ESKİŞEHİR BAROSU, GÖRÜNTÜ YASAĞI GENELGESİNİN İPTALİİÇİN DANIŞTAY’A DAVA AÇTI
Eskişehir Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, polisleri görev yaparken kaydedenlerin engellenmesi ve adli işlem yapılmasını içeren genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için...
CAN HACIOĞLU
Eskişehir Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, polisleri görev yaparken kaydedenlerin engellenmesi ve adli işlem yapılmasını içeren genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a dava açtı.
“ANAYASA İHLALİ, YETKİ AŞIMI”
Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, Anayasanın 36. Maddesi uyarınca, herkesin meşru vasıtalarla hak arama hürriyetine sahip olduğunu hatırlatarak, “Yine Anayasamızın 38. Maddesine göre ceza ve ceza yerine geçen güvenlik tedbirleri ancak kanunla konulur hükmü, mevcut genelgeyle açıkça ihlal edilmiştir. Kaynağını anayasadan ve kanundan almayan hiçbir düzenleme hukuken geçerli kabul edilemez. Kanun koymak yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) aittir. Genelge ile anayasanın 38. Maddesi açıkça ihlal edildiği gibi TBMM’nin yetkisinde olan bir konu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğünce bir yetki aşımında bulunulmuştur.” dedi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Dava dilekçesinde, Anayasanın 28. maddesinde güvence altına alınan basın özgürlüğüne de dikkat çekildiğini aktaran Baro Başkanı Elagöz, şöyle devam etti:
"Genelgede, Ceza Adalet Sistemini ilgilendiren delillerin yok olmasına yahut toplanamamasına sebep olacak oranda telafisi imkansız sonuçlar doğuracağı da görüldüğünden bu sebeplerle davalı idarenin cevap dilekçesini beklemeden ve ivedi olarak yürütmenin durdurulmasına kararı verilmesi talep edilmiştir. Kamu hizmeti sunan, kamu düzenini korumak ve sağlamak amacıyla, yasal düzenleme kapsamında görevleri gereği bazı yetkileri bulunan kolluk kuvvetlerinin, temel hak ve hürriyetleri ihlal edici keyfi ve suç teşkil edebilecek davranışlarının önüne geçilmesi ve denetlenmesi demokratik hukuk devleti açısından elzemdir. Görev ve sorumlulukları iç hukuk normlarıyla şekillenen kolluk personellerinin görevlerini icra ederken şeffaf ve denetime açık olması, keyfi davranışların önüne geçmesi açısından önem arz etmektedir. Bu anlamda aleni bir şekilde görev yapan ve kamusal bir görevin icrası sırasında işlenen hukuka aykırılıkların kayıt altına alınması Anayasanın 20. maddesi ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanuna aykırılık teşkil etmez. Bu durum çarpıtılmamalıdır. Aynı zamanda CMK’nun 217. maddesi gereğince delil serbestisi ilkesi de söz konusu genelge ile bertaraf edilmektedir. Ülkemizin hukuk devleti çizgisinden hızla uzaklaştığını ve artık genelgelerle yönetilen bir devlet haline getirildiğini üzülerek takip etmekteyiz. Bu sebeple her türlü hukuksuz uygulamaya karşı yasal zeminde mücadele edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.