HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ: "AKDENİZ'DE GEMİLERİMİZ TÜRK BAYRAĞIYLA İNSAN TAŞIYACAK"

HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ: "AKDENİZ'DE GEMİLERİMİZ TÜRK BAYRAĞIYLA İNSAN TAŞIYACAK"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Expo 2021 Hatay Lansmanı'nda, "Expo’da dünyayı ağırlayacağız ama bu Expo ne altı aylık ne bir yıllık....

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Expo 2021 Hatay Lansmanı'nda, "Expo’da dünyayı ağırlayacağız ama bu Expo ne altı aylık ne bir yıllık. Bu Expo, Hatay yaşadıkça yaşayacak ve aynı zamanda yaşatacak" dedi. Hatay Deniz Otobüsleri projesinin bittiğini belirten Savaş, "Akdeniz’de Türk bayrağıyla gemilerimiz insan taşıyacak. Daha sonra yük taşıyacak, belki araba taşıyacak" diye konuştu.

Lütfü Savaş, Expo 2021 Hatay Lansmanı'nda yaptığı konuşmada, görevin ilk üç senesinde her şeyin gayet iyi gittiğini ama daha sonra Suriye sorunuyla birlikte bütün denklemlerin değiştiğini belirterek, "Bizim insanımız gittikçe fakirleşti. Köyden kente göçler gittikçe arttı, esnafımız kepenk kapatmaya başladı ve insanlar vergilerini veremez oldular. Şu anda gittikçe artan vergi borçlarıyla birlikte insanlar mahkeme kapılarına gidip geliyor" dedi.

Savaş'ın açıklamasışöyle:

"BİZ YENİ BİR YOL BULMAK VE YENİ BİR YOL AÇMAK ÜZERE YOLA ÇIKTIK"

"Biliyoruz ki Sayın Genel Başkan’ımız bütün gücüyle Genel Merkez’imizde bilim adamlarıyla ve tecrübeli siyasi büyüklerimizle Türkiye’nin geleceği adına gece gündüz çalışıyor. Biz de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son sevdasında ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün Türkiye Cumhuriyeti devletine armağan ettiği, armağan ettiği kadar da ‘Ona sahip ol’ diye bizlere emanet ettiği Hatay’ımızda karınca kararınca ne yapabiliriz diye çok çalıştık. Baktık ki özellikle son on yılda Suriye meselesi, Suriye meselesiyle birlikte günde 250 tane TIR’ımızın ihracatının durması, bununla birlikte Mısır’la karayolu anlaşmamızın iptal edilmesi, üstüne pandemi, gerçekten de ihracatçımızı, çiftçimizi, esnafımızı, dar gelirlimizi ve iş adamlarımızı son 10 yılda gittikçe geriye götürdü. ‘Biz ne yapabiliriz’ derken genç arkadaşlarımızla şunu konuştuk. Dedik ki ‘Bildiğiniz bütün yollar tükenmişse ya yeni bir yol açacaksınız ya yeni bir yol bulacaksınız’. Biz, yeni bir yol bulmak ve yeni bir yol açmak üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yola çıktık. Ürünlerimizden sadece bir tanesi bu.

"ŞU ANDA İNSANLAR GİTTİKÇE ARTAN VERGİ BORÇLARIYLA MAHKEME KAPILARINA GİDİP GELİYOR"

Biliyorsunuz ilklerin şehri, enlerin şehri Hatay, 13 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış ve Hac Yolu buradan geçiyor. İpek Yolu’nun Akdeniz’le kavuştuğu nokta, Bereketli Hilal’in tam böğründeyiz. Bununla birlikte bu coğrafya putperestlikten sonra önce Musevilere ev sahipliği yapmış, sonra Hristiyan kardeşlerimize ev sahipliği yapmış, sonra bizim ecdadımız buraya gelmiş. Yani Anadolu’daki ilk Musevi cemaatinin havrası burada, ilk kilise burada, 638 yılından itibaren ilk cami burada. Yani bu kadar farklı din, bu kadar farklı mezhep ve bu kadar farklı etnik unsur ve farklı bölgelerden gelen insanlar, hep birlikte kardeşçe yaşamışlar. Birbirlerine ‘Gözünün üstünde kaşın var’ dememişler ve bizler de bu coğrafyada bu emaneti teslim aldık. Bu emaneti teslim alırken önce beş yıl gayet iyiydik, özellikle üç yıl gayet iyiydik. Ama üç yıldan sonra Suriye ile birlikte bütün denklemler değişti ve bizim insanımız gittikçe fakirleşti. Köyden kente göçler gittikçe arttı, esnafımız kepenk kapatmaya başladı ve insanlar vergilerini veremez oldular. Şu anda gittikçe artan vergi borçlarıyla birlikte insanlar mahkeme kapılarına gidip geliyor.

"AKDENİZ'DE TÜRK BAYRAĞIYLA GEMİLERİMİZ İNSAN TAŞIYACAK"

Biz de bütün bunlar içerisinde köydeki insanımıza, çocuğunu okutan kadınımıza, esnafımıza, turizmcimize, ticaret erbabımıza ne yaparız derken gastronomiyle ilgili unvan aldık. UNESCO tescilledi, turizme katkı sağlıyor. Bizim bir Hatay Deniz Otobüsleri (HADO) projemiz var, bitti. Şu anda Kıbrıs’ın açılmasını bekliyor. Kıbrıs’tan sonra Lübnan ve belki Mısır, belki Antalya, belki İzmir’e kadar uzanacağız. Akdeniz’de Türk bayrağıyla gemilerimiz insan taşıyacak. Daha sonra yük taşıyacak, belki araba taşıyacak. Düşünebiliyor musunuz, 1870’lerde Fransızların gemileri İskenderun Limanı’mıza turist getirmişler. Mısır’a kadar uzanmışlar, Beyrut’a gitmişler, bizler Akdeniz’den faydalanamıyoruz. Daha fazla faydalanacağız. Expo’da dünyayı ağırlayacağız ama bu Expo ne altı aylık ne bir yıllık. Bu Expo, Hatay yaşadıkça yaşayacak ve aynı zamanda yaşatacak."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.