GÜRER'İN SİYASİ KRİZ YAŞANAN ÜLKELER SORUSUNU YANITLAYAN BAKAN MUŞ: "TİCARİ ANLAŞMALAR SORUNSUZ DEVAM EDİYOR"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a; Türkiye’nin zaman zaman siyasi kriz yaşadığı Almanya, Hollanda, İsrail, Fransa ve İtalya...
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a; Türkiye’nin zaman zaman siyasi kriz yaşadığı Almanya, Hollanda, İsrail, Fransa ve İtalya ile devam eden ticari anlaşmaları sordu. Muş, bu ülkelerle Türkiye arasındaki ticari anlaşmaların sorunsuz devam ettiğini açıkladı.
CHP Niğde Milletvekili Gürer, Türkiye'nin siyasi kriz yaşadığı ülkelerle yaptığı ticari anlaşmaları TBMM gündemine taşıdı. Gürer'in önergesinde, Almanya, Hollanda, İsrail, Fransa ve İtalya ile devam eden ticari anlaşmaları gündeme getirdi. Gürer, "Yaşanan siyasi krizlerden sonra iptal edilen ticari anlaşma veya anlaşmalar var mıdır" diye sordu.
Önergeyi yanıtlayan Ticaret Bakanı Muş, Avrupa Birliği üye ülkeleri ile ticaret ilişkilerinin, AB ile yürürlükte olan Ortaklık Konseyi Kararları kapsamında devam ettiğini belirterek, bu ülkeler ile Türkiye arasında iptal edilen bir ticari anlaşma bulunmadığını açıkladı.
Bakan Muş, bu ülkelerle Türkiye’nin ayrıca ikili ticaret anlaşmasının bulunmadığını açıkladı. Ayrıca sanayi ürünleri, işlenmiş tarım ürünleri, kömür ve çelik ürünleri ve tarım ürünleri ticaretinin Ortaklık Konseyi Kararları kapsamında yer aldığına dikkat çekti.
Bakan Muş, adı geçen ülkeler ile ülkemizin gümrük idareleri arasında karşılıklı idari yardım ve iş birliğine ilişkin hususların düzenlendiği gümrük alanında işbirliği anlaşmalarının bulunduğunu da belirtti. Muş, “Ayrıca, söz konusu ülkeler ile ülkemiz arasında iptal edilen herhangi bir anlaşma bulunmamaktadır” dedi. Muş, soru önergesine yer alan istatistiki bilgilerin ise TÜİK uhdesinde bulunduğuna değindi.
ÇAVUŞOĞLU DA “TİCARİ KÜSLÜK OLMAZ” DEMİŞTİ
TBMM’de 2019 yılı Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde de Gürer’in sorusu üzerine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ticaret sadece devletten devlete yapılmıyor. Bir ülkeyle küstünüz diye özel sektörü neden cezalandıralım? Bu, üye olduğumuz Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası hukukla çelişmez mi? Böyle bir hakkımız yok" yanıtını vermişti.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.