MUĞLA BELEDİYE BAŞKANI GÜRÜN: SU BAKANLIĞI KURULMALI

MUĞLA BELEDİYE BAŞKANI GÜRÜN: SU BAKANLIĞI KURULMALI

İzmir'de 11 büyükşehir belediyesinin katılımıyla düzenlenen "Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi"ne katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, su bakanlığının kurularak...

İzmir'de 11’i büyükşehir belediyesi olmak üzere CHP’li 22 il belediyesinin katılımıyla düzenlenen "Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi"ne katılan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Su Bakanlığı’nın kurularak suyun ön planda tutulması gerektiğini söyledi.

CHP’li 11 büyükşehir ve 11 il belediye başkanının katılımıyla düzenlenen Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir’de yapıldı. Zirvede İzmir, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Hatay, İstanbul, Mersin, Muğla ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanları ile 11 il belediye başkanı Türkiye’nin suyla ilgili sorunlarını ve çözümlerini tartışmak, su yönetimi ile ilgili en iyi uygulamaları ve politikaları görüşmek amacıyla bir araya geldi. 22 Mart’ta başlayan zirvede 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, yapılan toplantı sonrasında su, kuraklık ve tarım politikaları ile ilgili manifestosunu açıkladı. Bugün (23 Mart) ise 11 Büyükşehir belediyesinin su ile ilgili birim uzmanları, bilim insanları, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, çiftçi, sanayici gibi sektörel su kullanıcıları, doğa, çevre örgütleri ve su endüstrisinde yer alan kurumların yer aldığı yuvarlak masa toplantıları yapıldı.

Fuar İzmir’deki zirvede iklim değişiklikleri, suyun geleceği, tarımsal sulama, arıtılmış suyun yeniden kullanımı, kayıplar ve enerji maliyetleri ile mücadele, su odaklı kentleşme, yağmur suyu yönetimi ve yeşil alt yapılar gibi konular ele alındı.

"SU BAKANLIĞI KURULARAK SUYU EN ÖNDE TUTMALIYIZ"

Zirvenin ülke ve dünyanın geleceği için büyük önem taşıdığını dile getiren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Su tüketimi ile ilgili de protokol yapmak ve disipline almak gerekiyor. Vahşi sulama ile suyumuzun %70’i israf oluyor, çağdaş sulama yöntemlerine geçilmesi lazım” dedi.

“Gri su” denilen kullanılmış suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesinin elzem olduğunu belirten Gürün, “Su Bakanlığı kurularak suyu en üstte tutan ve onu ön plana alan, diğer tüm konuları suyun altında değerlendiren bir sistematiğin oturtulması gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.