EĞİTİM SEN İZMİR ŞUBELERİ: OKULLARDA KAPSAYICI TEDBİR ALIN
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 6 Eylül'de başlayacak yüz yüze eğitim öncesinde; Milli Eğitim Bakanlığı'nı gerekli tüm tedbirleri almaya çağırdı.
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 6 Eylül'de başlayacak yüz yüze eğitim öncesinde; Milli Eğitim Bakanlığı'nı gerekli tüm tedbirleri almaya çağırdı.
Eğitim Sen İzmir Şubeleri, yüz yüze eğitim öncesinde; Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada; yeni eğitim öğretim yılının salgınla ilgili kaygılar, aşı ve test tartışmaları, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, özel-devlet arasındaki uygulama farkları gibi pek çok sorunun gölgesinde başlayacağını vurgulandı.
Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen İzmir 5 Nolu Şube BaşkanıÖzcan Çetin, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in açıklamalarının aksine, 6 Eylül'de yüz yüze eğitime açılacak okullarda gerekli önlemlerin alınmadığını savundu.
Çetin, bakanlığın tüm sorumluluğu mülki amirlere ve eğitim yöneticilerine bıraktığını belirtirken, İzmir'de depreme dayanıklılık testini geçemeyen 50, depremden sonra boşaltılan 33 okul bulunduğunu anımsattı.
Bu durumun okulları ikili eğitime geçmek durumunda bıraktığını, temizlik için destek personeli olmaması nedeniyle de salgında yüksek risk oluştuğunu vurgulayan Çetin, açıklamasınışöyle sürdürdü:
"Siyasi iktidarın ve özellikle de Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel verilere dayanmayan, birbiriyle çelişen açıklamaları ve uygulamaları ile salgın yönetiminin şeffaf yürütülmemesi gibi sorunlar çok sayıda eğitim emekçisinin aşı ve yan etkilerine dair çeşitli kaygılar taşımasına neden olmuştur. Sağlıklı ve güvenli bir şekilde tam zamanlı yüz yüze eğitim için tüm eğitim bileşenlerinin aşı olması, her şeyden önce toplumsal bir sorumluluktur. Bu konuda tepeden inme kararlar yerine kaygıları giderecek, bilimi rehber edinen ve konunun özneleriyle birlikte politika oluşturulması gerekmektedir. Özellikle aşı olmaktan kaçınan eğitim emekçilerinin haftada iki gün virüsün yoğun olarak yer aldığı hastanelere gitmek zorunda bırakılmamaları, salgın sürecinden ders çıkarılarak iş yeri hekimliği uygulamasına gidilmesi, bu sağlanana kadar bölge bölge oluşturulacak gezici sağlık ekipleriyle testlerin iş yerlerimizde yapılmasıönemlidir."
Çetin, okulların yüz yüze eğitime ne kadar hazır olduğuna ilişkin tespitlerini ise şöyle sıraladı:
“MEB bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasına ilişkin olarak nasıl bir hazırlık içinde olduğunu, kaç yeni derslik yaptığını açıklamamıştır. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sisteminin tüm sınıflarda hayata geçirilip geçirilmediğine dair bir açıklama da söz konusu değildir.
Okullarımızın büyük bir çoğunluğunu oluşturan kalabalık okullarda, öğrenci ve öğretmen tuvaletlerinde gerekli genişletmenin ve lavabo sayılarının arttırılıp arttırılmadığının bilgisi mevcut değildir. Öğretmen odalarının en azından ikiye çıkarılması yönünde bir hazırlık da yoktur. MEB okullara kaynak göndermeli ve ivedilikle bu düzenlemeler yapılmalıdır.
Maske, sabun ve diğer hijyen malzemeleri konusunda okullarımızda ne düzeyde bir hazırlık yapıldığı, bu malzemelerin temininin birçok konuda olduğu gibi yine velilerimizin sırtına mı yükleneceği konusu muğlak durumdadır.
Yıllardır kadrolu yardımcı personel alımı yapılmamakta ve ihtiyaçlar İŞKUR üzerinden geçici görevlendirmelerle geçiştirilmektedir. 6 Eylül’de tüm okullarda temizlik görevlisi yardımcı personel arkadaşlarımızı görmek istiyoruz.
Seyreltilmiş sınıf uygulaması tam anlamıyla hayata geçirildiğinde öğretmen ihtiyacı ciddi düzeyde artacaktır. Zaman zaman temaslı veya hasta olabilecek öğretmenlerimizi de düşündüğümüzde öğretmen ihtiyacının giderilmesi için, bir an önce ve en az 100 bin öğretmen atamasının yapılmasıönemlidir.
Salgına karşı alınan önlemlerin ve ayrılan kaynağın şeffaf bir şekilde MEB tarafından açıklanması gerekmektedir. Okul terkleri, öğrenme kayıpları, dezavantajlı grupların kayıplarının telafisi için müfredat dâhil olmak üzere salgının eğitime etkileri tüm boyutlarıyla değerlendirilmeli ve bu kayıpların giderilmesi için MEB’in acilen gerekli adımları atması gerekmektedir.
Pandemi koşullarında 40 dakikalık ders sürelerinin azaltılması için eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Okul öncesi öğretmenleri günde 6 ders ve 300 dakika blok ders yapmakta ve bu öğretmenlerin teneffüs hakkı bulunmamaktadır. 50 dakika olan ders sürelerinin azaltılması ve okul öncesi eğitim emekçilerinin de görüşleri alınarak teneffüs haklarının düzenlenmesi, pandemi koşulları dikkate alındığında aciliyet kazanmaktadır.
İmam hatip okullarının çoğunda kontenjanlar boştur. Öğrenci sayısı az olan imam hatip okulları kalabalık sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için yeniden düzenlenmeli, ihtiyaç fazlası imam hatipler akademik okullara dönüştürülmelidir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.