HAMSİ NESLİNİN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN ULUSLARARASI ÇAĞRI

HAMSİ NESLİNİN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ İÇİN ULUSLARARASI ÇAĞRI

Karadeniz'deki tezgâhlarda 9 santimetre yasal boy sınırının altındayken avlanan hamsi, tezgâhlarda satılıyor. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama...

MUSTAFA USTA

Karadeniz'deki tezgâhlarda 9 santimetre yasal boy sınırının altındayken avlanan hamsi, tezgâhlarda satılıyor. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, "Balıkçı kütlesi olan ülkemizde balıkçıların ve halkımızın mağdur edilmemesi için uluslararası alanda bir kontrole tedbir yapılmasının zamanı geldiğini bilim insanları olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Sinop Üniversitesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Osman Samsun, son yıllarda hamsinin boyunda küçülme olduğunu belirti. Eskiden 4-5 ay avlanan hamsinin şu anda 1-1,5 ayda bitme noktasına geldiğini söyledi. Samsun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"HAMSİ BİZİ TERK ETTİ"

“Hamsi, hepimizin bildiği çok sevilen bir balık. Ancak son yıllarda hamsinin avcılığının sezon olarak kısalmasını, boyunda kısalmalar olması bir sıkıntı olarak hepimiz tarafından bilinen bir gerçek. Eskiden 4-5 ay süren hamsi avlanma sezonu bu yıl ekim ayı başında başladı ancak kasım ayı sonunda artık hamsi balığı bizi terk ederek Gürcistan karasularına intikal etti. Bizim gırgır teknelerimizde balığın peşinden Gürcistan kara sularına şu an intikal etmek üzereler. Aşırı avcılık baskısı dediğimiz durumda bilimsel olarak balıkların avlanma süreleri kısalıyorsa, balıkların boyları kısalıyorsa balıkların kondisyon faktörleri yani besilik durumu kısılıyorsa burada bir problem var demektir."

"6 ÜLKENİN ORTAK BALIĞI"

Karadeniz’deki hamsi üzerinde de uzun yıllardır bu problemleri gözlemlediklerini belirten Samsun, "Bilimsel olarak, üniversite personeli olarak bizler neler öneriyoruz? Karadeniz 6 ülkenin ortak balığı. Bizde 9 santimetre olan av yasağı Gürcistan’da 6-7 cm’dir. Ve orada denetim de yok. Ortak akıl ile Karadeniz ülkelerinin birlikte verecekleri balıkçılık uygulamasıyla ortak kararlarla ve ortak denetim mekanizması ile bu balığın sürdürülebilir avcılığını sağlamamız acilen gerekiyor. Özellikle küçük balıkların, balık unu veya fabrikalarına kümes hayvanlarının yem materyali olarak, ham madde olarak işlenmesi bu stoğun insan gıdası olarak kullanılmasının önüne geçmektedir. Toplumumuzdaki bilinçle üniversitelerde balıkçılık paydaşları ile birlikte hamsimizi bizden sonra nesillere aktarmak hepimizin görevidir.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

*Drone ile hamsi avı görüntüleri (Arşiv)

*Osman Samsun açıklamaları

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.