İZMİR'DE 1,5 YILDA 13 BİN TON TIBBİ ATIK EVSEL ATIĞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

İZMİR'DE 1,5 YILDA 13 BİN TON TIBBİ ATIK EVSEL ATIĞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de yaptığı Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde, 1,5 yılda 13 bin ton tıbbi atık sterilize edildi. Türkiye'nin...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menemen’de yaptığı Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nde, 1,5 yılda 13 bin ton tıbbi atık sterilize edildi. Türkiye'nin en büyük tıbbi atık tesisinde, İzmir’deki sağlık kuruluşlarının ürettiği ve halk sağlığı açısından risk oluşturan tıbbi atıklar, el değmeden toplanarak sterilize ediliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in çevre odaklı belediyecilik anlayışı doğrultusunda yatırımlarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl Menemen'de hizmete aldığı tıbbi atık sterilizasyon tesisinde, kentten toplanan 13 bin tıbbi atığı evsel atığa dönüştürdü. Büyükşehir Belediyesi, kentteki sağlık kuruluşlarından çıkan tıbbi atıkları bu tesiste topluyor. Sağlık kuruluşlarından tartılarak ve radyasyon ölçümleri yapılarak güvenli şekilde teslim alınan tıbbi atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca denetimi sağlanan çevrimiçi mobil atık takip sistemi (MOTAT) ile kayıt altına alınıyor. Tıbbi atık lisanslı araçlarla taşınan atıklar, tesiste toplanarak sterilize ediliyor.

AYLIK ORTALAMA 750 TON TIBBİ ATIK ÇIKIYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı’nda çevre mühendisi olarak görev yapan Fulya Evirgen, İzmir Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nin, Türkiye’nin en büyük kurulu kapasitesine sahip tesis olduğunu söyledi. Fulya Evirgen, İzmir genelinde aylık bir tonun üzerinde tıbbi atık üreten 146 hastane, 24 diyaliz kuruluşu başta olmak üzere toplamda 2 bin 43 adet sağlık kuruluşundan toplanan tıbbi atıkların, 7 gün 24 saat boyunca faaliyette olan tesiste sterilize edildiğini aktardı.

Evirgen, “İzmir’de bir ayda oluşan ortalama 750 ton tıbbi atık, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında çevre sağlığı da göz önünde bulundurularak el değmeden kovalı sistemlerle alınıp buraya getiriliyor. Tesise gelen atıklar sterilize ediliyor. Sterilizasyon ünitesinden çıktıktan sonra da konveyör bant yardımı ile kırıcı ünitesine aktarılıyor” dedi. Fulya Evirgen, günde 110 ton tıbbi atığın sterilize edilebildiği tesiste, faaliyete geçtiği 2020 yılı mart ayından bugüne kadar 13 bin ton atığın sterilize edildiğini söyledi.

HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Tesiste besleme-boşaltma, üniteler arası taşıma, yıkama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon olmak üzere yapılan her işlem modern ve çevreci bir bakış açısıyla sürdürülebilirlik ilkesine göre tasarlandı. Buhar üretim ünitesi ile sterilizatörler arasında enerji geri kazanım sistemi bulunuyor. Böylece yoğuşma suyunun geri devir sayısını artıran ekipmanlar aracılığıyla doğal su varlıklarının korunması sağlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.