HDP’Lİ GÜLÜM VE IŞIK, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BARINMA SORUNUNU MECLİS'E TAŞIDI

HDP’Lİ GÜLÜM VE IŞIK, ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BARINMA SORUNUNU MECLİS'E TAŞIDI

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı. Gülüm ve...

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu TBMM gündemine taşıdı. Gülüm ve Işık, ilgili bakanlara, “2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Başvuruda bulunan öğrencilerin kaçı yurtlara yerleşememiştir” diye sordu.

Züleyha Gülüm ve Muazzez Orhan Işık, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu ile ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Züleyha Gülüm, önergede, “2002-2003 eğitim ve öğretim yılında üniversite öğrenci sayısı 1 milyon 918 bin iken bugün bu sayı 8 milyonu aşmıştır. Her yıl yüzbinlerce öğrenci, barınma sorunu nedeniyle üniversiteyi terk etmek zorunda kalmaktadır” dedi.

Orhan Işık ise “Yükseköğrenimde olan her yüz öğrenciden sadece 10’u KYK yurtlarında kalabilmektedir. Öğrencilerin barınabilecek bir yer bulamaması gibi nedenlerle üniversite kazanan bazıöğrenciler kayıt yaptırmamakta veya kayıt yapsa dahi okuluna devam edememektedir” diyerek şunları aktardı:

“Her ile açılan üniversite binalarına rağmen yeterince yurt binası açılmadığı, açılan yurt binalarının kapasitelerinin yetersiz olduğu bilinmektedir. Öğrenciler uzun süre kayıt sırası beklemekte, kayıt olamamakta veya barınma sorunu yaşamaktadır. Neredeyse bütün şehirlerde çok yüksek olan konut kiralarını karşılamakta güçlük çeken öğrencilerin, KYK yurtları dışındaki yurtlara yöneldiği bilinmektedir. Ancak bu yurtlarında fiyatlarının yüksekliği dışında bazı riskleri barındırdığı bilinmektedir. Türkiye’de bazı tarikat ve cemaatlerin öğrencileri doktrine etmek amacıyla yurt hizmeti sunduğu bilinmektedir. Bu yurtlarda sorun yaşayan birçok öğrenci eğitimini terk etmek durumunda kalabilmektedir. Üniversite gibi evrensel bir bakış açısı kazandırması gereken bir kuruma erişen öğrencilerin bu şekilde sekter yapılara mahkum bırakılmasının sosyal, psikolojik, ekonomik ve siyasal riskler içerdiği, yakın dönem Türkiye tarihinden örneklerle bilinmektedir.”

“TORPİLİN ÖNLENMESİİÇİN HANGİ DENETİMLER YAPILIYOR”

Gülüm ve Işık’ın iki bakana yönelttiği ortak sorular şöyle:

-“2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde KYK yurtlarına başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Başvuruda bulunan öğrencilerin kaçı yurtlara yerleşememiştir?

-Yurtlara yerleştirme süreçlerinde ayrımcılık, kayırmacılık ve torpil vakalarının önlenmesi amacıyla hangi denetim mekanizmaları işletilmektedir?

-KYK bünyesinde bulunan yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin barınma sorununun çözümü için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Bu sorunun çözümü için yapılan çalışmalar nelerdir?”

“ÜNİVERSİTEYİ TERK EDEN ÖĞRENCİ SAYISI KAÇTIR”

Muazzez Orhan Işık, Bakan Özer’den ayrıca şu soruların cevaplarını istedi:

-“Türkiye’de 2015-2021 yılları arasında üniversiteyi terk eden öğrenci sayısı kaçtır? Üniversite terk nedenleri içerisinde “barınma koşullarının sağlanmasının etkisi” üzerine bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur? Bu kapsamda Türkiye’de yurt ve barınma imkanı sağlanmadığı için üniversite eğitimine devam edemeyen öğrenci sayısı kaçtır?

-Türkiye’de tarikat ve cemaatlere ait olmayan bağımsız özel yurtların arttırılması amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir. Tarikat ve cemaat yurtları mali ve idari açıdan nasıl denetlenmektedir? Bu yurtlarda istismar, taciz vb. vakaların önlenmesi amacıyla hangi çalışmalar yürütülmektedir?”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.