İYİ PARTİLİÖZTÜRK, YURT ÇIKMAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE DE YARDIM YAPILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ
İYİ Parti, yurt çıkmayan üniversite öğrencilerine de barınma ve beslenme yardımı yapılması için harekete geçti. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, yüksek öğrenim yurdu bulunan...
MEHTAP BELEN
İYİ Parti, yurt çıkmayan üniversite öğrencilerine de barınma ve beslenme yardımı yapılması için harekete geçti. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, yüksek öğrenim yurdu bulunan vakıf ve derneklere yapılacak barınma ve beslenme yardımının, yurt çıkmayan öğrencilere de verilmesi için TBMM’ye yasa teklifi sundu.
Resmi Gazete’de 4 Eylül’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle; vergi muafiyeti tanınan vakıf ve derneklere, yurtlarında kalan öğrenciler için beslenme ve barınma yardımı yapılması düzenlemesi getirildi. Yönetmelikte, söz konusu yardımdan yalnızca en az iki yıldır yurt hizmeti veren; üç ilçede ya da İstanbul, Ankara ve İzmir’de üç yurdu bulunan; en az bin kapasiteli yurdu olan vakıf ve derneklerin yararlanacağı belirtilmişti.
Yönetmelikte tanımlanan bu kriterleri; ENSAR, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) da aralarında bulunduğu az sayıda vakıf sağlıyor.
İYİ Partili Yasin Öztürk’ün verdiği kanun teklifinde, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu’nda şu değişikliklerin yapılmasını istedi:
“Ailesinin yaşadığışehirde ikamet etmeyen ve başvurduğu halde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın veya kaydolduğu üniversitenin kendi bünyesindeki yurtlarına yerleştirilemeyen öğrencilere, kamu yurtlarında barınma imkanı sağlanana kadar, Gençlik ve Spor Bakanlığı yurtlarında kalan öğrencinin devlete bir aylık maliyeti tutarında beslenme ve barınma yardımı aylık olarak ödenir. Bu yardım her türlü vergi ve harçtan muaftır.”
YARDIMDAN YARARLANACAK VAKIF VE DERNEKLERİ BAKAN KASAPOĞLU’NA SORDU
Yasin Öztürk, 4 Eylül’de çıkarılan yönetmelik kapsamında devlet yardımından yararlanacak vakıf ve derneklere ilişkin, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması talebiyle ayrıca bir soru önergesi de hazırladı.
Öztürk’in, Bakan Kasapoğlu’na yönelttiği sorular şöyle:
-“En az 2 yıldır yükseköğrenim öğrencilerine dönük yurt hizmeti veren, en az üç şehirde yurdu bulunan ve ülke genelinde yükseköğrenim öğrencileri için en az 1000 kapasiteli yurt hizmeti faaliyeti yürüten vakıf ve dernek sayısı kaçtır? Bu dernek ve vakıflar hangileridir? Bu yurtlarda barınan öğrenci sayısı ne kadardır?
-Son 10 yıllık dönemde öğrencilere barınma ve beslenme hizmeti veren vakıf ve derneklerin yurtlarına yapılan yardım miktarı ne kadardır?
-Pandemi nedeniyle yurtların kapalı olduğu dönemde vakıf ve derneklere, barınma ve beslenme yardımı adı altında ödeme yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi vakıf veya derneklerin yurtlarına bu kapsamda ödeme yapılmıştır? Yapılan toplam tutar ne kadardır?
-Gençlik ve Spor Bakanlığı, hangi yurda destek ödeneceğine ilişkin kararı hangi kriterler doğrultusunda verecektir?
-Son 5 yıllık dönemde KYK bünyesine dahil edilen yurt sayısı kaçtır? Açılan her yeni üniversite için yurt planlaması da yapılmakta mıdır?
-KYK yurtlarında öğrenci barındırma sayısının yetersiz olması nedeniyle öğrenciler ev kiralayarak, özel yurt ve/veya apartlarda kalarak barınma ihtiyacını gidermek zorunda kalmaktadır. Özellikle pandemi döneminde, özel yurt, apart ücretlerinin ve ev kiralarının fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları dikkat çekmektedir. Bu kapsamda; KYK yurdunda kalma imkanı bulamadığı için ev ve/veya apart kiralayan, özel yurtlarda kalan öğrencilere barınma desteği verilmesi düşünülmekte midir?”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.