İTÜİŞLETME MÜHENDİSİ TUBA ŞEN, TERZİ ANNESİNİN ATIK KUMAŞLARDAN DİKTİĞİ KAZAKLARI YURT DIŞINA SATIYOR

İTÜİŞLETME MÜHENDİSİ TUBA ŞEN, TERZİ ANNESİNİN ATIK KUMAŞLARDAN DİKTİĞİ KAZAKLARI YURT DIŞINA SATIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisi, 24 yaşındaki Tuba Şen; terzi annesinin atık kumaşlardan diktiği kazağı, yurt dışına satıyor.

FERHAT AKGÜN 

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisi, 24 yaşındaki Tuba Şen; terzi annesinin atık kumaşlardan diktiği kazağı, yurt dışına satıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisi, 24 yaşındaki Tuba Şen; yurt dışında eğitim görürken, doğum gününde arkadaşına hediye ettiği, terzi annesinin atık kumaşlardan diktiği kazak beğenilince, ticarete başladı. Annesinin diktiği kazakları, yurt dışına satan, şunları söyledi:

“HER ŞEY İNGİLTERE’DE BAŞLADI”

“2018 yılında Fransa’ya Erasmus için gittim. O sırada İngiltereli Calum Whytocak ve Amerikalı Emma Scott ile tanıştım. Üçümüz çok yakın arkadaşlardık. Hepimiz ülkelerimize geri döndük. Sonra birbirimizi özledik ve İngiltere’de buluşmaya karar verdik. O sırada Calum’un doğum günü olacaktı. Annemle birlikte kazak yapmaya karar verdik. Elimizde olan kumaşlardan seçtik. Doğum gününde hediye ettiğimde, herkes kazağıçok beğendi. Calum’un arkadaşları kazağı nereden aldığımı sormaya başladı. Bizim de aklımızdan ‘böyle bir şeyi neden yapmalım’ diye geçti. 

ATIK KUMAŞLARDAN ANNESİ DİKİYOR ONLAR AMERİKA’YA PAZARLIYOR

Annem fabrika atıklarından kalan kumaşları kendine değerlendirmek için alıyordu. Sonra bu terzi dükkanını açtık. Annem bu sayede tutkusunu da yerine getirdi. Fabrika atıklarını değerlendirebileceğimiz, sürdürülebilir bir şey olduğunu düşündük. Annemle birlikte çalışarak güzel bir şey oluşturmak bana zevk verdi. Üçümüzün böyle bir şeye tutunabilmesi beni çok heyecanlandırdı. Emma Amerika’da moda okudu, Calum da işletme okudu. Ben de işletme mühendisliği okudum. Hepimizin yetenekleri böyle bir şeyi başlatabilmeye uygundu. Bizi bu iş bir şekilde pazar arayışına götürdü. Amerika’ya yöneldik. Sosyal medya hesabımızı internet sitemizi oluşturduk. Bu günlere geldik. Halen daha büyümeye çalışıyoruz. Öğreniyoruz, yeni üniversiteden mezun olduk. Başka ülkelerden faklı kültürlerden biraya gelip böyle bir şey yapmak bizi farklı hissettiriyor. Sürdürülebilir ürünler ortaya çıkarıp yurt dışında bu ürünlere değer veren insanlara ulaştırmak da bizi mutlu ediyor.”

KIZININ ÖNERİSİİLE BAŞLADI KOSGEB’DEN KREDİ ALIP İŞ YERİ AÇTI

Kızının önerisi ile başladığı işi KOSGEP kredisi ile geliştiren Zekiye Şen’de şunları söyledi:

“İlk zamanlar terzi olarak başladım. 2 yıl terzi olarak başladım. Kızımın yurt dışıyla ilgili bu işinden dolayı beni yönlendirmesiyle şimdi tamamen yurt dışına çalışmaya başladım. İşyerini açtığımda Kosgeb’den destek aldım. Onun çok bana cesaret verme bakımından ekonomik bakımdan çok faydası oldu. Tüm makinelerimi bu parayla aldım. Teşvikler, insanların iş hayatına atılmasında büyük rol oynuyor. Kumaşları tekstillerden kalan fabrikaların üretimlerinden kalan kaliteli atık kumaşlardan seçiyorum. Kişinin talebine göre hırka, kazak, tişört dikmeye çalışıyoruz. Satışlar benim kapasitemi dolduruyor. Tam gün çalışmama rağmen yetişemiyorum. Yardımcı olarak bir arkadaş daha almayı düşünüyorum.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Tuba Şen

* Zekiye Şen

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.