İGİAD: İSTANBUL'DA İNSANİ GEÇİM ÜCRETİ AYLIK 5 BİN 303 TL

İGİAD: İSTANBUL'DA İNSANİ GEÇİM ÜCRETİ AYLIK 5 BİN 303 TL

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin 2022 yılında geçimini sağlayabilmesi için gereken "İnsani Geçim...

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), İstanbul'da 4 kişilik bir ailenin 2022 yılında geçimini sağlayabilmesi için gereken "İnsani Geçim Ücreti'nin (İGÜ) aylık 5 bin 303 lira olduğunu açıkladı.

İGİAD, her yıl Türkiye'nin 12 farklı bölgesinden alınan verilerle 2 çocuklu 4 kişilik bir ailenin aylık insani geçim maliyetini hesaplıyor. İGİAD'dan yapılan açıklamada, orantısız fiyat artışları nedeniyle hesaplamalardaki güçlüğe dikkat çekerek, bu yılki İGÜ hesabının sadece İstanbul göz önüne alınarak yapıldığı belirtildi. 

İGİAD araştırma sonuçları şöyle:

KUR DALGALANMALARI TÜM KESİMLERİ ETKİLEDİ: 2021 hem sağlık açısından hem de iktisadi gelişmeler açısından zor bir yıl oldu. Özellikle kur ve fiyat düzeylerinde yaşanan dalgalanmalar işveren ve işgören tüm kesimleri derinden etkiledi. İktisadi olarak geçtiğimiz dar boğaz ve yüksek enflasyon son aylarda geleceğe dair beklentileri bozarak krizin derinleşmesine yol açtı.

7 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİNİN GELİRİ YARI YARIYA DÜŞTÜ: Küresel olarak yaşanan gıda arzındaki düşüşle birlikte özellikle gıda fiyatlarında yukarı yönlü ani hareketleri tecrübe ettik. 2021 ocak-aralık aylarında gıda fiyatlarındaki artış, hane tüketiminde mutfak harcamaları önemli yer tutan asgari ücretli çalışan 7 milyon için alım gücünün neredeyse yarı yarıya düşmesine sebep oldu.

HESAPLAMA ZORLAŞINCA İSTANBUL GÖZ ÖNÜNE ALINDI: Konut, ulaşım ve diğer sektörlerde de orantısız artışlar gıda merkezli İGÜ hesaplamalarını da zorlaştırdı. Yaşanan dalgalanmalar, yıl içerisindeki ani fiyat artışları ve yıl içi gıda fiyatları ortalamalarının mevcut gıda fiyatlarından yüksek sapma göstermesi nedeniyle, bu yıl için İGÜ hesaplaması sadece İstanbul göz önüne alınarak yapıldı.

ÜCRETLER 6 AYDA BİR DEĞERLENDİRİLMELİ: İlk 6 aylık enflasyonun yol açtığı reel gelir kaybının, haziran ayında değerlendirilerek ücretlerde yeniden değerlemenin yapılması gerekmektedir. TÜİK tarafından üretilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul’daki bir çalışana ailesini geçindirebilmesi için aylık asgari 5 bin 303 lira ödenmesi gerekmektedir.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.