İZMİR'DE SAĞLIKÇILAR İKİNCİ KEZ İŞ BIRAKTI: "İNSAN HAKLARINA AYKIRI, KABUL ETMİYORUZ"
Aile sağlığı merkezi çalışanları, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek için İzmir'de ikinci kez iş bıraktı. Yeni yönetmeliğin...
Aile sağlığı merkezi çalışanları, 1 Temmuz'da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek için İzmir'de ikinci kez iş bıraktı. Yeni yönetmeliğin gelir kaybına neden olup iş güvencesini ortadan kaldırdığını savunan sağlıkçılar adına konuşan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy, "Böyle bir düzenleme insan haklarına aykırıdır. Kabul etmiyoruz" dedi.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ni protesto etmek için daha önce 16 Ağustos'ta yaptıkları iş bırakma eylemini tekrarlayan aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, İzmir Konak Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Eş Başkanı Nursel Yücesoy, yönetmelik iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgularken, "Toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren aile sağlığı merkezi çalışanlarının sözleşmelerinin feshedileceği yönetmelikte yer almıştır. Böyle bir düzenleme insan haklarına aykırıdır. Kabul etmiyoruz" dedi.
"KİŞİLERİN İNSAFINA BIRAKILMIŞ"
Yücesoy, sözleşme yenileme ve fesih yetkisinin il sağlık müdürlüklerine verildiğini belirterek şunları kaydetti:
"Tüm yetkiler kişilerin insafına bırakılmış. Açığa alma, sözleşme yenilememe gibi olağanüstü yetkiler çalışma hukukuna aykırıdır. İş barışını bozan fiillerden, yapboz tahtası gibi sürekli değişikliklerden vazgeçilmelidir. Hukuk çerçevesinde bir yönetmelik çıkarılmadan sistemin yürütülebilir olması imkansızdır. Aile hekimliği çalışanları 10 yıldır yüzde 60 gelir erimesi yaşarken, özlük haklarını da kaybetti.
"İPTAL EDİLENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ"
Düzenleme yapılmadığında aylık bin-bin 500 TL arası gelir kaybı olacağı ortaya çıkmıştır. 16 Ağustos tarihinde yapacağımız grevden 3 gün önce bu kesintilerin iptal edildiği ilan edilmiş, yani yönetmeliğin bu maddesi ile ilgili geri adım atılmış, fakat 15 Ağustos'ta aldığımız hak edişlerimiz kesintili olarak yatırılmış, maaşlarımızdan bin 500 TL'lere varan kesintiler yapılmıştır. Sözde düzenlemeye rağmen kesintiler hala iade edilmemiştir. Toplum sağlığını hiçe sayan, aile sağlığı merkezlerinde çalışanları susturan, gelir kaybına neden olan, iş güvencesini tehlikeye atan, iş gücünü ölçüsüz artıran, adı ceza yönetmeliğine çıkan bu yönetmelik iptal edilene kadar iş bırakma dahil her tür eylemle mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz."
"SİSTEME OPERASYON DÜZENLENDİ"
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu da bir gece aile hekimliği sistemine operasyon düzenlendiğini öne sürerek şöyle konuştu:
"Negatif performans olarak kesinti dayatması yapan bu sistem asla kabul edilemez. Pozitif performans adı altında sanki yapılınca hekime, çalışana ödül verecekmiş gibi algılatılmaya çalışılan bu sistem her bir hastaya en az yarım saat hizmet öngörüyor. Bu teknik olarak mümkün değildir. İhtar puanı olarak dayatılan bu sistemi kabul etmek mümkün değildir. Kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz” dedi.
ÇAMLI: AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ YANINDAYIZ
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise, "Pandeminin başından beri yaşamlarını riske sokarak sağlık hizmeti vermeye çalışan aile hekimleri ne yazık ki cezalandırıcı ve susturucu bir yönetmelikle karşı karşıya bırakıldı. İzmir Tabip Odası meşru ve haklı talepleri için aile sağlığıçalışanlarının yanında olmaya devam edecek” diye konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.