ERDOĞAN, KASTAMONU BARTIN, KASTAMONU VE SİNOP’U “AFET BÖLGESİ”İLAN ETTİ

ERDOĞAN, KASTAMONU BARTIN, KASTAMONU VE SİNOP’U “AFET BÖLGESİ”İLAN ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selin etkilediği Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde; "Bu sadece ülkemizde olan bir şey değil. Amerika'sı da Kanada'sı da Almanya'sı böyle, Avrupa’nın birçok...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, selin etkilediği Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde; "Bu sadece ülkemizde olan bir şey değil. Amerika'sı da Kanada'sı da Almanya'sı böyle, Avrupa’nın birçok ülkesi böyle. Hep bu tür felaketlerle şu anda boğuşuyorlar. Bir felakettir gidiyoruz ve temennimiz o ki bunlarla boğuşurken en az hasarla bu felaketleri atlatalım" dedi. Erdoğan; Kastamonu, Bartın ve Sinop'un “genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel felaketinden etkilenen Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde kıldığı Cuma namazı sonrası yurttaşlara seslendi.  

BOZKURT’UN DOĞALGAZ TALEBİ

Konuşmasının sonunda, kendisini dinleyen vatandaşlar, doğalgazın ilçeye ulaştırılmasını talep etti. Erdoğan, yanındaki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e dönerek; “Fatih” diye seslendi. Erdoğan, daha sonra “Bakanım burada, Bozkurt için şu anda kendisine talimatı verdik. Doğalgaz ile ilgili çalışmaya başlayacak” dedi. “Gel buraya” diyerek, Bakan Dönmez’i daha da yakınına çağıran Erdoğan; “Fatih, işi sıkı tutalım, süratle. Bozkurt’u, Abana ile beraber doğalgaza kavuşturacağız” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

“HEPİMİZ GEÇMİŞ OLSUN: Salı günü başlayan yoğun yağışlar; Kastamonu, Sinop ve Bartın illerimizde maalesef büyük sel felaketlerine neden oldu. Kastamonu’muzda Bozkurt, Azdavay, İnebolu, Küre ve Pınarbaşı ilçelerimiz bu yağışlardan en çok etkilenen yerler oldu. Bartın’ın Ulus, Sinop’un Ayancık ilçelerinin kimi köyleri de selden ciddi manada etkilenen yerler arasında. Öncelikle hepinize geçmiş olsun dileklerimi sunmak istiyorum. Tabi bu arada maalesef ölen kardeşimiz oldu. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına ve milletimize başınız sağ olsun diyorum.

ARAMA ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR: Bartın’da kaybolan vatandaşımızı arama çalışmalarımız sürüyor. Yaralanan vatandaşlarımızdan ilk müdahaleleri tamamlanan taburcu edilirken az sayıda vatandaşımızın tedavisi halen devam ediyor. Rabbim’den kendilerine şifalar diliyorum.

BİRÇOK ÜLKE BÖYLE: Bu sadece ülkemizde olan bir şey değil. Amerikası da Kanadası da Almanyası; Avrupa’nın birçok ülkesi böyle. Hep bu tür felaketlerle şu anda boğuşuyorlar. Bir felakettir gidiyoruz ve temennimiz o ki; bunlarla boğuşurken en az hasarla, bu felaketleri atlatalım. Ülkemizin güneyinde geçmişte eşi benzeri olmayan orman yangınları yaşadık. Karadeniz’in doğusunda yaşananları biliyorsunuz. İşte Rize’de, Artvin’de olanları biliyorsunuz. Burada da olduğu gibi sel felaketlerini orada da yaşadık.

HAMDOLSUN, HEMEN HEMEN HEPSİNİ KONTROL ALTINA ALMAYI BAŞARDIK: Antalya, Muğla buralardaki yangın felaketlerini biliyorsunuz. Hamdolsun bu yangınların hemen hemen hepsini de kontrol altına almayı başardık. Ülkemizin kuzeyinde ise işte burada olduğu gibi sel felaketlerine maruz kaldık.

YÜZDE 95'İNİ KURTARDILAR: AFAD başta olmak üzere Kızılay’ımızla birlikte yine bütün araç gereçleriyle buradayız. Aşından yemeğine ne gerekiyorsa yaptık, yapıyoruz, yapacağız. Halihazırda 4760 personel, 19 helikopter, 1 insansız hava aracı, 66 ambulans, 41 UMKE, 630 hizmet aracı, 437 iş makinesi ve diğer pek çok araç gereç şu anda sahada faaliyet gösteriyor. Helikopterler, ben dün ekranda izledim; bütün o kardeşlerimizi evlerin damlarından kurtaran jandarmamızın, silahlı kuvvetlerimizin, polisimizin, JAK… Onların kahramanca bütün o vatandaşlarımızı nasıl kurtardıklarınızı izlediniz herhalde. Bu kahramanlarımız, alnında öpülesi kahramanlarımız. Hiçbir şeyden yılmadan bunu başardılar. Bu operasyonlarda mağdur durumda olan vatandaşlarımızın yüzde 95’ini kurtardılar. Allah göstermesin, aksi olabilirdi ama bunu başardılar. Bu öyle her kişinin karı değil, er kişinin karıdır.

HAYATINI KAYBEDEN İNSANLARIMIZI GERİ GETİREMEYİZ AMA...: Sel felaketinde evleri yıkılan vatandaşlarımızı yeni yuvalarına kavuşturmak için hemen kolları sıvıyoruz. Aynışekilde sel sebebiyle mağdur olan vatandaşlarımızın zararlarının telafisi için de çalışmalara başladık. Hayatını kaybeden insanlarımızı geri getiremeyiz ama onun dışındaki her türlü kaybı telefi edecek güce, imkana, kararlılığa sahiptir; bundan endişeniz olmasın.

AFET BÖLGESİİLAN EDİYORUZ: Diğer afet bölgelerinde de ifade ettiğim gibi, burada da aynısını söylüyorum, “genel hayata etkili afet bölgesi” olarak ne yapıyoruz, burayı da aynışekilde ilan ediyoruz. Kastamonu, Bartın, Sinop.

YARA VEREMEZSİNİZ: Felaketler, ülkelerin ve milletlerin birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşmanın öne çıktığı dönemlerdir. Bu işin siyaseti olmaz. Ama bakıyorum ki bazı kanallarda siyasetle yakından uzaktan ilgili alakası olmayan tipler çıkıyor. Bütün bu afetlerin, neyi nasıl gelip götürdüğünden haberleri olmayanlar çıkıyor. İleri geri konuşuyorlar. Bugüne kadar bir gramlık işüretememiş olanlar ileri geri konuşuyorlar. Maalesef biz işimize bakacağız, onların bu şekilde yaklaşımı bizi üzmez. Bizi üzen ne biliyor musunuz, böyle bir zamanda bir, beraberi iri, diri, kardeş olmamız, milletçe bu milleti ayağa kaldırmamız lazım. Ama onlar bakıyorsunuz, bakıyorsunuz hala Erdoğan’a ben vurayım da bir yerden yara vereyim. Dertleri bu. Ya yara veremezsiniz.  

YANGINLARIN ALTINDAN KALKAMADILAR HALA:İşte Antalya, Manavgat, Burdur her yeri gördünüz. ABD'si Rusya'sı yangınların altından kalkamadılar hala. Biz 20 günü bulmadan buralarda bu afetlerden büyük oranda kurtulduk. Her dönemde olduğu gibi bugün de bu bozguncular milletimiz arasında fitne sokmak için ortaya çıkabiliyorlar. Milletimiz biliyoruz ki bunların hiçbirine itibar etmiyor. Hayatı acısıyla ve tatlısıyla ne kadar paylaşırsak önümüzdeki engelleri o kadar kolay aşar potansiyelleri o kadar hızlı hayata geçirebiliriz. Onun için hep geçmişten ders alarak geleceğe bakıyoruz.

5,5 MİLYAR FİDAN DEĞİL AĞAÇ DİKTİK, AĞAÇ: Ormanlarımız yandı, bitmedik ki, şimdi 19 senede biz bu ülkede 5,5 milyar fidan değil ha ağaç diktik, ağaç. Nasıl diktiysek yine dikeceğiz. Küllerimizden ayağa kalkacağız. Bu işi de biz başaracağız. Dikili bir fidanları yok onların bu ülkede. Şimdi ise konuşuyorlar ne yangın bölgelerine ne sel bölgelerin giderler. Sadece rahat rahat oturdukları yerden gazel okurlar. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemi başarıyla geride bıraktığımızda bu ülkenin ve insanlarının önünde yepyeni bir dönem başlayacaktır.

FATİHA OKUYALIM: Gelin hep birlikte birer Fatiha okuyalım. Hasarların onarılması ve zararların telafisi için yapılan çalışmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Rabbimin izniyle, şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanım burada. Bugün Ulaştırma Bakanım da burada. Geçicisini de kalıcısını da... (Bir yurttaşa cevaben) Devlet Su İşleri, yarın çalışmasına başlıyor. Bunlar bizim işimiz, siz rahat olun. Süratle, biz şimdi gelirken helikopterde de Adil Bakanıma söyledim artık düz köprü değil, kemer köprü yapmak suretiyle, işte biliyorsunuz bütün bu ağaçlar bunlar geliyor ve ne yapıyor, buraları sıkıyorlar. Mümkün olduğunca da betondan öte bunları taş köprü da kemer köprü olarak yapıp, bunların köprü altından gitmelerini sağlamış olacağız. Proje çalışmalarını bakanlığımız şuanda yürütüyor. Bakanlarımızla valilerimizle kaymakamlarımızla ilgili kurumlarımızla hep yanınızda olacağız. Rabbim yar ve yardımcınız olsun, rabbim bizi daha beterinden korusun.”

Cuma namazı için selin en çok etkilediği noktalardan Bozkurt ilçesine giderken kendisini Abana'da karşılayan yurttaşlara otobüsten seslenen Erdoğan, "Rabbim beterinden korusun diye de niyaz ediyorum. Bugün Bozkurt’a geçip Cuma’yıİnşallah orada kılacağız. Bozkurtlu kardeşlerimizle hemhal olacağız ama Abana da bu felakette maalesef mağdur oldu. Sizi selamlamadan geçmeyim istedim. Bizler Allah’ın izniyle bu afetleri de aşacağız" dedi. 

"KÜLLERİMİZDEN YENİDEN AYAĞA KALKACAĞIZ"

Erdoğan, sel nedeniyle mağduriyetlerin giderilmesi için devlet olarak ellerinden geleni yapacaklarını söylerken, "İnşallah hep söyleriz ya küllerimizden yeniden ayağa kalkacağız. Hiç merak etmeyin, Evelallah bu millet hiçbir zaman çömelmedi. Yine çömelmeyeceğiz. Bu devlet hiçbir zaman çökmedi, yıkılmadı. Yine yıkılmayacağız ve süratle en kısa zamanda bütün mağduriyetleri gidermenin gayreti içerisinde olacağız" diye konuştu. 

Bölgede İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile inceleme yapacaklarını belirten Erdoğan, "Yerinde değerlendirmeyi yapacağız. Diğer bölgelerde de yine aynışekilde bakan arkadaşlarım var. Bartın’da var ve milletvekili arkadaşlarımızla beraber bölgedeyiz. Buralardaki tespitleri yaptıktan sonra da adımlarımızı atacağız. Sizleri Allah’a emanet ediyorum, Cuma’nız mübarek olsun" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.