PİYASALAR MERKEZ BANKASI BAŞKANININ GÖREVDEN ALINMASINA SERT TEPKİ VERDİ

PİYASALAR MERKEZ BANKASI BAŞKANININ GÖREVDEN ALINMASINA SERT TEPKİ VERDİ

Merkez Bankası başkanının görevden alınmasının ardından piyasalar sert tepki verdi. Gece saatlerinde euro 10 TL’nin üzerini test ederken dolar 8,45 seviyesinin üstüne çıktı. Spot altın...

Merkez Bankası başkanının görevden alınmasının ardından piyasalar sert tepki verdi. Gece saatlerinde euro 10 TL’nin üzerini test ederken dolar 8,45 seviyesinin üstüne çıktı. Spot altın ise sert yükseliş kaydedip 475 TL seviyesine kadar yükseldi.

Türkiye Cumhuriyei Merkezi Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın 4 ay önce getirildiği görevden Cumhurbaşkanı kararıyla alınması piyasalarda sert tepkişle karşılandı. Cuma günü 7,21 seviyesinden kapatan dolar kuru, TL karşısında gece saatlerinde 8,40 seviyesini aştı. Günün en yüksek seviyesi 8,47 TL’ye kadar tırmanan dolar kuru, geçen hafta kapanış seviyesi üzerinde yüzde 12 artış kaydetti. Piyasalardaki hareketliliğin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan “Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek” açıklaması geldi. Dolar/TL açıklamanın geldiği dakikalarda 7,81 seviyesine geldi. Bu seviye ise son kapanışın yüzde 10 üzerinde yer alıyor. 

EURO DA 10 TL’NİN ÜZERİNİ GÖRDÜ

Gece geç saatlerde piyasaların açıklaması ile dolar karşısında değer kaybeden euro ise TL karşısında değer kazandı. Günün en yüksek seviyesi olarak 10,08 TL’ye kadar tırmanan euro 9,28 seviyesinden işlem görüyor. Euro ve dolardaki artış ile birlikte spot altında da hareketli saatler yaşanıyor. 420 TL’den işlem gören spot altın 475 TL seviyesine kadar tırmandıktan sonra 437 TL’ye geriledi. 

AĞBAL, FAİZİ YÜZDE 10,25’TEN 19’A ÇIKARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 20 Mart gecesi yayımlanan Merkez Başkanı Atama Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Naci Ağbal, Erdoğan'ın görevden aldığıüçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. Naci Ağbal'dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Erdoğan tarafından görevden alınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Mart gecesinde TCMB Başkanı Naci Ağbal'ı görevden alarak, yerine eski milletvekili ve Yeni Şafak yazarıŞehap Kavcıoğlu'nu atamıştı. Naci Ağbal, 4 aylık başkanlık süresinde politika faizini yüzde 10,25’ten geçtiğimiz hafta yapın Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında 200 baz daha artırarak 19’a çıkarmıştı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.