İZMİRLİ TAKSİCİDEN AKARYAKITTAKİÖTV ZAMMINA TEPKİ: "İNŞALLAH DEVAMI GELMEZ"
Akaryakıtta ÖTV oranlarının artırılmasıyla benzin, motorin ve LPG'ye gelen ağır zamlar, pandemi nedeniyle zor günler geçiren taksici esnafının tepkisini çekti. İzmir Şoförler ve Otomobilciler...
Akaryakıtta ÖTV oranlarının artırılmasıyla benzin, motorin ve LPG'ye gelen ağır zamlar, pandemi nedeniyle zor günler geçiren taksici esnafının tepkisini çekti. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, "İnşallah bu zamların devamı gelmez" derken, yeni araç alımında ödedikleri yüzde 45'lik ÖTV'nin de düşürülmesini istedi.
Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının sona ermesinin ardından ÖTV oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; benzinden alınan ÖTV yüzde 54 zamlanarak litre başına 1.33 TL'ye yükselirken, motorin ve LPG'deki ÖTV zammı sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 188 oldu. Düzenleme sonrası Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonlarıİşveren Sendikası’nın açıklamasına göre benzinde 55, motorinde 67, LPG de 35 kuruş/litre pompa fiyatlarında yansıyacak şekilde zam yapıldı.
Zamlar, pandemi nedeniyle zor günler geçiren İzmir'deki taksici esnafının tepkisini çekti.
ANKA Haber Ajansı'na konuşan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, şunları söyledi:
“ÖTV’ye yapılan zamlar bizleri etkiledi. Zaten işlerimiz yoktu şimdi bir de bu ÖTV zammının gelmesi litre fiyatında büyük farklar yarattı. İnşallah bu zamların devamı gelmez. Zamların bizleri etkilememesi mümkün değil. İleriki günlerde duraklarda bulunan taksicilerimiz "bizim durumumuz ne olacak" diye sormaya başlayacaklar. Örneğin bir taksici depoyu eskiden 300 TL ye dolduruyorsa artık bu zamlardan sonra 350- 360 TL'ye doldurur. Tabi sadece bununla da sınırlı kalınmıyor. Yan giderlerimizin de üzerine bu tip ilaveler geliyor. Böyle düşündüğümüz zaman da zaten pandemi de iş yapamıyoruz, bir de bunun olması bizleri olumsuz etkiler."
BARİ ARAÇ ALIRKEN ÖDEDİĞİMİZ ÖTV'Yİ DÜŞÜRÜN
Taksicilerin birkaç yılda bir araç yenilemek durumunda kaldığını, taşımacılık yapan diğer minibüs, servis, otobüs ve kamyon gibi taşıtlar için yüzde 4 ile 8 arasında ÖTV uygulandığını aktaran Anık, şöyle konuştu:
"Ancak, taksici esnafı yeni araç alırken yüzde 45 ÖTV ödüyor. Üstüne bir de yüzde 18 KDV ödeniyor. Bunu yıllardan beri dillendiriyorum; Türkiye genelindeki 100 bin taksiciye yapılan bir haksızlık var ortada. Aynı grupta taşıma yapan minibüs, servis, otobüs, kamyon yüzde 4 ile yüzde 8 arasıÖTV öderken bizim yüzde 45 ödememiz bir haksızlık. 2016 yılında bizi 3 yıllığına ÖTV'den muaf tuttular. Ama sonra yine yüzde 45'lik oranla uygulama devam etti. Biz geçici süreyle sıfır ÖTV istemiyoruz. Mutlaka bizlerden de ÖTV alın ama diğer araçların ödediği kadar alın. Hatta gerekirse 5 puan üzerinde alın.”
ANKARA'YA GİDECEKLER
Anık, taksicinin 200 bin liralık bir araç almak istediğinde 130 bin TL'sinin vergilere gittiğini belirtirken, "Hükümetten ÖTV oranları konusunda destek istiyoruz. Bu şekilde mesleğimizin yürümesi mümkün gözükmüyor. Bu konuyu gerekli mercilere ilettik. Önümüzdeki günlerde hazırladığımız dosyayı Ankara'da siyasi parti gruplarına vermeyi düşünüyoruz. Ayrıca bu konuyu Cumhurbaşkanımıza da iletmek istiyoruz. Destek bekliyoruz” diye konuştu.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.