İSTANBUL ANİMASYON PLATFORMU KURULDU
İstanbul’da animasyon ve ilgili üretim alanlarının gelişiminde yaratıcı endüstriler ekosisteminin gelişmesini amaçlayan İstanbul Animasyon Platformu (ANIM.IST)...
Haber: DİLAN AYIRKAN - Kamera: ANIL VEREL
İstanbul’da animasyon ve ilgili üretim alanlarının gelişiminde yaratıcı endüstriler ekosisteminin gelişmesini amaçlayan İstanbul Animasyon Platformu (ANIM.IST) Bahçeşehir Üniversitesi proje yürütücülüğünde kuruldu. Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan “Bu alanda özveriyle çalışabilecek iyi takım arkadaşı olacak, vizyon sahibi ve animasyonu çok seven, gönülden seven insanların yetişmesi için çalışacağız” dedi.
İstanbul Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yaratıcı Endüstriler (YES) Mali Destek Programı desteği ile İstanbul Valiliği, TRT Çocuk, Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği ortaklığı ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) proje yürütücülüğündeki İstanbul Animasyon Platformu (ANIM.IST) kuruldu. Proje kapsamında 18 ay sürecek animasyon senaristliği, yapımcılığı, yönetmenliği, karakter ve konsept tasarımcılığı, animatörlük ve görsel efekt alanlarında ücretsiz sertifika programı verilecek.
Projenin açılış sunumu proje ortaklarının katılımı ile Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüs'te yapıldı.
BAU Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, projenin hedefinin animasyon sektörünü geliştirmek, ekonomik ve kültürel değer yaratabilecek projeler geliştirebilmek olduğunu söyledi.
“ANİMASYON ÜRETEBİLECEK NİTELİKTE TAZE KANA İHTİYAÇ VAR”
Prof. Dr. Noyan, animasyon üretecek insanlara ihtiyaç olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Biz çok iyi hikayeleri olan bir ülkeyiz. Animasyon üretebilecek nitelikte taze kana ihtiyaç var diyeyim. Yani iş gücüne ihtiyaç var. Eğitimli insanlara ihtiyaç var ki biz uluslararası çapta ekonomik ve kültürel değer yaratabilecek projeler geliştirebilelim. Yoksa hikayelerimiz var. Bunu yapacak stüdyolarımız var. Bunun alıcısı da mutlaka var. Çünkü çocuk genç ve film izlemeyi, animasyon izlemeyi seven bir topluma sahibiz. Bu sebeple iyi eğitimli, bu alanda özveriyle çalışabilecek iyi takım arkadaşı olacak, vizyon sahibi ve animasyonu çok seven, gönülden seven insanların yetişmesi için çalışacağız. En büyük ihtiyaç bu."
EĞİTİMLER HİBRİT OLARAK YAPILACAK
Noyan, ücretsiz eğitim programına bir portfolyo ve niyet mektubuyla başvurulabileceğini belirterek programa ilk aşamada 150 kişinin kabul edileceğini söyledi. Noyan, şöyle devam etti:
"Bizim çok kıymetli paydaşlarımız var. Öncelikle onu söyleyeyim. Bu paydaşlardan biri de örneğin Türkiye Omurilik Felçleri Derneği. Biz özellikle kadın nüfusunu ve engelli bireyleri kapsayacak ücretsiz bir eğitim programı düşündük. Önceliğimiz animasyon alanında, animasyon senaristliği, yapımcılığı, görsel efekt tasarımcılığı, animatörlük, karakter ve konsept tasarımı gibi alanlarda yetişmiş elemanları bu eğitimden geçirmek. Herkes başvurabilir. Ama biz başvuruları bir portfolyo değerlendirmesi şeklinde alacağız. Bir portfolyo ve niyet mektubuyla başvuracaksınız ve 150 kişiye bu eğitimi ücretsiz olarak vereceğiz. Eğitimlerimiz hibrit olarak gerçekleştirilecek. Dolayısıyla hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak gerçekleştirecek eğitimler vereceğiz. Dünyada animasyon çok büyük gelirlerin elde edildiği bir sektör. Bizim paydaşlarımızdan biri Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği. Biz onları da yanımıza alarak Türkiye'de mesleğin gelişmesine, meslek koşullarının insani koşullarda gelişmesine çalışacağız. Bu anlamda ekonomiye çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.