FAO TÜRKİYE TEMSİLCİ YARDIMCISI DR. SELIŞIK: DÜNYADAKİ AÇLIĞI KADINLAR BİTİRECEK
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, tarımda kadınlara tanınacak eşit erişim imkanının Dünyada açlık sorunu yaşayan insan sayısını,...
ERDOĞAN ERİŞEN
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, tarımda kadınlara tanınacak eşit erişim imkanının Dünyada açlık sorunu yaşayan insan sayısını, 100-150 milyon aşağıya çekilebileceğini belirterek tarımda kadınlara eşit erişim imkanı sağlanması durumunda toplam tarımsal verimde yüzde 25-30 artış, Dünya üzerinde yetersiz beslenme sorunu yaşayan insan sayısını, 100-150 milyon aşağıya çekilebileceğini söyledi.
Ordu/Giresun Bahçeşehir Koleji Enver Yücel Kampüsü’nde devam eden Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile Bahçeşehir Üniversitesi’nin (BAU) düzenlediği gençler ve kadınların tarımdaki rolü ve kooperatifçilik konulu çalıştayın ikinci ve son gününde uzman konuklar, tecrübelerini kadın kooperatiflerinin üyeleri ile paylaştı.
“COVİD-19 EŞİTSİZLİĞİ ARTTIRDI"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, çalıştayda yaptığı sunumda: COVİD-19 salgınının, kadın istihdamı, yoksulluk, ev içi ve diğer şiddet türlerinde artış ve evde ücretsiz bakım işleri üzerinde özellikle olumsuz etkilerle toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin derinleşmesine yol açtığını ifade etti.
Kadınların tarımda emek yoğun işlerde çalışırken, tarımın artan mekanizasyonuna paralel olarak erkeklerin daha çok teknoloji gereken işleri üstlendiğine de işaret eden Selışık, şöyle devam etti:
“Kadınlar genellikle kooperatiflerde ve kırsal kurum kuruluşlarda erkeklerden daha az yer almaktadır. Ev içinde ve tarımsal faaliyetlerde, pazara erişimde erkeklere oranla daha az söz hakkına sahiptirler. Covid-19 salgını, kadın istihdamı, yoksulluk, ev içi ve diğer şiddet türlerinde artış ve evde ücretsiz bakım işleri üzerinde özellikle olumsuz etkilerle toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin derinleşmesine yol açmıştır. Kadınlar kırsalda uzun saatler emek isteyen yoğun işlerde çalışmalarına rağmen, erkeklerden daha düşük ücret alıyorlar. Üstüne üstlük katkıları yeterince takdir edilmiyor. Kadınların gelirlerinde yaratılacak 10 dolarlık artışın, çocuk beslenmesi ve sağlığında erkek bireylerin gelirlerindeki 110 dolarlık artışa denk bir etki oluşturmaktadır.”
“AÇLIĞI DA KADINLAR BİTİRECEK"
Kırsal alandaki kadınların güçlendirilmesinin, verimliliği önemli ölçüde artıracağı gibi açlığın ve yetersiz beslenmenin azalmasına da katkı sağlayacağına dikkat çeken Selışık, konuşmasınışöyle tamamladı:
“Tarımda kadın üreticilerle erkekler arasında tarımsal verim açısından yüzde 20 – 30 bir fark bulunmaktadır. Nedeni girdi kullanımıdır. Eğer kadınlara eşit erişim imkanı sağlanırsa, toplam tarımsal verimde yüzde 25 – 30 artış olacaktır. Bu verim artışıyla dünya üzerinde yetersiz beslenme sorunu yaşayan insan sayısı 100-150 milyon aşağıya çekilebilir.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.