IĞDIR ÜNİVERSİTESİ: ÜNİVERSİTEMİZE CİMER ŞİKAYETİ İLE İLGİLİ BİR BELGE ULAŞMADI
Iğdır Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Selçuk Ekici’nin eşi Filiz Ekici’nin, eşinin yöneticisi olduğu fakültede bir...
Iğdır Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Selçuk Ekici’nin eşi Filiz Ekici’nin, eşinin yöneticisi olduğu fakültede bir programda görevlendirilmesi için jüri üyesi olduğu başka bir sınavda bir aday lehine puan verdiği iddiaların Filiz Ekici’nin sınavı kazanmasından 25 gün önce CİMER’e yapılan bir şikayete aktarıldığına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “CİMER şikâyetiyle ilgili üniversitemize herhangi bir belge ulaşmamıştır" denildi.
Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Ekici’nin eşi Filiz Ekici’nin, başvuru şartları iki kez değiştirilerek eşinin yöneticisi olduğu fakültenin Finans Bankacılık ve Sigortacılık bölümündeki bir programa öğretim görevlisi olarak atandığı, Dekan Yardımcısı Ekici’nin eşinin atanması için jürisinde olduğu başka bir adayın lehine puan verdiği; tüm bu iddiaların Ekici'nin atamasından 25 gün önce CİMER'e iletildiği iddia edilmişti.
Iğdır Üniversitesi iddialarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlara yer verildi:
“Doç. Dr. S. E’nin eşi F. E, Iğdır Üniversitesi’nin Meslek Yüksekokulu’nda açılan Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü, Maliye Programı Öğretim Görevlisi ilanına başvuru yapmıştır. Doç. Dr. S. E.’nin görev yeri ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Havacılık Yönetimi Bölümü’dür. YÖK’ün "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'ine göre fakültelere öğretim görevlisi kadrosunda personel alınamaz. Dolayısıyla, Doç. Dr. S.E.’nin eşinin aynı fakülteye atanması, görevlendirilmesi söz konusu olamaz. Zaten F.E.’nin, üniversitede herhangi bir birime ataması da yoktur. Haberin başlığı bu yönüyle kesin yargı bildirmekte ve yukarıdaki belirtilmiş olan YÖK mevzuatına göre hiçbir şekilde gerçeklikle bağdaşmamaktadır. Haberin başlığından başlayarak içeriğin sonuna kadar sürdürülen bu iftira, herhangi bir ispata dayanmamakta ve "4483 Sayılı kanun ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre bir kamu görevlisine veya memura karşı yapılan hakaret, haksız isnat ve iftira resen takibi zorunlu olan suçlar" kapsamına girmektedir.
Haber başlığında, ikinci kısım olan ‘eşi için, başka bir Atamaya onay verdiği’ iddiasında da hukuka aykırılık söz konusudur. Dekan yardımcısının asli görevi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu Madde 16-a bendine göre dekanın verdiği görevleri yerine getirmektir. Dolayısıyla dekan yardımcısının herhangi bir atamaya onay vermesi mümkün değildir. Ayrıca hem başlıkta hem de içerikte geçen CİMER şikâyetiyle ilgili üniversitemize herhangi bir belge ulaşmamıştır.
Haberin giriş metninde geçen "Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Ekici’nin eşi Filiz Ekici’nin, başvuru şartları iki kez değiştirilerek eşinin yöneticisi olduğu fakültenin Finans Bankacılık ve Sigortacılık bölümüne öğretim görevlisi olarak atandığı iddia edilmişti" ifadesi de şu gerekçelerle gerçeği yansıtmamaktadır;
E.’nin başvurduğu ilan, Iğdır Meslek Yüksekokulu, Bölüm: Finans Bankacılık ve Sigortacılık, Program: Maliye şeklindedir. İlan metni ifadesi, Maliye alanında lisans mezunu olup, Maliye alanında Tezli Yüksek lisans yapmış olmak. Belgelendirmek kaydıyla lisanstan sonra alanında en az 2 yıl mesleki tecrübeye sahip olmak" şeklindedir. İlan metninden de anlaşılacağı üzere, yer-bölüm-program Iğdır Meslek Yüksekokulu’na aittir. Dolasıyla, F. E.’nin eşi Doç. Dr. S. E.’nin öğretim üyesi olarak görev yaptığı yere atamasının gerçekleştirilmesi mantık dışıdır. Fakültelerde Bölümler, Meslek Yüksekokulları’nda ise Programlar bulunmaktadır. Bu yönüyle de haber metninin yine mantık dışı olduğu ortaya çıkmaktadır.
'DEĞİŞKLİK YÖK MEVZUATINA UYGUN'
24.11.2021 tarihli Resmi Gazete’deki üniversitemiz yılsonu ilanında, Maliye Programı için aranan şart, ‘Maliye alanında tezli Yüksek Lisans yapmış olmak’ şeklindedir. Ancak liyakat gözetilerek, spesifik olarak Maliye Programı’na ders vermek üzere bir alım gerçekleştirileceği için ve farklı bölüm mezunlarının Maliye Yüksek Lisansı yapabileceği göz önünde bulundurulmuş ve kısa süre içerisinde şarta ekleme yapılarak, ‘Maliye alanında lisans mezunu olup, Maliye alanında Tezli Yüksek lisans yapmış olmak’ şeklinde güncellenmiştir. Haberlerde bahsedildiği gibi Maliye Programı kadrosunda ilerleyen süreçte ikinci, üçüncü değişiklikler yapılmamıştır. İlk ve tek olan bu değişiklik, YÖK mevzuatına uygundur ve birçok üniversite ilanlarında da bu tür değişikliklere sık sık gidilmektedir. Diğer taraftan bu tek değişiklik, herhangi bir kişiyi işaret edecek nitelikte değildir. YÖK tez taramaya bakıldığında bu ilanı taşıyan yüzlerce aday olabileceği kolaylıkla görülebilecektir.
Haberin ilk paragrafının ikinci bölümünde "Dekan Yardımcısı Ekici’nin, eşinin atanması için jürisinde olduğu başka bir atamaya onay verdiği ileri sürüldü. Tüm bu iddiaların, Ekici'nin atamasından 25 gün önce CİMER'e iletildiği öğrenildi" ifadesi de şu gerekçelerle gerçeği yansıtmamaktadır;
Jüriler, ön değerlendirme sonucunun açıklanmasından sonra, bilim sınavının yapılacağı tarihten bir veya iki gün önce bilim sınavı jürisi adı altında, kadronun verildiği Fakülte/Meslek Yüksekokulu/Yüksekokul tarafından belirlenir ve üç asil bir yedek üyeden oluşarak, birim tarafından Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden bildirilir. Ayrıca, jüri üyelerinin isimleri ve görev yaptığı birimler gizli bilgidir. Herhangi bir yasal girişimde bulunulmadan, jüri üyelerinin isimlerine erişilmesi, jüri üyelerinin isimlerinin açıklanması ve EBYS üzerinden kurumsal görevlendirme evrakının herhangi bir üçüncü kişiyle paylaşılması yasaya aykırıdır. Bu hususlar göz önünde bulundurularak, Doç. Dr. S. E.’nin bir bilim sınavında jüri üyesi olduğunun bilgisine yasal bir girişim bulunulmadan erişilmesi ve paylaşılması alenen suç teşkil etmektedir. Tekrar belirtmek gerekirse, Doç. Dr. S. E.’nin bir atamaya onay vermesi iddiası da akıl dışıdır.
Haberin devamında "Sınavı, beş aday arasından; diploma notu ile ALES puanının ortalaması en düşük olan Süleyman Ertürk kazandı. Sonuçlara göre, birinci olan Süleyman Ertürk ile ikinci olan aday arasındaki puan farkının 100 üzerinden 0,07 olduğu, ancak Ertürk’ün ALES puanının başvuru koşulu olan 70 olması dikkati çekti" cümlelerine yer verilmiştir. YÖK mevzuatı "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ Madde 14 Muafiyet altında belirtildiği üzere Doktor unvanına sahip adaylarda ALES belgesi şartı aranmamaktadır. S. E. de Doktor unvanına sahiptir.
“İLANLARLA İLGİLİ HERHANGİ BİR İTİRAZ BİLGİSİ GELMEDİ'
Haberin devamında "Sınava girmeye hak kazananların listesinin, üniversitenin internet sitesinde yayında olduğu görüldü. Ancak sınav sonuçlarına ilişkin bilgilerin, sitenin duyurular kısmından kaldırıldığı görüldü" ifadesi yer almaktadır. Kadroların bilim sınavlarının sonuçları açıklandıktan sonra itiraz süresi boyunca web sitemizde yayında kalmaktadır. Habere konu olan ilanlara ilişkin şu ana kadar YÖK veya Savcılık üzerinden herhangi bir itiraz bilgisi gelmemiştir. Bu husus da söz konusu haber metninde geçen bilgilerin, hiçbir delile dayanmadan, tamamen iftira üzerine kurgulandığını bir kez daha göstermektedir. Ayrıca, Rektörlük’ün ilan sonuçlarının web sitesinden kaldırılmasına ilişkin EBYS üzerinden herhangi bir talimatı da olmamıştır.
Haberin ilerleyen bölümünde "Ertürk’ün kazandığı sınav, 2106290295 sayılı başvuru ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne taşındı. Buna göre; sınav komisyonu başkanı Ahmet Tan ile jüri üyesi Ercan İnce ve Rektör Hakkı Alma’nın, Ertürk’ün istifa ettiği Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden tanıştığı ileri sürüldü. Bir diğer jüri üyesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Ekici’nin, Ertürk’ün Iğdır Meslek Yüksek Okulu’ndaki kadroya atanması için destek verdiği öne sürüldü’ ifadesi yer almaktadır. Daha önce de belirtildiği üzere Jüri Üyelerinin isimlerinin üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesi ve açıklanması hukuka aykırıdır. Sırasıyla;
2106290295 sayılı CİMER başvurusu hakkında kurumumuza iletilen bir bilgi yoktur. Ayrıca, söz konusu başvuru gerçek ise Jüri Üyelerinin isimlerinin öğrenilerek verilmiş olması alenen suçtur.
Metinde geçen T.’nin komisyon başkanı olduğu tamamen kurgu ve iftiradır. Ayrıca, E. İ.’nin de jüride görev aldığı bilgisi kurgu ve iftiradan ibarettir. Jüri Üyelerinin kimler olduğunu açıklamak, daha önce de belirtildiği gibi yasal yollara başvurularak elde edilebilecek bir bilgi olduğundan buradan paylaşılamaz.
KVKK'ya göre tüm bu isimlerin haber içerisinde açıkça hedef gösterilerek yayımlanması yasal değildir.
“KAMERA KAYITLARI MEVCUT”
Jüri üyeleri, görevlendirildikleri bilim sınavının gerçekleşmesine birkaç dakika kala sınav sorularını kadronun ilan edildiği birime giderek orada sınav formatına uygun şekilde hazırlarlar. Dolayısıyla, jürinin bir adaya destek vermesi söz konusu dahi değildir. Gerekli kamera ve sınav sorusu iletme kayıtları kurumumuzda mevcuttur. Yasal başvuru gerçekleştirilmesi durumunda paylaşıma açıktır.
“İKİ İLANININ BAĞLANTISI YOK”
Haberin devamında "CİMER başvurusunda, Ertürk’ün de Selçuk Ekici’nin eşi Filiz Ekici’nin Maliye Bölümü’ndeki kadroya atanması için çaba sarf ettiği ileri sürüldü. Ekici’nin CİMER şikayetinin ardından, 24 Ocak’ta; Maliye Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak atandığı belirtildi" ifadeleri yer almaktadır. İki ilan da farklı zamanlarda Resmi Gazete’den duyurulmuştur. Dolayısıyla iki ilanın birbiriyle hem jüri üyeleri hem de program ve zamansal olarak bağlantıları yoktur.
Haberin ilerleyen bölümünde "Ekici’nin atandığı Maliye Bölümü için açılan ilk kadro ilanında "maliye alanında tezli yüksek lisans yapmış olma" şartı yer alıyordu. Ancak bu şart, daha sonra "maliye alanında lisans mezunu olup, maliye alanında tezli yüksek lisans yapmış olma" şartı ile değiştirildi. Bu şart, daha sonra bir kez daha değiştirilerek, "maliye alanında lisans mezunu olup, maliye alanında tezli yüksek lisans yapmış olmak, belgelendirmek kaydıyla lisanstan sonra alanında en az iki yıl mesleki tecrübeye sahip olmak" şeklinde yeniden düzenlendi. Filiz Ekici daha önce yapılan iki sınava katılma hakkı elde edemeyince sınava katılmaya hak kazananların mülakatta düşük notlar verilerek elendiği iddia edilmişti" ifadeleri yer almaktadır. Sırasıyla;
'Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" İkinci Bölüm Madde 6 – (5) ve (6)’ya göre, (5) Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar. (6) İlanlarda, alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden sonrasına ait olduğu, belirli bir adayı tanımlamayacak şekilde belirtilir.
“İLAN ‘KİŞİYE ÖZEL’ DEĞİL”
Yukarıdaki yönetmelik göz önünde bulundurulduğunda sırasıyla, Maliye Programı için doğal olarak Maliye lisans ve lisansüstü aranırken, ayrıca bu alanla ilgili iki yıl tecrübe şartı ilanda yer almaktadır. İki yıl tecrübe şartının yer aldığı ilan ile ilk ilan iki farklı ön değerlendirme aşamasına tabi tutulmuştur. Bu nedenle ilk ilanın değiştirilerek devamı gibi sunulması yanlıştır. Bu ilanlar, yılsonu ilanları olduğu ve bir sonraki yıla aktarılamayacağı için yılın son gününde üniversiteler tarafından tekrar duyurulmaktadır. 30.12.2021 tarihli Resmi Gazete ilanındaki iki yıl mesleki tecrübeye sahip olmak şartında herhangi bir alan belirtilmemiş, yukarıda paylaşılan YÖK mevzuatına uygun bir şekilde ve şartları sağlayan herkesin başvurusuna açık biçimde gerçekleştirilmiştir. Araştırıldığında, bu şartları taşıyan yüzlerce aday olabileceği kolaylıkla görülebilecektir. İlana sadece üç adayın başvurmuş olması ilanın "kişiye özel" olduğu iddiasıyla ilgili bir durum değildir.
Yükseköğretim Kurulu Mevzuatı "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Giriş Sınav Jürisinin Belirlenmesi maddesine göre, seçilecek üyelerin, atama yapılacak öğretim elemanı kadro unvanının gerektirdiği görev alanı ile ilgili olması esastır ve ek maddelere göre sınav yazılı olarak gerçekleştirilir. Dolayısıyla haberde belirtildiği gibi bir mülakat söz konusu değildir. Bilim sınavının yazılı şeklinde yapıldığına dair kamera görüntüleri ve sınav soruları yasal yollara başvurularak kurumumuzdan temin edilebilir. Fakat yapılan haber, herhangi bir yasal başvuru söz konusu olmadığı için direkt olarak iftiraya dayalı ve kurgusaldır.
“İKİ ADAY ARASINDAKİ PUAN FARKI 1,99”
Haberde F. E’nin iki sınava katılma hakkı elde edemeyince sınava katılmaya hak kazananların mülakatta düşük notlar verilerek elendiği iddia edilmiştir. Bu cümle temel alınırsa, ilanın üç kere çıktığı ve F. E.’nin iki kez katılma hakkına sahip olamadığı anlaşılmaktadır. Haber bu yönüyle de yanlıştır. Ayrıca, haberde geçen mülakat söz konusu olmadığı için bir eleme de söz konusu değildir. E. ile birlikte iki aday daha ön değerlendirme aşamasında bilim sınavına girme hakkı kazanmış ve bilim sınavına sadece iki aday girmiş, bir aday ise sınava gelmemiştir. Sınava giren iki aday arasındaki puan farkı 1,99’dur.
Haberde, "Üçüncü kez başvurduğu sınava, şartların değiştirilmesinin ardından katılabilen Filiz Ekici; yine ALES ve diploma notu ağırlıklı ortalaması en düşük aday olmasına karşın sınav notu en yüksek aday olarak kadroya alınmaya hak kazandı" ifadeleri yer almaktadır. F. E. üçüncü kez bir sınava başvurmamıştır. Zaten sınav başvurusu diye bir şey yoktur. F. E. iki farklı ilana başvurmuş ve bir sınava girme hakkı kazanmıştır. Sınava giren iki aday arasındaki puan farkı 1,99’dur.
“JÜRİ BAŞKANININ KİMLER OLACAĞINI BİLMEK İMKANSIZDIR”
Haberin son paragrafında "Üçüncü kez başvurduğu sınav için şartlarda revizyon yapıldığı belirtilen 30 Aralık tarihli CİMER başvurusunda, şu ifadeleri kullandı: 30 Aralık 2021’de aynı kadro ilanı revize edilerek (2 yıl tecrübe şartı eklenerek) yeniden ilana çıkılmıştır. Bu bölüme Filiz Ekici’nin alınması için ellerinden geleni yapacaklardır. Sınav jüri komisyon başkanı da Selçuk Ekici’nin oda arkadaşıdır. Bir kamu kurumunu kendi çıkarları için babalarının çiftliği gibi kullanmalarına lütfen izin vermeyin. Ülkesini seven bu, bu işin şaibesini soruşturmalıdır. Bu haksızlığa hukuksuzluğa dur denilmelidir" ifadeleri yer almaktadır.
Sırasıyla; E.’nin üç kez başvuru yaptığı haberi, kurgu, iftira niteliğindedir ve mantık dışıdır. 30 Aralık 2021 tarihinde çıkan bir ilanın ön değerlendirme tarihi 17 Ocak 2022, bilim sınav tarihi 20 Ocak 2022’dir. Daha kadro ilanı 30 Aralık 2021 tarihinde çıkmışken, Jüri Başkanının ve Üyelerinin kimler olacağını bilmek tamamen imkânsızdır. Daha önce de belirtildiği gibi jüri üyeleri sınav tarihinden birkaç gün önce EBYS sistemi üzerinden görevlendirilir. Doç. Dr. S. E.’nin bir oda arkadaşı yoktur. E. 2019’dan beri Bölüm Başkanı olduğu için biriyle bir oda paylaşmamaktadır.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.