İŞ DÜNYASI: GELİR VE DAMGA VERGİLERİNİN KALDIRILMASI MEMNUNİYET VERİCİ

İŞ DÜNYASI: GELİR VE DAMGA VERGİLERİNİN KALDIRILMASI MEMNUNİYET VERİCİ

İş dünyasının temsilcileri, açıklanan asgari ücret rakamının beklentilere cevap verdiğini savunurken gelir ve damga vergilerinin kaldırılmasının da memnuniyet...

İş dünyasının temsilcileri, açıklanan asgari ücret rakamının beklentilere cevap verdiğini savunurken gelir ve damga vergilerinin kaldırılmasının da memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD), Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ankara Ticaret Odası (ATO) temsilcileri, 2022 yılında uygulanacak net 4 bin 253,4 TL’lik asgari ücret tutarı hakkında değerlendirmelerde bulundu.  

İş dünyasının, sosyal medya hesaplarından da paylaştıkları asgari ücret ve asgari ücretten vergi alınmaması kararıyla ilgili değerlendirmeleri şöyle:

TOBB: İLAVE TEDBİRLERİN ALINMASINI BEKLİYORUZ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: “4 bin 253 lira net asgari ücret hayırlı olsun. Taleplerimiz arasında yer alan, tüm çalışanların ücretlerinden asgari ücrete tekabül eden kısmının gelir ve damga vergisinden muaf tutulması olumlu olmuştur. Ülkemizin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.”

TİSK: 15 MİLYON KİŞİYE POZİTİF ETKİSİ VAR

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol: “Biliyoruz ki hepimiz aynı geminin yolcularıyız. Çalışan olmadan işveren olmaz. İşveren olmadan çalışan olmaz. Devlet olmadan hiçbiri olmaz. TİSK olarak, işletmelerimizin büyümesinin, çalışanların emeklerinden, haklarından kısılarak olmasını istemiyoruz. Bu bakış açısının artık geride kalmasını istiyoruz. İnanıyoruz ki bizim farkımız, güçlü teknolojik altyapımız ve nitelikli insan gücümüz olacak. Dünyayla böyle rekabet edeceğiz. Bu kapsamda asgari ücret tutarı, gelir ve damga vergisinden muaf tutulmuş ve tüm çalışanların ücretlerinde asgari ücret tutarına kadar olan kısım için de vergi muafiyeti sağlanarak süreç, stratejik öneme sahip bir kararla sonuçlanmıştır. Bunun sadece asgari ücretlilere değil, SGK'lı çalışan yaklaşık 15 milyon kişiye pozitif etkisi var. Brüt asgari ücret kadar kısmından çalışanlardan gelir vergisi alınmayacak. Yani asgari ücretin iki katı da alsanız, üç katı da alsanız o kısmından gelir vergisi alınmayacak.”

TÜRKONFED: YIL İÇİNDE AYARLAMA GEREKEBİLİR

TÜRKONFED: “Tüm bireylerin onurlu yaşam hakkının korunması için asgari ücrette enflasyonun üzerinde bir artış yapılması gerektiğini uzun süredir savunuyoruz ve her platformda açık bir şekilde anlatıyoruz. Yüzde 50’lik bir artışla Asgari Geçim İndirimi de dahil olmak üzere 4.250 TL olarak açıklanan asgari ücret, aslında gerçek enflasyon ile halkın enflasyonunun birbirini tutmadığını da göstermiştir. Diğer taraftan 2022 yılı içinde enflasyonun ne olacağını, hayat şartlarının nasıl değişeceğini kestirmemiz mümkün değildir. Bu nedenle asgari ücrette yıl içinde de ayarlama yapılması gerekebilecektir. Enflasyon ve kur bu hızda artmaya devam ederse yüzde 50’lik asgari ücret artışı da süreç içinde eriyecektir. Bu nedenle öncelikli ana odağımızın enflasyon ve kurda oynaklığın azaltılması, yani öngörülebilir olması sağlanmalıdır.”

MÜSİAD: İŞ VERENİN YÜKÜNÜN AZALTILMASI BİZLERİ MEMNUN ETTİ

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: “2022 yılı için önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 oranında bir artışla net 4 bin 250 TL olarak belirlenen asgari ücretin hem işverenlerimiz hem de çalışanlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Özellikle altını çizmek isteriz ki çalışanlarımızın hem cari dönemde hem de geleceğe yönelik alım gücünün korunması için, fiyatlar genel düzeyindeki yüksek oranlı artışların önüne geçilmesi önceliğimiz olmalıdır. Yeni asgari ücretteki artış oranının geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, damga vergisi ve gelir vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması, iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir.”

TİM: İKİ PAYDAŞIN DA ÇIKARLARI GÖZETİLMİŞTİR

TİM Başkanı İsmail Gülle: “Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zammın, çalışanlarımızın enflasyon karşısındaki kayıplarını nispeten telafi edeceğine inanıyoruz. Aynı zamanda asgari ücretten alınan gelir vergisiyle damga vergisinin kaldırılması da işveren üzerindeki maliyet yükünü rahatlatacaktır. İşveren olmazsa çalışan, çalışan olmazsa da işveren olmaz. Alınan kararla birlikte, iki paydaşın da çıkarları gözetilmiştir.”

DEİK: ARTIŞ SON DERECE DOĞRU

DEİK Başkanı Nail Olpak: “Küresel ölçekte yaşanan tedarik zincirlerindeki bozulma ile gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar, elbette Türkiye’de de enflasyonun artmasında pay sahibi oldu. Yıllık enflasyon şu anda yüzde 20 bandında. Bundan en çok zarar gören kesimin ücretli çalışanlar ve ücretli çalışanlar arasında da asgari ücretle çalışanlarımız olduğunu görüyoruz. Bu kesimin, özellikle de çift haneli büyüme göstermesini beklediğimiz 2021 yılında sadece enflasyon kadar zam alması ve büyümeden pay almaması elbette kabul edilemezdi. Asgari ücretle çalışan emekçilerimizin ekonomik açıdan rahatlaması adına, bu artış oranını son derece doğru ve önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 gibi büyük bir ücret artışı yapılırken bir yandan da asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması da aslında asgari ücret alan çalışanlarımıza verilen değerin bir göstergesi olup, bu yolla işverenin yükünü de önemli ölçüde azaltmıştır. Gelinen aşamada hem işçi refahının arttığını hem de işverenlerimizin bu maliyet artışından etkilenmeyeceğini görmek bizi oldukça memnun etti.”

İTO: RAKAM BEKLENTİLERE CEVAP VERDİ

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakam beklentilere cevap verdi. Çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesi ve emeğinin korunması üretim ve sosyal barışın temel ilkesidir. Hükümetimiz, asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırarak hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Bu süreçte, İstanbul Ticaret Odası olarak, gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Asgari ücrete uygulanacak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin asgari ücrete değil, TÜFE'ye bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır.”

ATO: HAKKANİYETLİ BİR VERGİLEME OLUŞTURACAKTIR

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: “İşçi olmadan işveren, işveren olmadan da işçiden söz etmek mümkün değildir. Hükümet, asgari ücreti gelir ve damga vergisi dışında bırakarak, yükü işçi ve işverenle birlikte üstlendiğini gösterdi. Oda olarak daha önce yaptığımız açıklamalarda da ifade ettiğimiz gibi, asgari ücretin vergi dışında tutulması çok önemli bir gelişmedir. Asgari ücrete uygulanacak bu muafiyetin tüm ücretlere uygulanması, kayıtlı çalışmayı koruyacağı gibi işletmelerin devamlılığına da katkı sağlayacak ve hakkaniyetli bir vergileme oluşturacaktır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.