İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SOYER'DEN BURDUR'A DESTEK: "BU GİDİŞİ DÜZELTEBİLİRİZ"
Burdur’u ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Küçük üreticinin toprağında kalması ve su kaynaklarının korunması için her zaman iş birliğine hazırız. Burdur’a...
Burdur’u ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Küçük üreticinin toprağında kalması ve su kaynaklarının korunması için her zaman iş birliğine hazırız. Burdur’a da bu konuda destek vereceğiz. Gücümüzü birleştirirsek bu gidişi tersine çevirebilir, düzeltebiliriz” dedi.
Tunç Soyer, Burdur’a gerçekleştirdiği ziyaretin sonunda Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile ortak bir basın açıklaması yaptı.
Soyer, daha iyi bir gelecek için kentler arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek “Dayanışma, bir tarafın bir tarafa lütuf yapması değildir. Dayanışma, her iki tarafın da birbirine ilham vermesi, katkı vermesi anlamına gelir. Burdur ve İzmir belediye başkanları olarak dayanışmaya bu noktadan bakıyoruz” dedi.
Burdur Belediyesi’nin yaptığıçalışmaları yerinde gördüğünü ve gurur duyduğunu belirten Soyer, “Burdur’da olmamızın bir diğer sebebi de kuraklık ve tarım meselesiydi. Bu cennet parçasında bir yandan içimiz açılıyor, bir yandan da içimiz parçalanıyor. Burdur göllerindeki su çekilmeleri üzüntü verici. Bu göllerin kurumasının nedeni yanlış tarım politikaları ve bilimsellikten uzak çözümler. Siz kullanılabilir suyun fazlasını yeraltından çeker, gölleri besleyen nehirlerin üzerine gölet yaparsanız, sonuç bu olur. O göletler de elbette bir süre sonra su tutamaz hale gelir” diye konuştu.
ATALIK TOHUM VURGUSU
İzmir’de “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla hayata geçirdikleri İzmir Tarımı modeliyle ilgili Burdur’a da destek vereceklerini söyleyen Soyer, şöyle konuştu:
“İzmir Tarımı, kuraklık ve yoksullukla mücadeleyi esas alıyor. En önemlisi de su kaynaklarının korunmasını merkezine alıyor. Doğayla uyumlu ürün deseni planlaması, kooperatiflerin desteklenmesi başta olmak üzere yeni bir tarım anlayışını esas alıyor. Örneğin bir ay önce atalık tohum olan yem bitkisi saz çavdarının hasadını yaptık. 1,5-2 metreye kadar başaklar olmuş. Tam bir saman fabrikası. Hiç su vermeden yetiştirildi. Böyle atalık tohumlarımız varken biz saman ithal ediyoruz. Yeter ki biz, atalık tohumlarımıza dönelim, doğayla uyumlu ürün deseni planlaması yapalım. Çünkü küçük üreticinin üretmeye devam etmesi gerek. Aynışekilde su kaynaklarımızı korumak zorundayız. Gücümüzü birleştirirsek bunların hepsini yapabilir, bu gidişi tersine çevirebilir, düzeltebiliriz.”
Tarımı tarladan sofraya tüm aşamalarıyla ele aldıklarını belirten Soyer, “İzmir Sasalı’da, İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ni kurduk. Burada küçük üreticinin ihracat yapar konuma gelmesi için çalışmalar yürütülüyor. Ambalaj tasarlamaktan ürünün nereye ihraç edileceğine kadar üreticimize destek veriyoruz. Küçük üreticimizi, piyasada rekabet eder hale getireceğiz” şeklinde konuştu.
FARKLI BİR BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI
Burdur Belediye Başkanı Ercengiz ise Başkan Soyer’e Burdur’a geldiği için teşekkür etti. Ercengiz, “Başkan Soyer’in tecrübe ve öngörülerinden yararlanmak istedik. Burdur’da ne yapılabilir üzerine kafa yorduk. Eskiden bizim ölçeğimizdeki kentler, büyükşehirlerden iş makinesi talep ederdi. Artık farklı bir belediyecilik anlayışıyla deneyim paylaşımını esas alıyoruz. Büyükşehirlerin bilgi birikimini kendi ölçeğimizde nasıl uygulayabiliriz üzerine çalışıyoruz” dedi.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.