GÜBRESİZ EKİM YAPAN YENİŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI: "GÜBRENİN MAALİYETİ DÖNÜM BAŞINA 350 LİRA"

GÜBRESİZ EKİM YAPAN YENİŞEHİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI: "GÜBRENİN MAALİYETİ DÖNÜM BAŞINA 350 LİRA"

Türkiye'de ekim sezonu başladı. Ancak artan gübre maliyetleri karşısında üreticiler gübresiz ekim yapmak zorunda kalıyor. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası...

DİLAN KUTLU

Türkiye'de ekim sezonu başladı. Ancak artan gübre maliyetleri karşısında üreticiler gübresiz ekim yapmak zorunda kalıyor. Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, tarlada ekim yaparken mibzerin (tohum ekici) boş gübre haznesini göstererek, "Sayın Tarım Bakanı, ‘Ben gübreye (desteğine) yüzde 100 bir zam yaptım" dedi. "16 lirayı 32 liraya yükselttik" demesi... Sanki çok büyük bir şey yapmış. Gübrenin maliyeti çiftçiye dönüm başına 350 lira" dedi. 

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, kendi tarlasını da gübresiz ektiğini söyledi. İskenderoğlu, mibzeri gübre haznesinin boş olduğunu göstererek şöyle konuştu:

“Buğday üretimine bugün başlamış durumdayız. Yalnız buğdayımızı, arpamızı gübresiz ekiyoruz. Gübrenin yüksek maliyetli olmasından dolayı, son bir yılda yaklaşık yüzde 180-220 arasında gübreye ciddi anlamda bir zam geldi.

"BU ŞARTLAR ALTINDA YURT DIŞINDAKİ ÇİFTÇİLERLE NASIL REKABET EDECEĞİZ"

Sayın Tarım Bakanı dedi ki ‘Ben gübreye (desteğine) yüzde 100 bir zam yaptım" dedi. Tarım Bakanı, "16 lirayı 32 liraya yükselttik" demesi... Sanki çok büyük bir şey yapmış. Gübrenin maliyeti çiftçiye dönüm başına 350 lira. Bu 32 lirayı da 2023 yılı mart ve nisan aylarında alacağız. Sadece gübre değil enerji maliyetleri aldı başını gidiyor. Bir kuyunun maliyeti dönüm başı 900 liraya dayandı. Mazota zam geldi.

Gübresiz ekiyoruz ya böyle bir şey var mı? Bu şartlar altında yurt dışındaki çiftçilerle nasıl rekabet edeceğiz? Biz bu şartlarda nasıl üretelim?”

“SONDAJ KUYULARININ ÇİFTÇİYE DÖNÜM BAŞI MALİYETİ  750-900 TL”

“Ben siyasetçi değilim. Ben sivil toplum örgütünün başkanıyım” diyerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan taleplerinin olduğunu belirten İskenderoğlu, yaşanan kuraklıktan ciddi olarak etkilendiklerini, aynı zamanda enerji maliyetlerinden de sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Süleyman İskenderoğlu, elektrikli sondaj kuyularından sulama yapmanın çiftçiye maliyetinin dönüm başı 750-900 TL arasında değiştiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.