HDP’Lİ KILIÇ KOÇYİĞİT, “SON 5 YIL İÇERİSİNDE YAŞAMINI, TARIMDA KULLANILAN ZEHİRLİ KİMYASALLAR NEDENİYLE KAYBEDEN YURTTAŞ SAYISI KAÇTIR?”
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye; tarımda kullanılan pestisitlerle ilgili “Son 5 yıl içerisinde...
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye; tarımda kullanılan pestisitlerle ilgili “Son 5 yıl içerisinde yaşamını tarımda kullanılan zehirli kimyasallar nedeniyle kaybeden yurttaş sayısı kaçtır?” sorusunu yöneltti.
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, tarımda pestisit kullanımını TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kılıç Koçyiğit, “Özellikle kanser vakalarına ve Türkiye’deki sağlık istatistiklerine baktığımız zaman son yıllarda buna bağlı olarak yaşanan ölümlerin giderek arttığı görülmektedir” açıklamasını yaptı.
Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen gıda ürünlerinin “Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF)” olarak da bilinen bir internet portalında kamuoyuna açık bir şekilde paylaşıldığını ifade eden Koçyiğit, önergesinde şu değerlendirmeleri yaptı:
“Son iki yılın kayıtları incelendiğinde Türkiye’de kullanımı 2016 yılı Nisan ayında yasaklanmış olmasına rağmen klorpirifos isimli bir tarım zehrinin ihraç ürünlerinde hala tespit edildiği görülmektedir. Klorpirifos adlı zehirli kimyasal ürün, Dünya Sağlık Örgütü’nce çocuklar için en tehlikeli 12 zehirli maddeden biri olarak niteleniyor.”
Koçyiğit, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:
“-Bakanlığınızca Carbendazim isimli bir pestisitin yasaklandığı belirtilmiştir. Alınan yasak kararına rağmen son 1 yıl içerisinde bu pestisitin kullanıldığının tespiti yapılmış ve herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
-Kayseri'de iki yıl önce gıda zehirlenmesi şüphesi ile hastaneye götürülen ancak yapılan tüm müdahalelere karşın hayatını kaybeden 4 yaşındaki Saliha Çakır'ın yediği narda tespit edilen pestisitler nedeniyle hayatını kaybettiği Adli Tıp raporu ile belgelenmişti. Tarımda klorpirifos adlı tarımsal zehir kullanılmasına neden müdahale edilmemektedir?
-Avrupa Birliği ülkelerinden geri çevrilen klorpirifos kalıntılıürünlere ne yapılmaktadır? Yeniden satışa sürülüyorsa bu durum Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
-Klorpirifos 2016 yılında yasaklanmış ve piyasada bulunan klorpirifos içerikli tarım zehirlerinin de toplatılmasına karar verilmiş olmasına rağmen klorpirifosun gıda ürünlerinde hâlâ kalıntısıçıkmasının nedeni nelerdir?
“NEDEN YASAKLI LİSTEYE ALINMAMAKTADIR?”
-AB Komisyonu 23 Temmuz 2020'de aldığı bir kararla, klorpirifos etil ve klorpirifos metil için yürürlükte olan maksimum kalıntı sınırı değerlerini tüm gıda ve yem ürünleri için 0.01 miligram/kilogram değerine düşürmüştü. Bakanlığınızı internet sitesine bakıldığında klorpirifos metilin kullanımının serbest olduğu görülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak halk sağlığını korumak adına klorpirifos metil neden yasaklı listeye alınmamaktadır?
-Bakanlığınız tarafından tarımda kullanılan zehirli kimyasallar ile ilgili yapılmış bir çalışma var mıdır? Son 5 yıl içerisinde yaşamını tarımda kullanılan zehirli kimyasallar nedeniyle kaybeden yurttaş sayısı kaçtır?
-Gıdalardaki pestisit kalıntılarını belirlemek için yapılan kalıntı izleme çalışmalarından elde edilen sonuçların kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmamasının nedenleri nelerdir?
-Tarım ürünlerindeki zehirli kimyasal kalıntıların izlenme takibi ne sıklıkta ve hangi birim tarafından yapılmaktadır?”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.