İEA'NIN ANKETİNE GÖRE “GENÇLER APOLİTİK DEĞİL”: “YÜZDE 61'İ GÖÇ ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR, YÜZDE 29'U GEÇİNMEKTE ZORLANIYOR”
İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık (İEA) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” anketinin sonuçları açıklandı. 18-30...
İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık (İEA) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” anketinin sonuçları açıklandı. 18-30 yaş grubunda 3 bin genç ile yapılan anketin sonuçlarına göre “gençler apolitik değil.” Gençlerin yüzde 29’u “Mevcut gelirimle geçinmekte çok zorlanıyorum” derken, yüzde 61’i ise “gelecekte daha iyi bir toplumda yaşamak adına göç etmeyi tercih ettiğini” aktardı.
İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık (İEA) tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” anket çalışması, Salt Galata’da düzenlenen programda sunuldu. Friedrich Naumann Vakfı (FNF) desteği ile yapılan "Türkiye'nin Geleceğine Genç Bakış" raporu; 18-30 yaş grubuna mensup 3 bin gencin siyasi eğilimlerinden, gündelik hayatına dair geniş bir çalışma sundu. Gençlerin gündelik sorunları ve geleceğe bakış açısı değerlendirildi.
Anket raporunun tanıtımının ardından, Prof. Dr. Demet Lüküslü, Prof. Dr. Ali Çarkoğlu ve Prof. Dr. Özgehan Şenyuva birer konuşma yaptı. Anket çalışmasının raporunu sunan Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, rapor sonucundan yola çıkarak gençlerin apolitik olmadığını vurguladı.
3 GENÇTEN İKİSİ KATILIMCI DEMOKRASİYE İNANIYOR
Selçuki'nin paylaştığı anket sonuçlarına göre her 3 gençten ikisi “katılımcı demokrasiye inanıyor.” Araştırmada gençlere yöneltilen “Türkiye’de güçlü ve otoriter liderlik mi yoksa katılımcı demokrasi mi olmasını istersiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 66’sı “katılımcı demokrasi” yanıtını verdi.
YÜZDE 61'İ GÖÇ ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR
Araştırmanın sonuçlarına göre “gelecekte daha iyi bir toplumda yaşamak adına "göç etmek” gençlerin yüzde 61'i tarafından tercih edildi.
GENÇLERİN SİYASİ PARTİLERE KATILMA EĞİLİMİ DÜŞÜK
Gençlerin siyasi parti ve hareketlere katılma eğilimlerinin de düşük olduğu ortaya çıktı. “Gelecekte daha iyi bir toplumda yaşamak için hangisini yapmayı düşünürsünüz?” sorusuna “Kişisel gelişimime önem verir, kendime yatırım yaparım” yanıtını verenlerin oranı yüzde 81 oldu. Her 4 gençten 3’ü “oy kullanırım” yanıtını verdi. “Siyasi bir hareket veya partiye katılırım” diyen gençlerin oranı yüzde 24’te kaldı.
GENÇLER GÜNDEMİ INSTAGRAM'DAN TAKİP EDİYOR
Politika ve gündem hakkında bilgi sahibi olmak isteyen gençlerin en fazla hangi mecrada zaman harcadığı sorusuna verilen yanıtlar, raporun çarpıcı sonuçlarından birini oluşturdu. Buna göre, gençler; gündem takibi için sırasıyla Instagram, WhatsApp, Twitter ve Youtube platformlarını takip ediyor.
Yayınlanan raporun sonucuna göre, Instagram tüm eğitim seviyesi gruplarında genel olarak en çok kullanılan sosyal medya platformu oldu. Sonuçlara göre eğitim seviyesi düştükçe TikTok üzerinden politika ve gündem takibi oranı artıyor, Youtube kullanımı ise azalıyor. Sonuçlara göre, “gençlerin gündem takibi için en az zaman harcadığı mecra ise gazeteler oldu.”
GENÇLER “GEÇİNMEKTE ZORLANIYOR”
Anket kapsamında gençlerin ekonomik durumları da araştırıldı.
“Mevcut gelirimle ancak geçiniyorum” diyen gençlerin oranı yüzde 31, “Mevcut gelirimle geçinmekte çok zorlanıyorum” diyenlerin oranı yüzde 29, “Mevcut gelirimle zor geçiniyorum” diyenlerin oranı yüzde 27 olarak belirlendi. Geliriyle rahatça geçinebildiğini söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 13 oldu.
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 37'si "Cumhurbaşkanlığı, yetkili otoriteler tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmelidir" ifadesine "Katılıyorum" yanıtını verirken, yüzde 31'i "Kesinlikle katılıyorum" dedi. “AKP'ye destek verdiğini” belirten gençlerin yüzde 65'i de "Cumhurbaşkanlığı yetkili otoriteler tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmelidir" görüşünü aktardı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.