İYİ PARTİLİÖZLALE: "1 DOLARIN 10 TL’Yİ GEÇECEĞİÖNGÖRÜLSE DE HER NE HİKMETSE ENFLASYONDA SÜREKLİ BİR DÜŞÜŞ BEKLENİLİYOR”
İYİ Parti Kalkınma Politikaları BaşkanıÜmit Özlale açıklanan yeni orta vadeli ekonomi programına ilişkin, “Orta vadeli programda 1 doların 10 TL’yi geçeceği öngörülse de her ne hikmetse...
İYİ Parti Kalkınma Politikaları BaşkanıÜmit Özlale açıklanan yeni orta vadeli ekonomi programına ilişkin, “Orta vadeli programda 1 doların 10 TL’yi geçeceği öngörülse de her ne hikmetse enflasyonda sürekli bir düşüş bekleniliyor” dedi.
İYİ Parti Kalkınma Politikaları BaşkanıÜmit Özlale açıklanan yeni orta vadeli ekonomi programındaki kur hedefi ile ilgili, "Hükümet dolar TL kurunu 8,3 tutmaya devam edemeyeceğini düşünüp, son 4 ayda ciddi bir kur artışı bekliyor olabilir. Burada Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi beklentisiyle hareket edilmiş olabilir. Yoksa sayın Cumhurbaşkanı‘İhracatta rekor kırdık. Rezervlerimiz artıyor’ gibi başka hikayeler anlatırken neden Türk lirası değer kaybetsin? İkinci ihtimalde program yazılırken herhangi bir iktisadi analize gerek duyulmamış olabilir. Ki bizce bu daha yüksek bir ihtimal" değerlendirmesi yaptı. Özlale bu koşullarda enflasyondaki düşüş beklentisinin de TÜİK yönetimden enflasyon verilerini biraz daha baskılanmasının istenebileceğini ifade etti.
Dikbayır açıklamasında şunlara yer verdi:
"BU KADAR HIZLI BİR DEĞER KAYBI ÖNGÖRÜLMÜYORDU: OVP’ye göre ortalama dolar TL paritesi 2021’de 8,3. 2022’de 9,27. 2023’te 9.77. 2024’te ise 10,27. Daha önceki programlarda da Türk lirası değer kaybedecek deniliyordu. Ama bu kadar hızlı bir değer kaybıöngörülmüyordu. Döviz kuruyla ilgili dikkati ilk çeken nokta bu sene dolar kuru beklentisinin ortalama 8,3 olması. Dolar kuru ortalamasının 2021’de 8,3 olması içinse yılın geri kalanındaki kur ortalamasının 8,8 olması lazım.
HÜKÜMET SON 4 AYDA CİDDİ BİR KUR ARTIŞI BEKLİYOR OLABİLİR: Bunu iki farklışekilde yorumlayabiliriz. Hükümet dolar TL kurunu 8,3 tutmaya devam edemeyeceğini düşünüp, son 4 ayda ciddi bir kur artışı bekliyor olabilir. Burada Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi beklentisiyle hareket edilmiş olabilir. Yoksa sayın Cumhurbaşkanı‘İhracatta rekor kırdık. Rezervlerimiz artıyor’ gibi başka hikayeler anlatırken neden Türk lirası değer kaybetsin? İkinci ihtimalde program yazılırken herhangi bir iktisadi analize gerek duyulmamış olabilir. Ki bizce bu daha yüksek bir ihtimal.
DOLARDA ARTIŞ ENFLASYONDA DÜŞÜŞ: Diğer bir kur uyuşmazlığı da enflasyonda karşımıza çıkıyor. Türk lirasının değer kaybetmesi, hiçbir şekilde yerli ve milli olmayan ekonomimizde ithal tüketim malların fiyatında artış yaratarak tüketici enflasyonunu üreticilerin girdi maliyetini arttırarak da üretici enflasyonunu etkiliyor. Hal böyleyken orta vadeli programda 1 doları 10 TL’yi geçeceği öngörülsede her ne hikmetse enflasyonda sürekli bir düşüş bekleniliyor. Bu da iki şekilde açıklanabilir; ekonomide iyi bir beklentinin yanı sıra eşi benzeri görülmemiş bir verimlilik artışı sağlanır. Bizce bu çok düşük bir ihtimal. İkincisi ise, mevcut TÜİK yönetimden enflasyon verilerinin biraz daha baskılanması istenir. Biz bunun çok daha yüksek bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz.”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.