İYİ PARTİLİ USTA: “TÜRKİYE’Yİ MAKRO EKONOMİK AÇIDAN KİMİN YÖNETTİĞİNİ BİLMİYORUZ, YÖNETİLİP YÖNETİLMEDİĞİNİ DE BİLMİYORUZ”

İYİ PARTİLİ USTA: “TÜRKİYE’Yİ MAKRO EKONOMİK AÇIDAN KİMİN YÖNETTİĞİNİ BİLMİYORUZ, YÖNETİLİP YÖNETİLMEDİĞİNİ DE BİLMİYORUZ”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, 2022 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'ne ilişkin, "Türkiye’yi makro ekonomik açıdan kimin yönettiğini biz bilmiyoruz,...

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Erhan Usta, 2022 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'ne ilişkin, "Türkiye’yi makro ekonomik açıdan kimin yönettiğini biz bilmiyoruz, yönetilip yönetilmediğini de bilmiyoruz. Yani doğrusu yönetilmiyor zaten, yönetilse böyle bir durumla karşılaşmayız. Ancak bu sorunun giderilmesi lazım. Yani buna ilişkin 2018’den beri benim önerim, bu işlerden sorumlu, ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın atanması hususudur. Tabii artık buna çok da gerek kalmayacak, çok az kaldı bu sistemin değişmesine" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerindeki görüşmeler sürüyor. İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, komisyonda yaptığı konuşmada, bütçenin bir makro ekonomi üzerine oturması gerektiğine dikkat çekerek, "Ben şöyle bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum; Türkiye’de makro ekonominin yönetiminden kim sorumlu? Kurum olarak, birey olarak hem teknik düzeyde hem daha üst siyasi düzeyde kim sorumlu" diye sordu. 

Sorumluları bilmediklerini söyleyen Usta, "Böyle bir sorumluluk var mı? Zaman zaman Berat Albayrak döneminde Hazine ve Maliye Bakanlığı bu görevi üstlenir gibi oldu ama onun kurumsal olarak böyle bir görevi yok, teknik olarak böyle bir alt yapısı da yok kurumun. Bunun normalde işte Cumhurbaşkanı… Tabii Cumhurbaşkanı tek adam, o her şeyden sorumlu zaten, ona bir şey dediğimiz yok, ancak Cumhurbaşkanı’nın bu işleri koordine edecek bu kadar vakti olmaz, onun adına birisinin koordine etmesi lazım" diye konuştu. 

"ARTIK BUNA ÇOK DA GEREK KALMAYACAK, ÇOK AZ KALDI BU SİSTEMİN DEĞİŞMESİNE"

Usta, "Türkiye’yi makro ekonomik açıdan kimin yönettiğini biz bilmiyoruz, yönetilip yönetilmediğini de bilmiyoruz. Yani doğrusu yönetilmiyor zaten, yönetilse böyle bir durumla karşılaşmayız. Ancak bu sorunun giderilmesi lazım. Yani buna ilişkin 2018’den beri benim önerim, bu işlerden sorumlu, ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın atanması hususudur. Tabii artık buna çok da gerek kalmayacak, çok az kaldı bu sistemin değişmesine. Ancak keşke bunu bu vakte kadar yapsaydınız, biraz daha koordinasyon içerisinde ekonomiyi yönetirdiniz" dedi. 

"HEP GİRDİÜZERİNDEN BİR ŞEYLER SÖYLENİYOR"

AKP iktidarını eleştiren Usta, “AK Parti’nin 19 yıllık iktidarı boyunca hep oldu; işte, ‘Biz şu kadar harcadık, bu kadar harcadık, şu kadar bütçe ayırdık’. Ne oldu sonuçta? Yani hep girdi üzerinden bir şeyler söyleniyor, bir şeyler veriliyor. Sonuç üzerinden bir şey yok. Halbuki 5018 sayılı Kanun’un temel felsefesidir. Kaynakları kullanırken artık girdiye odaklanmayacağız, sonuçlara odaklanacağız” diye konuştu. 

"76’NCI SIRAYA DÜŞÜRMEYİ BAŞARDINIZ, TEBRİKLER"

Usta, 2002 yılında Türkiye’nin kişi başına düşen gelir açısından dünyada 73’üncü sırada yer aldığını hatırlatırken, şunları söyledi: 

“2002 iyi miydi? İyi değildi. Mesela Türkiye, 93’te, 90 yılında 49’uncu sırayı gördü. Bir kısım işleri kötüleşti, şöyle oldu, böyle oldu. 2002’de 73’tü. 73’üncü sırada aldığınız Türkiye’yi, 2021 yılı sonu itibarıyla 76’ncı sıraya düşürmeyi başardınız, tebrik ederim. Önümüzdeki projeksiyonlar da bunun kişi başı gelir açısından biraz daha kötüleşmesi yönünde. Hani Türkiye’nin en büyük 10 ülke hedefi vardı? Daha önce konuldu bu hedef. Siz 2011’de ilk kez bunu dokümanlarınıza koydunuz, seçim beyannamenize koydunuz, ondan sonra, ‘2023 yılında Türkiye ilk 10 ülke arasında yer alacak’ denildi. 2002’de teslim aldığınız Türkiye'de, ekonomik büyüklük olarak Türkiye 21’inci sıradaydı. Şu anda da yine 21’inci sırada, yani 19 yılda Türkiye’yi bir basamak ileriye götüremediniz. Kişi başı gelirde geriye götürdünüz, yani burada ilk 10’a girme hedefini zaten gerçekleştiremediniz, hiç olmazsa Türkiye’yi bir basamak geliştirebilseydiniz.”

"ÖNGÖRDÜĞNÜZ KAMU TASARRUFU EKSİ 0,6" 

Kamuda tasarruf söylemlerine de değinen Usta, "2022 yılı için milli gelire oran olarak öngördüğünüz kamu tasarrufu eksi 0,6. Hani tasarrufu artırma hedefiniz vardı? Yani kendi elinizde olan kamuda tasarrufu artırmayacaksınız, tasarruf açığı vereceksiniz, özel sektöre ‘Tasarruf artır’ diyen bir makroekonomik çerçeveniz var. Bilmiyorum bu konuya ilişkin değerlendirmeniz ne olacaktır? Şunu düşünüyorsunuz herhalde; ‘Özel sektör tasarruf etsin, o iyi harcayamaz bu parayı, biz daha verimli harcarız’ mı diyorsunuz, buna da bir değerlendirme yapmanız lazım" dedi. 

"BU BÜTÇEDE EYT'Lİ YOK. EMEKLİLER, MEMURLAR, İŞÇİLER YOK"

Bütçe teklifini eleştiren Usta, “Bu bütçede EYT’li yok, EYT’linin sorunlarıyla ilgili en ufak ne bir belirleme var ne de bir hedef var. Emekliler yok, memurlar yok, işçiler yok. 3600 ek gösterge sözünü veriyorsunuz. Veriyorsunuz her dönemde ama bütçeye konulmadıktan sonra bu söz bir şey ifade etmez, bunun yansıyacağı yer bütçedir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.