'EVİM' MAĞDURLARI TMSF ÖNÜNDE EYLEM YAPTI: “GEREKİRSE BURADA ÇADIRIMIZI KURACAĞIZ, BURADA SABAHLAYACAĞIZ"
Tasfiye sürecindeki 21 ‘evim’ şirketinin mağdurları, Şişli'de bulunan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) binası önünde eylem yaptı. Sürece ilişkin...
Haber: ALTAN YAĞCI - Kamera: ANIL VEREL
Tasfiye sürecindeki 21 ‘evim’ şirketinin mağdurları, Şişli'de bulunan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) binası önünde eylem yaptı. Sürece ilişkin bilgi almak isteyen eylemciler, "Paralarımızın pul olmasını beklemeyeceğiz. Gerekirse bugünden itibaren burada çadırımızı kuracağız, burada sabahlayacağız. Evimize dokundunuz, çadırımıza dokundurtmayacağız" açıklaması yaptı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TMSF, iki gün önce, tasfiye sürecindeki 21 tasarruf finansman şirketinden 6’sına ait sözleşmelerin Katılım Evim ve İmece Evim’e devredileceğini açıkladı. Açıklamada, "BDDK ve TMSF olarak dört aydır yaptığımız çalışmalar neticesinde, tasarruf finansman şirketlerinin yaptığı uzun vadeli sözleşmeler nedeniyle tasfiye sürecinin 10 yılı aşacağı öngörüldüğünden, faaliyetlerine devam eden iki şirketin talepleri kabul edilmiştir. Buna göre, tasfiye halindeki 21 şirketten 6 şirketin sözleşmeleri, Katılım Evim ve İmece Evim’e devredilecektir" denildi.
Bunun üzerine tasfiye halindeki 21 ‘evim’ şirketinin mağdurları, Şişli'de bulunan TMSF binası önünde bir araya gelerek eylem yaptı. Eylemciler, TMSF'ye ve BDDK'ya "şeffaf olun" çağrısında bulunarak hangi şirketin hangi mal varlıklarının satıldığını öğrenme ve sürece katılım talebinde bulundu.
Eylemciler, "Çözüm istiyoruz", "Mağdur değildik, mağdur edildik" sloganları atarken "Faiz alanlar gülerken faize bulaşmayanlar üzülecek mi", "BDDK, TMSF şeffaf ol", "Evime dokundunuz, çadırıma dokunma" yazılı pankartlar taşıdı.
"PARAMIZ HER GEÇEN GÜN PUL OLUYOR"
Evim Mağdurları Platformu adına basın açıklamasını Muharrem Taşdemir okudu. Taşdemir, “6 aydan beri mağdur bırakıldık. Rezil, kepaze olduk. 2 gün önce yapılan açıklamada, 21 şirketten 6 tanesinin devrinin gerçekleşeceğini söylüyorlar. Ama bunun ne zaman, nasıl yapılacağı hiçbir şekilde açıklanmamış. Diğer 15 şirket ne olacak? 54 bin mağdur var. Paralarımız eridi, pul oldu. Bize iki dayatma yapıyorlar. Birincisi; ‘Paralarınızı almak için 10 sene bekleyeceksiniz’ diyorlar. Paramız her geçen gün pul oluyor. Paralarımızın pul olmasını beklemeyeceğiz. Gerekirse bugünden itibaren, bu saatten sonra burada çadırımızı kuracağız, burada sabahlayacağız. Evimize dokundunuz, çadırımıza dokundurtmayacağız" dedi.
"BU İNSANLAR PARA YATIRDIKLARINDA BELKİ DOLAR 7 LİRAYDI ŞU AN 11 LİRAYI GEÇTİ"
TMSF binası önünde yapılan eyleme Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da katıldı. Ağaoğlu, "Bu insanlar neden burada? TMSF o şirketlere el koydu. O şirketlerdeki paralar, mal varlığı bu insanlara ait, onun için buradalar ve TMSF bilgi vermiyor. Hangi şirketin hangi mal varlığını sattı, bu insanlar bilmiyor. Bu insanlar para yatırdıklarında belki dolar 7 liraydı, şu an 11 lirayı geçti. Paraları eriyor. Kayyum heyetinde temsilcileri bulunmuyor mağdurların. Oysa kayyum heyetinde her şirketten birer tane mağdur temsilci bulunması gerekirdi. Bu insanlar bilgi alamıyorlar" diye konuştu.
"KOCAM EV SAHİBİ OLAMADAN ÖLDÜ"
Ev almak için çocuklarından aldığı 140 bin lirayı şirkete yatıran 73 yaşındaki Ayşe Gözütok, duruma tepki göstererek, "Ben paramı istiyorum. Hepimiz mağduruz. Para yatırdık, istedik ki ev sahibi olalım. Böyle sokaklarda olalım istemedik. Benim kocam sakattı, ev sahibi olamadan öldü " dedi.
"BU PARAYI BULAŞIKCILIK YAPARAK KAZANDIM"
Bir diğer mağdur olan 50 yaşındaki Ayşe Işık, hukuk yollarının kapalı olduğunu belirterek, “TMSF paramızı vermiyor. Ne yapacağını bize söylemiyor. Süreç nasıl işleyecek bilemiyoruz. Dilekçe veremiyoruz, hukuk yolumuz kapalı. Ben, günde 10 saat çalışarak bulaşıkçılık yapıyorum. Ben, bu şekliyle gittim, akşama kadar sanayilerde çalıştım. Ben bu paramı böyle biriktirdim” diye konuştu.
“ÇÖZÜM ALMADAN BURADAN GİTMEYECEĞİZ”
Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen mağdurlar, TMSF binasına alınmadı. Evim mağdurları, TMSF’den süreçle ilgili bilgi alabilmek için kendi içlerinde farklı illerden gelen 15 kişilik temsilci belirledi. 15 kişilik temsilci grubu TMSF’yle görüşmelere başlarken diğer mağdurlar binanın önünde sloganlarla destek verdi. Yapılan görüşmenin olumsuz geçtiğini belirten mağdurlar, “Beş aydan beri zaten süre veriyoruz. Paralarımız pul oldu. Çözüm üretilmeden de buradan gitmeyeceğiz. Çadırımızı kuracağız. Gerekirse sabah akşam burada yatacağız. Bunları da içeride söyledik zaten. Bizler çözüm almadan buradan gitmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.