EĞİTİM-SEN ANKET YAPTI: "3600 EK GÖSTERGE' HAYATA GEÇİRİLSİN"
Kamuda Toplu İş Sözleşme tarihi yaklaşırken Eğitim-Sen, eğitimcilerin taleplerinin yer aldığı bir anket sonucu yayımladı. Buna göre eğitim ve bilim emekçilerinin yüzde 49'u “3600 Ek...
Kamuda Toplu İş Sözleşme tarihi yaklaşırken Eğitim-Sen, eğitimcilerin taleplerinin yer aldığı bir anket sonucu yayımladı. Buna göre eğitim ve bilim emekçilerinin yüzde 49'u “3600 Ek Gösterge hayata geçirilmelidir” dedi.
Milyonlarca kamu emekçisini ilgilendiren 2021-2022 dönemi toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak. Eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik durumunda, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına ciddi gerilemeler yaşandığını aktaran Eğitim-Sen Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Türkiye’de eğitim ve bilim emekçilerine layık görülen maaşın yoksulluk sınırının yanına bile yaklaşmaması, bilim emekçilerinin ekonomik koşullarının zorlaşması ve maaşların yetersizliğinden yakınmasına neden olmaktadır” denildi.
Eğitim- Sen tarafından yayımlanan 2395 kişinin katıldığı belirtilen “Toplu iş sözleşme talepleri” anketinden çıkan sonuçlar şöyle:
“-Ankete katılım sağlayan 2395 kişinin yüzde 91’i sendika üyesi olduklarını, yüzde 9’u ise sendika üyesi olmadıklarını ifade etmişlerdir.
-Ankete katılanların kadro unvanına göre dağılımına bakıldığında katılımcıların yüzde 86’sının öğretmen, yüzde 5’inin bilim emekçisi, yüzde 5’inin okul yöneticisi, yüzde 4’ünün memur olduğu görülmektedir.
-Katılımcıların yüzde 90’ı kadrolu, yüzde 4’ü 4-C’li, yüzde 3’ü 50-D statüsünde, yüzde 1’i ise sözleşmeli statüde çalıştığını belirtmiştir. Resmi verilere göre 2014 Mart itibariyle her 100 kamu emekçisinden 4’ü sözleşmeli iken aradan geçen 7 yılda her 100 kamu emekçisinden 15’i sözleşmeli hale getirilmiştir.
-Ankete katılımcıların yüzde 69’u maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olmasını talep etmektedir.”
EĞİTİMCİLER: 3600 EK GÖSTERGE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR
“İnsan onuruna yaraşır bir yaşam biçimi için size göre maaşınız hangi aralıkta olmalıdır?” sorusuna katılımcıların “yüzde 37’si 13 bin lira ve daha yukarı” yüzde 18’i “11.001-13.000 lira arası” yüzde 14’ü “9001-10.000 lira arası” olmalı yanıtını verdi.
“Size göre en öncelikli ekonomik talebiniz aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna katılımcıların yüzde 49’u “3600 ek gösterge hayata geçirilmelidir” yanıtını verirken, Katılımcıların yüzde 35’i ise “Bir önceki sözleşmeden doğan kayıplarımızın karşılanması için maaşlara en az yüzde 25 ek zam yapılmalıdır” talebini dile getirdi.
“TİS görüşmelerinde öne çıkarılması gereken en öncelikli demokratik ve hukuksal talebiniz nedir?” sorusuna katılımcıların yüzde 37’si “İşe alma, yükseltme ve işe son verme süreçlerinde ırk, toplumsal köken, cinsiyet, dil, din, siyasal düşünce, doğuş vb. başka türden ayrımcılıklara izin vermeyen mekanizmalar kurulmalıdır” şıkkını işaretledi.
Ankete katılanların yüzde 22’si “Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) haksız ve hukuksuz biçimde işlerine son verilmiş eğitim ve bilim emekçilerinin işlerine dönüşü sağlanmalıdır” diyerek görevden alınan eğitim ve bilim emekçilerinin görevlerine dönmeleri gerektiğini belirtti. “Eğitim iş kolunda her türlü güvencesiz (ücretli, sözleşmeli, 50/d, taşeron vb.) çalıştırma uygulamasına son verilmelidir” diyenler yüzde 18. “Atamalarda objektif kriterler esas alınmalı mülakat sistemine son verilmelidir” diyenler yüzde 11. “Eğitim ve bilim emekçilerinin düşünce ve ifade özgürlükleri yasal düzenlemelerle güvence altına alınmalıdır” diyenlerin oranı yüzde 10’dur.
3600 ek göstergenin verilmesi halinde memurların aylık ücretleri, emekli olduktan sonraki maaşlarıve emekli ikramiyeleri çok daha yüksek olacak.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.