemlidir. Bunun için aşı dahil her önlemi ve tedbiri destekledik, destekliyoruz. Ancak okullarımızın açık kalması, tek başına öğretmen arkadaşlarımızın ve idareci arkadaşlarımızın gayretiyle mümkün değildir. MEB’in bir an önce gerekli adımı atması gerekmektedir.

Eğitim Sen olarak okullarda yaşanan sorunları yasal yolları kullanarak, diyalog yoluyla çözmeye çalışıyoruz. Üyemiz olsun ya da olmasın yanlış bir uygulama ve sorunla karşılaşan eğitim emekçilerinin haklarını aramalarını hep savunduk, buna uygun tutum aldık.

"DİLEKÇE HAKKI ENGELLENEMEZ"

Şube yürütme kurulu üyesi arkadaşımız kendi okulunda yaşanan sorunları Eğitim Sen’in anlayışına uygun çözmeye çalışmıştır. İdareci kurumların eğitim sorunlarının çözümünde engelleyici değil, çözüm üretici makam olmaları gerekir. Yüreğir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün en basit dilekçe hakkının kullanılmasını engellemesi kabul edilemez. Bu engellemelere karşı Eğitim Sen olarak her türlü idari girişim ve hukuki haklarımızın kullanacağımızın bilinmesini isteriz.

Eğitim Sen olarak, geçmişte olduğu gibi salgın koşularında da eğitim emekçisi arkadaşlarımızın ekonomik, özlük, demokratik ve sağlık haklarına ve öğrencilerimizin eğitim haklarını korumaya ve savunmaya devam edeceğiz. MEB’e çağrıda bulunuyoruz. Salgın yokmuş gibi davranmayı bırakın, okullarda gerekli tedbirleri alın."

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.