ERDOĞAN: İNSAN ARTIK KENDİ ADINA DÜŞÜNEN SİSTEMLERE YÖNELDİ

ERDOĞAN: İNSAN ARTIK KENDİ ADINA DÜŞÜNEN SİSTEMLERE YÖNELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT 5A uydusunun hizmete alım töreninde; “Bu çağın adı dijital çağdır. Yeni çağın en önemli özelliği bilginin üretimi ve verinin kontrolüüzerine...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT 5A uydusunun hizmete alım töreninde; “Bu çağın adı dijital çağdır. Yeni çağın en önemli özelliği bilginin üretimi ve verinin kontrolü üzerine kurulu olmasıdır. İnsan artık sadece kendi adına iş yapan değil, kendi adına düşünen sistemlere yönelmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara Gölbaşı'ndaki TÜRKSAT Genel Müdürlüğü'nde, TÜRKSAT 5A uydusunun hizmete alınma töreninde konuştu. Erdoğan, uydunun özelliklerini anlatan filmin gösteriminin ardından özetle şunları söyledi:

“SIRA TÜRKSAT 5B’DE: Uydumuz, ülkemiz ile birlikte; Avrupa, Akdeniz, Ege, Karadeniz. Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika bölgelerini kapsayan geniş coğrafyaya hizmet verecektir. Televizyon yayıncılığı veri hizmetleri konusunda kaliteli hizmet kapasitesine sahip TÜRKSAT 5A, sağlayacağı katma değerle kendi alanında çok önemli bir projedir. Şimdi sıra TÜRKSAT 5B uydumuzda. Tasarım ve üretim aşamaları başarıyla tamamlanan TÜRKSAT 5B uydusunun testleri sürüyor. Amacımız bu uydumuzu yılın son çeyreğinde yine Falcon 9 roketiyle uzaya göndermek.

VERİİLETİŞİM KAPASİTESİ 15 KAT ARTACAK: Faydalı yük kapasitesi bugüne kadarki uyduların tamamından fazla olacak TÜRKSAT 5B'nin hizmete girmesiyle veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacak. TÜRKSAT 5B'nin manevra ömrünün 35 yılın üzerinde olacağıöngörülmektedir.

TÜRKİYE UYDU ÜRETEN 10 ÜLKE ARASINA GİRECEK: Yaklaşık 5 yıl önce yerli ve milli haberleşme uydu projemizi başlatmıştık. TÜBİTAK, TÜRKSAT, ASELSAN, TUSAŞ gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun katkısı ile TÜRKSAT 6A uydumuzu ürettik. Test aşamasına gelen bu uydumuzu önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Türkiye böylece dünyada haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasına girecektir.

BU ÇAĞIN ADI DİJİTAL ÇAĞ: Dünya yeni bir çağa geçişin sanıcılarını yaşıyor. Üretim biçiminin kökten değişimine yol açan bu çağın adı dijital çağdır. Her çağ değişimi gibi bu süreç de dünyada; siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel güç dengelerinin yeniden oluşumuna yol açacaktır. Toprağı ekmek ve makinayı kullanmak nasıl insanlık tarihinde büyük kırılmalara sebep olmuşsa, dijital çağ da benzer sonuçlara yol açacaktır.

ÇAĞIN ÖZELLİĞİ VERİNİN KONTROLÜ: Yeni çağın en önemli özelliği soyut üretim dediğimiz, bilginin üretimi ve böylece ortaya çıkan verinin kontrolü üzerine kurulu olmasıdır. İnsan artık sadece kendi adına iş yapan değil, kendi adına düşünen sistemlere yönelmiştir. Dijital üretim ve yönetim süreci, yapay zekâ ile çok daha farklı bir evreye ulaşmıştır. Bu değişim her alanda kendini hissettirmektedir.

YERİ GELDİĞİNDE YILLARCA UĞRAŞMAK GEREKİYORDU: Dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca insan, dijital altyapı ve iletişim imkanları sayesinde anında bir araya gelebiliyor, tartışabiliyor ve ortak tavır geliştirebiliyor. Bu son değişim birkaç nesil gibi çok kısa bir zaman aralığında yaşandı. Gerçekten de kendi kuşağımızın çocukluğunu, gençliğini, o dönemlerde hayatı nasıl yaşadığımızı düşünüyoruz. Sonra bir de torunlarımıza yeni nesillere bakıyorum. Sadece 3 nesil arasındaki fark bizim kendimizden önceki onlarca nesille olan farkla mukayese edilmeyecek kadar fazladır. Kamu hizmetlerinin tamamına yakının elektronik devlet sistemi içinde yürütülebileceği dönemde yaşıyoruz. Gençliğimizde, bugün cep telefonu, bilgisayar ekranıüzerinde birkaç tuşa basarak gerçekleştirdiğimiz işlemlerin her biri için saatlerce, günlerce, haftalarca yeri geldiğinde aylarca, yıllarca uğraşmak gerekiyordu.

TÜRKİYE, DİJİTAL ÇAĞA SIKI SIKIYA SAHİP ÇIKMAKTADIR: Bu süreçte, ülkeler ve toplumlar arasında çok ciddi adaletsizlikler söz konusudur. Kimi yerlerde bireyle dijital çağın her imkanından faydalanırken kimi yerlerde ilkel dönemin şartları içinde hayata tutunma mücadelesi veren topluluklar var. Küresel düzeyde adalet; ekmek, su, ev ihtiyaçları yanında dijital çağın altyapılarını da kapsayacak şekilde değerlendirilmelidir. Türkiye, geçtiğimiz iki asırda yaşadığı tecrübeler ışığında dijital çağa sıkı sıkıya sahip çıkmaktadır.

DİJİTAL İMKANLARI PEK ÇOK ÜLKEDEN DAHA ÖNCE VEREBİLDİK: Dijital çağın imkanlarını milletimizin emrine pek çok gelişmişülkeden daha önce verebilmeyi başardık. Sanayiden, ticarete; kamu hizmetlerinden, eğitim ve sağlığa kadar her alanda kritik öneme sahip dijital altyapıyı daha da geliştirmekte kararlıyız.

STRATEJİÇALIŞMAMIZI PAYLAŞACAĞIZ: Veriye dayalı yenilikçiliği destekleyecek milli teknoloji üretim kabiliyetlerimizi geliştirecek, yapay zeka teknolojilerinde öne geçmemizi sağlayacak strateji çalışmamızı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Yol haritamızı da içerecek strateji belgemizde, sürecin içerdiği risklere karşıülkemizi nasıl koruyacağımızı da ortaya koyacağız. Asıl büyük tehditlerin, konvansiyonel yöntemlerin yanında siber uzaydan da gelebileceği bilinciyle siber savunma mekanizması oluşturacağız.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.