İBB YENİ NESİL DENİZ TAKSİLERİ SUYA İNDİRDİ. İMAMOĞLU: "ULAŞIMDA DENİZİN PAYINI EN ÜST SEVİYEYE TAŞIMALIYIZ"
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) olanaklarıyla Haliç Tersanesi'nde üretilen yeni nesil deniz taksilerden 8'i İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) olanaklarıyla Haliç Tersanesi'nde üretilen yeni nesil deniz taksilerden 8'i İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı törenle denize indirildi. "Ulaşım alanında denizlerimizden faydalanma noktasında ciddi adımlar atmalı ve denizin payını en üst seviyeye taşımalıyız" diyen İmamoğlu, bu amaçla devreye giren deniz taksilerin de hem nitelik, kalite hem de hızlı ulaşım açısından farklı bir soluk getireceğini söyledi.
İBB, "24 Eylül Dünya Denizcilik Günü"nde, toplamda 50 tane üretilecek olan yeni nesil deniz taksilerinden 8’ini suya indirdi. Bugün suya indirilen taksiler ekim ayında hizmete girecek. 10 yolcu kapasiteli deniz taksiler, bir uygulama ile ilk etapta 98 iskeleden çağrılabilecek. İleride paylaşımlı kullanım özelliği de eklenerek, "taksi dolmuş" gibi hizmet vermeye de başlayacak. Taksiler, ayrıca iskeleden bağımsız olarak, yanaşabilecekleri her yere çağrılabilecek. Deniz taksilerde, taksimetre modeli ile sabit bir açılışücreti olacak. Belirli bir mil aşıldıktan sonra, mil başına ücret eklenecek.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, törende yaptığı konuşmada "Bizim, bu hizmet tutkumuz büyük. Bu hizmet tutkumuzun önünde, hiçbir şey duramaz. Ne derlerse desinler; biz, İstanbul'a hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.
İmamoğlu'nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
16 MİLYON İSTANBULLUNUN KAZANMASINA DÖNÜK BİR HAMLE:Şu anda gurur verici bir tabloyla karşı karşıyayız. Bugün denize indirdiğimiz bu deniz taksiler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kendisine deniz vasıtasıüretimine dönük belki de onlarca yıl sonra ilk adımı. Yani ilk defa böyle bir şeyi başarıyor. Bu gurur verici bir şey. Bu bir ekip işi. Ekibin katma değer yaratma, kendi üretim becerisini ortaya koyabilme kararlılığı, başka hiçbir niyet ortaya koymaksızın, tümden 16 milyon İstanbullunun kazanmasına dönük bir hamlesi. O bakımdan bugün gerçekten çok gurur duyuyorum.
ULAŞIMDA DENİZİN PAYINI EN ÜST SEVİYEYE TAŞIMALIYIZ: Törenin, 24 Eylül Dünya Denizcilik Günü’ne denk gelmesi de sevindirici. Haliç'iyle Marmara'sıyla çok önemli bir coğrafyadayız. Karadeniz’iyle, denizle iç içe bir ülkenin evlatlarıyız. Ulaşım alanında da denizlerimizden faydalanma noktasında ciddi adımlar atmalı ve denizin payını en üst seviyeye taşımalıyız. Hani bu konuda iyi durumda mıyız? Ne yazık ki iyi durumda değiliz. Özellikle insan taşınması, yolcu taşınması hususunda iyi durumda değiliz. Hem şehrimiz adına hem ülkemiz adına ciddi adımlar atmalıyız. Daha fazla faydalanmalı ve denizin payını mutlaka yukarılara taşımalıyız. Bu anlamda İstanbul ulaşımında deniz taşımacılığının payını artırmaya dönük çalışmalarımız var. Deniz taksi de aslında bu amaçla İstanbul'a hem nitelik, kalite hem de hızlı ulaşım açısından farklı bir soluk getirecek.
TÜMÜNÜN HALİÇ TERSANESİ'NDE ÜRETİLMESİÇOK DEĞERLİ: Deniz taksi projesi 2021 yılının ocak ayında aldığımız kararla başladı. Deniz taksilerin tümünün Haliç Tersanesi’nde üretilmesi çok çok değerli. Bu detayı, mutlaka ve mutlaka bütün İstanbullunun, bütün Türkiye'nin duyması lazım. Çünkü bu tersane, göreve geldiğimizde bomboş, terk edilmiş bir alandı. Buradaki ustalar, çalışanlar öyle kolay yetişen insanlar değil. Yani gerçekten işlerinin erbabı ve işini iyi yapan insanlar. Bu insanların geldiğimizde işüretmedikleri için yüzlerindeki hüznü görmüş bir belediye başkanıyım. Bu manada buradaki ekibimiz en üst seviyede süreci ele aldı ve arkadaşlarımıza, o kabiliyetli arkadaşlarımıza tekrar üretebilme fırsatını onlara tanımış olduk. Sinem Hanım nezdinde, bütün o kocaman aileye teşekkürlerimi sunuyorum. Bir nevi, yerli ve milli bir ürünü de denize indirmenin keyfini yaşıyoruz.
BU KADİM KÜLTÜRE LAYIK OLMALIYIZ:İstanbul’u dünyanın hiçbir yerinde olmayan, muhteşem bir manzaraya sahip. İçinde farklı inançlar var. İçinde muazzam bir siluet var. Ve gerçekten olağanüstü bir coğrafya var. Bütün dünya buraya hayran. O zaman biz, bu topraklara, bu kadim kültüre layık olmalıyız. İşte tam da o anlamda, yüzyıllar öncesinde Fatih Sultan Mehmet'in döneminde üretime başlayan böylesi bir tersanenin, bugün üretebiliyor hale tekrar gelmesi de bizim hem bu topraklara hem bu kadim kültüre duyduğumuz saygının, ona duyduğumuz sorumluluğun karşılığında elde ettiğimiz bir başarıdır.
HİZMET TUTKUMUZ BÜYÜK: Deniz taksi ağını büyütmeyi ve farklı ruhsatlara sahip deniz araçlarını tek bir sistemde toplamayı amaçlıyoruz. Geçmişte uygulanan deniz taksi modeline işlerlik kazandırılmadı. Ne yazık ki yıllar boyu, tam şu karşıda, bir hurdaya dönmüş biçimiyle ki zorla kaldırdık onları da buradan, bertaraf olmuş bir süreç değil, tam aksine işletilebilir, sürdürülebilir bir mekanizmayla hayatı kolaylaştıracak, akılcı bir sistemle İstanbullulara hizmet etmeye devam edecek. Bizim, bu hizmet tutkumuz büyük. Bu hizmet tutkumuzun önünde, hiçbir şey duramaz. Ne derlerse desinler; biz, İstanbul'a hizmet etmeye devam edeceğiz.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.