HEYKELTRAŞ FÜSUN ONUR VE ABLASI İLHAN ONUR, HAYRİ ONUR YALISI’NI VEHBİ KOÇ VAKFI’NA BAĞIŞLADI
Çağdaş sanatın Türkiye’deki öncülerinden, Heykeltraş Füsun Onur ile ablasıİlhan Onur doğup büyüdükleri ve halen yaşamakta oldukları Kuzguncuk’taki...
Çağdaş sanatın Türkiye’deki öncülerinden, heykeltıraş Füsun Onur ile ablasıİlhan Onur doğup büyüdükleri ve halen yaşamakta oldukları Kuzguncuk’taki Hayri Onur Yalısı’nı ileride müze-ev olarak ziyarete açılması için Vehbi Koç Vakfı'na bağışladı. Yalıdaki sanat faaliyetlerinin içeriğinin Vehbi Koç Vakfı kuruluşu Arter’in oluşturacağı belirtildi.
Heykeltıraş, sanatçı Füsun Onur'un farklı dönemlere ait kimi eserlerini de içinde barındıran Kuzguncuk’taki aileden kalma yalı, Türkiye’nin 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren geçirdiği toplumsal dönüşüme tanıklık eden bir kişisel arşivi barındırıyor. Hayri Onur Yalısı’nı Vehbi Koç Vakfı’na bağışlama kararı alan Füsun Onur ve ablasıİlhan Onur’un halen yaşamlarını sürdürdükleri giriş katı, kendilerinden sonra olduğu gibi korunarak bir müzeye dönüştürülecek.
“ÇOCUKLUĞUMUZ BU EVDE GEÇTİ”
Bu evde doğduklarını, çocukluklarının geçtiği buradan hiç ayrılmadıklarını belirten İlhan Onur, “Füsun sanat okumaya Amerika’ya gittiğinde istese orada kalabilirdi; burada olmak istedi, buraya döndü” dedi.
FÜSUN ONUR KİMDİR?
Türkiye’de çağdaş sanatın öncü isimlerinden Füsun Onur, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’ndeki eğitiminin ardından, 1962’de yüksek lisans için Fulbright bursu kazanarak gittiği Amerika’daki Maryland College of Art’ta heykel üzerine çalışmalarını sürdürdü. 1967’de İstanbul’a döndükten sonra da çalışmalarına şekil vermeye devam etti. İlk kişisel sergisini 1970’te Taksim Sanat Galerisi’nde açan sanatçının yapıtları, sıra dışı bir malzeme çeşitliliğinin de devreye girmesiyle birlikte gündelik, öyküsel, hatta otobiyografik öğelere doğru genişledi. Sanatçının erken dönem üretiminde karşılaştığımız soyut geometrik formlar giderek heykelle resim arasındaki sınırları bulanıklaştıran çalışmalara, içinde yer aldığı mekânı referans alıp yorumlayan yerleştirmelere doğru evrildi.
İstanbul’daki çeşitli kişisel ve grup sergilerinin yanı sıra, Paris Uluslararası Genç Sanatçılar Bienali (1971), İstanbul Bienalleri (1987, 1995, 1999, 2011, 2015), Moskova Bienali (2007), documenta(13) (2012) gibi birçok uluslararası sergiye katılan Füsun Onur’un yapıtları Staatliche Kunsthalle Baden-Baden (2001), ZKM, Karlsruhe (2004), Van Abbemuseum, Eindhoven (2005) gibi sanat kurumlarında sergilendi. Sanatçının farklı dönemlerde ürettiği yapıtların önemli bir bölümü, Arter’de Emre Baykal küratörlüğünde düzenlenen Aynadan İçeri (2014) başlıklı retrospektif sergide bir araya getirilmişti. Füsun Onur, 2022 yılında düzenlenecek olan Venedik Bienali 59. Uluslararası Sanat Sergisi’ndeki Türkiye Pavyonu için yeni bir eser üretmeye hazırlanıyor.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.