GÜLLÜK HALKINDAN ÖZEL SU TEPKİSİ
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Mahallesi’nde yaşayan esnaf ve vatandaşlar, Muğla’da en pahalı su tarifesinin Güllük’te özel bir şirket tarafından...
MELİS ANTER
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Mahallesi’nde yaşayan esnaf ve vatandaşlar, Muğla’da en pahalı su tarifesinin Güllük’te özel bir şirket tarafından uygulanmasına tepki gösterdi. Güllük Körfezi Koruma Platformu'nun çağrısı ile toplanan grup, su fiyatlarının yüksek olmasını protesto etti.
Muğla’nın Milas ilçesi Güllük Mahallesi’nde bugün saat 14.00’te toplanan grup "Güllük uyuma sahip çık suyuna" sloganıyla pahalı suyu protesto etti.
2007 yılında devir işlemi İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla yapıldıktan sonra Muğla genelinde belediye tarafından verilen su ve kanalizasyon hizmeti, Güllük Mahallesi’nde özel bir firma tarafından sağlanmaya başlandı.
2021’de özel bir firma su ve kanalizasyon hizmetini satın aldı. Firma, Ekim 2021’de “Sözleşmeniz yenilenecek” açıklaması ile Güllük halkından üç taksitte bedel talep etmeye başladı. Firma ek güvence bedelinin en az 3 ay boyunca ödeneceğini duyurdu.
Ayrıca Muğla genelinde Büyükşehir Belediyesine ait Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) üzerinden yapılan dağıtımda suyun metreküpü 4,28 TL iken, Milas Güllük’te bu fiyat metreküp başına 10,75 TL olarak faturaya yansıyor.
"İÇEMEDİĞİMİZ, KULLANAMADIĞIMIZ SUYUN TONUNA 10,75 TL ÖDÜYORUZ"
Güllük Körfezi Koruma Platformu adına Neşe Tuncer yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“2005 yılında Güllük Belediyesi bir imtiyaz sözleşmesiyle beldede su ve kanalizasyon hizmetini özelleştirmiş, ülkemizde başka bir örneği olmayan bu uygulamayla su ve kanalizasyon hizmetleri 35 yıllığına özel bir şirkete devredilmiştir. Geçen 15 yıllık sürede ne yeni bir kanalizasyon yatırımı yapılmış, ne de musluktan akan su içilebilir hale gelmiştir. Tüketici olarak hizmet sağlayıcımızı seçme hakkımızın olmadığı bir yerde ancak en temel insan haklarından olan "İçilebilir, ulaşılabilir, ucuz (ve hatta bedava) su hakkı" ile "Etkin ve sıhhi bir arıtma ile sağlıklı bir ortamda yaşama hakkımız" ihlal edilmektedir. İçemediğimiz, yemek yaparken kullanamadığımız suyun tonuna (şimdilik) 10.75TL ödemek, ödediğimiz paranın karşılığını alamamak ve bu konuyla ilgili karşımızda muhatap bulamamak isyanımızı çoğaltmaktadır.
Biz artık bakanlıklar ve belediyeler arasında kimin sorumlu olduğuna dair suçlamaları dinlemek istemiyoruz. Bu sorunun hemen bugün çözülmesini istiyoruz. Vatandaşın su hakkı ve sağlıklı ortamda yaşama hakkını ihlal etmeden gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz. Tüm kurumları, vatandaşın yani kamunun yanında olmaya, kamu yararını gözetmeye çağırıyoruz.”
Vatandaşlar basın açıklamasının ardından ellerinde taşıdıkları pankartlarla sahilde kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.