İKTİSATÇI VE EKONOMİSTLER, KAVCIOĞLU'NU GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIĞI GEREKÇESİYLE ELEŞTİRDİ

İKTİSATÇI VE EKONOMİSTLER, KAVCIOĞLU'NU GÖREVİNDEN UZAKLAŞTIĞI GEREKÇESİYLE ELEŞTİRDİ

Ekonomist ve iktisatçılar, yılın 4. ve son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu, "Para politikası giderek paradan soyutlanıp...

Ekonomist ve iktisatçılar, yılın 4. ve son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nu, "Para politikası giderek paradan soyutlanıp politikadan ibaret hale geliyor", "Çaresizlikten böyle konuştunuz", “Dünyada hiçbir merkez bankası yasada kendisine verilen görevden bu kadar uzaklaşmıyor” sözleriyle eleştirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Kavcıoğlu 4. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Yıl sonu enflasyon tahminini 14,1'den yüzde 18,4'e çıkardıklarını belirten Şahap Kavcıoğlu'nun yaklaşık 2 saat süren değerlendirmesinin ardından ekonomist ve iktisatçılar, kendisini eleştirdi. Mahfi Eğilmez, Evren Devrim Zelyut, Uğur Gürses ve Hakan Kara’nın sosyal medya hesaplarından yaptıkları açımlamalar şöyle:

Mahfi Eğilmez: TCMB açıkladığı enflasyon raporunda 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseltti. Oysa daha bir hafta önce politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya indirmişti. Para politikası giderek paradan soyutlanıp politikadan ibaret hale geliyor.

Uğur Gürses: Bu para politikasının itibarı kalmadı. Yılın geri kalan aylarında (3 ay) aylık ortalama yüzde 1,5 enflasyon tahmini yapıyor ama kendi politika faizinin mevduat karşılığı aylık 1.2'ye karşılık geliyor. TL'nin feda edilme tablosu... Kavcıoğlu: "Dünyada hiçbir merkez bankası bu kadar tartışılmıyor. Daha destekleyici açıklamaların olması ülkemiz ve TCMB için daha olumlu olur diye düşünüyorum.” Dünyada hiçbir merkez bankası yasada kendisine verilen görevden -fiyat istikrarı- bu kadar uzaklaşmıyor da ondan.

Hakan Kara: Bence TCMB'nin bir süre basın toplantısı yapmayı bırakmasında fayda var. Faiz kararının talimatını kim veriyorsa soruları onlar yanıtlamalı.

Evren Devrim Zelyut: Bir ülkenin ithal ikameye dönmesi yani üretim modeli bir toplantı ile değişmez sayın Şahap Kavcıoglu. Doğu'da ülkeler yıllarını verdiler ve bu model değişikliğiniz için elinizde planlama yok, üreticilerin bundan haberi bile yok. Çaresizlikten böyle konuştunuz!

Murat Sagman: TCMB bugünkü enflasyon raporunda 2021 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yükseltti. Faiz indikçe enflasyon ve kur yükseliyor. Merkez Bankaların görevi de fiyat istikrarı ile enflasyonu önlemek ve kendi para birimini korumaktır…

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.