İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: PİYASADA FAİZ, ELEMAN VE HAMMADDE SIKINTISI VAR

İTO BAŞKANI AVDAGİÇ: PİYASADA FAİZ, ELEMAN VE HAMMADDE SIKINTISI VAR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) BaşkanıŞekib Avdagiç, "Sanayide şu anda işle, siparişle ilgili sıkıntı yok. Talepleri karşılayabilmek için hazır stokları dahi devreye aldığımız bir dönemden...

İstanbul Ticaret Odası (İTO) BaşkanıŞekib Avdagiç, "Sanayide şu anda işle, siparişle ilgili sıkıntı yok. Talepleri karşılayabilmek için hazır stokları dahi devreye aldığımız bir dönemden geçiyoruz. Bazıüreticilerin çift vardiya çalışmaya döndüğünü biliyoruz. Piyasada iş var ama en çok duyduğumuz 3 şey; faiz, eleman, hammadde sıkıntısı” dedi.

İTO BaşkanıŞekib Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, üreticinin sipariş tarafında sorun yaşamadığını belirtti. Avdagiç, “Üreticimizin iş yapma iştahı yüksek. Siparişte sorun yok. Bizim o siparişi karşılayacak iş yapma iştahımız var” dedi. Piyasadaki finansman sıkıntısına karşı seçici destek sağlanmasıönerisinde bulunan Avdagiç, şunları kaydetti:

“Yüksek faizin etkisini asıl ortadan kaldıracak belki de tek konu, yatırımcının finansman maliyetinin belli bir kısmının kamu kaynakları tarafından karşılanması. Makine, teçhizat yatırımı yapan, doğrudan üretime yönelik tevsi yatırımı yapan, ‘greenfield’ dediğimiz sıfırdan yatırım yapanın kullandığı -ki bu daha önceki teşviklerde de vardı- yatırım kredisinin faiz maliyetinin yüzde 40'ı, yüzde 50'si bir fondan karşılanabilir. "Bazı sektörlerin faiz maliyetini karşılamıyoruz da" denilebilir. "Sadece orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerdeki yatırımları karşılıyoruz da" diyebilirler. Yani "bu destek topyekün bütün yatırımlar için verilsin" demiyoruz. Yeşil duyarlılığını artıran, çevre yatırımlarını düzenleyen, atıklarını azaltan yatırımlar gibi çerçeveyi daraltıp seçici bir finansman desteği verilebilir.”

KRİTİK HAMMADDELER İÇİN İHRACAT KISITLAMASI ÖNERDİ

Şekib Avdagiç, bir diğer hassas konunun hammadde temini ile ilgili olduğunu vurgulayarak, “Diyorlar ki ‘Demir fiyatlarını devlet düşürsün’. Demir fiyatını devlet mi belirliyor? Hayır, Londra Metal Borsası var. Ne yapılabilir? Türkiye'nin kendi iç üretim kaynakları ile buna adım atabiliriz. Nasıl Çin ihracata kısıtlama getiriyor, diyor ki "İçerideki talebi karşılamadan ihraç edemezsin’. Bu yaklaşımları dünya metal dengesini bile bozuyor. Bizim de kritik hammaddeler için belki de bunu yapmamız gerek” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, salgının de etkisiyle Uzak Doğu'dan uzaklaşan siparişler için ideal bir ülke haline geldiğini belirten Avdagiç, bu trendin devamı için tedbirlerin sürmesi gerektiğini kaydetti. Avdagiç, “Dışarıdan çok pahalı aldığınız hammadde ile ürettiğinizi bugün pahalı satıyorsunuz. Şu an siparişÇin'e gitmediği için geliyor. Çin, ‘İçeride çok büyük pazar var’ dedi. Navlun fiyatları zaten çok yükseldi. Kendine denge kurmaya çalışıyor. O yüzden de sipariş geliyor. Ama yarın rekabet gücü açısından nerede olacağımızı bilmek için bugünden alacağımız tedbirler önemli” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.