İZMİT BELEDİYE BAŞKANI HÜRRİYET: TÜGVA’YA VERİLEN YURDU GEREKİRSE YARGIYA TAŞIYACAĞIZ
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, belediyenin kendisinden önceki AKP’li yönetimi tarafından usulsüz bir şekilde TÜGVA’ya devredilen öğrenci...
İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, belediyenin kendisinden önceki AKP’li yönetimi tarafından usulsüz bir şekilde TÜGVA’ya devredilen öğrenci yurduyla ilgili süreci gerekirse yargıya taşıyacaklarını açıkladı. Hürriyet, "Biz hakkımızı yargı yoluyla arayacağız. Burada Fatma Kaplan Hürriyet olarak değil, 367 bin İzmitlinin başkanı olarak bu hakkı arıyorum ve bu hakkı aramaya da devam edeceğiz" dedi.
Fatma Kaplan Hürriyet, gazeteci SaygıÖztürk’ün KRT TV'de sunduğu Sisler Bulvarı programında, TÜGVA’ya usulsüz bir şekilde devredilen öğrenci yurdu ve SGK tarafından yok pahasına satılan Belsa B Blok ile ilgili açıklamalarda bulundu.
"HİZMET ETMEMİZİİSTEMİYORLAR"
Mecliste çoğunlukları olmadığı için sürekli "hayır" cevabıyla karşılaştıklarını, ancak bunun hizmet üretme çabalarını engelleyemediğini belirten Hürriyet, "Cumhur İttifakı’nın dertleri hizmet değil. Dertleri, bizim hizmet etmememiz, halk nezdinde başarısız gözükmemiz. Her konuda kendi meclisimizde ve büyükşehir meclisinde mücadele veriyoruz. Ama yolumuza yılmadan devam ediyoruz" dedi.
"BİR GECEDE 30 KİŞİ MEMUR YAPILDI"
Kendilerinden önceki dönemde yapılan çok sayıda usulsüzlüğü tespit ettiklerini kaydeden Hürriyet, "Sayıştay raporları ve mülkiye müfettişleri tarafından tespit edilen usulsüz atamalar var. Liyakat usulü uygulanmayıp hak etmeyen kişiler, hak etmedikleri yerlere getirildi. Yanlış projeler, ihtiyaç olmadığı halde yapılan işler, harcanan milyonlara karşıçürümeye terk edilen işler. Bunların hepsi nihayetinde israf ve kötü niyet. Son yerel seçimlerden 2 gün önce bir gecede 30 kişi memur yapılmış. Bu kadar insan KPSS’de dirsek çürütürken AKP siyasetçilerinin yakınlarına memurluk hakkı verilmiş. Usulsüz atamalar yapılmış. Atanamadığı için intihar eden insanlar oldu bu ülkede” diye konuştu.
SGK BORÇLARINA KARŞILIK
Belsa B Blok'un SGK tarafından yok pahasına satıldığını vurgulayan Hürriyet, konuyla ilgili tespitlerini şöyle sıraladı:
“İzmit Belediyesi hizmet binalarının olduğu Belsa Plaza, kentin merkezi, ticaretin kalbi. İzmit Belediyesi yıllardır bu iki binada hizmet ediyor. 2016 yılında, AKP döneminde İzmit Belediyesi’nin SGK’ya olan borçları nedeniyle Belsa B Blok SGK’ya devrediliyor. O dönemki devir miktarı 16 milyon 119 bin lira. O dönemdeki dolar kuru ortalama 2,7. Yaklaşık 5 milyon dolara devredilmiş oluyor.
Biz göreve geldiğimizde bu binayı geri almak istedik. Bina SGK’ya devredildiği için biz kiracı olarak gözüküyoruz ve yıllık 1 milyon 42 bin lira SGK’ya kira ödüyoruz. Hatta oradaki bir katın da TÜGVA tarafından kullanıldığı ve onun da kirasının ve aidatlarının İzmit Belediyesi tarafından ödendiği bir duruma geldik. Biz de dedik ki kiracı olmak yerine binayı yeniden İzmit Belediyesi’ne kazandıralım. Ekonomik değeri yüksek, 50 milyon değerinde Vadi İzmit konutlarımız var. Biz o konutlarla Belsa B Blok’un takası için SGK’ya 3 kere ayrı yazı yazdık. İsteklerimiz hep reddedildi.
Daha sonra B Blok birdenbire satışa çıkarıldı. 2016 yılında SGK burayı 16 milyona alıyor. 2021 yılında belirlenen muhammen bedel 16,5 milyon. Dolar 5 kat artmışken, benzin yüzde 72 zamlanmışken, bir çuval un bile yüzde 130 zamlanmışken, 176 bağımsız bölümü olan 9 katlı ticari bir alan sadece 16,5 milyona ihaleye çıkıyor. İhaleye de bir firma ve bir şahıs olmak üzere 2 kişi katılıyor. Biri 17 milyon 300 bin lira veriyor. Diğeri de 17 milyon 310 bin lira veriyor. Mustafa Hatipoğlu isimli bir vatandaşa kalıyor ihale. Biz o dönemde itiraz süresi içerisinde de ihalenin iptali için yazılar yazdık SGK’ya. Ama o da reddedildi.”
"BAKANLARIN SATIŞTAN HABERİ YOK"
2020 yılında İzmit Belediyesi tarafından SGK’ya yazılan yazıyı okuyan Başkan Hürriyet, konuşmasınışöyle sürdürdü:
“Vadi İzmit Konutları Projesi’nde bulunan evler ile 15 milyon TL bedel demişiz. Bununla ilgili değerleme yapılır. 15 değil de 20 dersiniz, 50 dersiniz. Ama o noktaya bile getirmediler. Daha da kötüsü bu satışlardan üst idarecilerin ve bakanların haberi yok. Sonrasında haberler çıktıktan sonra ‘Bizim bu satışlardan haberimiz olmadı’ diyorlar. Nasıl olmaz? Kim satıyor, neye göre satıyor bunları? Yani bakanlıkları kim yönetiyor diye soruyorum buradan? Böyle şey olur mu?
Çok ciddi bir rant hikayesini gerçekleştirmiş oldular. Birilerine hizmet eden bu rant hikayesi hayata geçmiş oldu. Hatta alımdan hemen sonra bize ‘kiralarınızı arttırın’ diye ihtar bile çektiler. Sadece bizim 137 tane bağımsız bölümümüz var. Bizim ödediğimiz kira yıllık 1 milyon 42 bin lira. Daha da alır almaz ekstra rant üretiyorlar bu binadan. Yazık oldu milletin parasına puluna, kamunun kaynağına."
"SİYASİ AYAĞI DA VAR BU İŞİN"
SGK’nın da çok daha büyük gelir elde edebilecekken büyük zararı olduğunu vurgulayan Başkan Hürriyet, "Siyasi ayağı da var bu işin. Satın alan kişileri, teklif veren firmaları araştırıyoruz, hiçbir mal varlıkları yok. Bölgelerini soruyoruz, yaşadıkları yerleri kimse tanımıyor. Sonra bir araştırıyoruz ki AK Parti içerisinde de görevlerde bulunmuş insanların geçmişte çalışanları, dükkânlarında çalışanları olduğu öğreniyoruz. Tabii ne yazık ki bazışeyleri kâğıt üstünde ispatlamak kolay olmuyor Türkiye’de. Çünkü kitabına uyduruyorlar bir şekilde. Biz, buranın devrini kendi şahsımıza değil belediyeye istiyoruz. Belediye söz konusu olduğunda elbette ki şahısla bir tutamazsınız. Şahsa yaptığınız haksız kazandırmayı ve bir rant hikayesini, ‘Belediye de 15 milyon teklif etti’ diyerek işin içinden sıyrılamazsınız. Burası 367 bin insanın yönetildiği ve 367 bin insanın vergisiyle oluşmuş bir bütçenin yönetimi. O yüzden de bu savunmayı kamu vicdanı açısından bir kez daha gözden geçirsinler” dedi.
"DEVLET YURT İÇİN ARAZİ VERDİ"
Bir önceki dönemde yapılan ve usulsüz bir şekilde TÜGVA’ya tahsis edilen öğrenci yurdu ile ilgili de konuşan Başkan Hürriyet, yaşanan süreci şöyle özetledi:
“Geçmiş dönem yönetimi bir yurt yapmaya karar veriyor. O dönemde İzmit Belediye Başkan Yardımcısı imzasıyla şöyle bir yazı yazılıyor, Milli Emlak Daire Başkanlığı’na. ‘Her yıl artan öğrenci sayısına karşın mevcut yurtların ihtiyacı karşılayamaması ve kamunun kontrolünde yurtların olmasının öğrencilerin güvenliği açısından önemli olduğu düşünülerek söz konusu parselde öğrenci yurdu yapılması planlanmaktadır, bu arazinin bize tahsis edilmesi gerekiyor’ diyor. ‘Devlete ait arazi var. Bu araziyi bize verin. Biz buraya yurt yapalım’ deniyor.
Milli Emlak’tan da aynen şöyle bir cevap geliyor: ‘Söz konusu taşınmazın ticari amaçla kullanılmaması, üçüncü kişilere ticari ya da gayri ticari amaçla kullandırılmaması, devredilmemesi, tahsisli idarenin ilgili mevzuatları ile belirlenen ve alınması zorunlu gelirler dışında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ücret alınmaması, tahsisli idare tarafından tahsis amacına uygun kullanım nedeniyle ticari amaca yönelik ünitelerin söz konusu ve zorunlu olması durumunda ise Hazine Taşınmazlarıİdaresi Hakkında Yönetmelik’in 67 ve 70. maddelerine göre işlem yapılmasışartıyla evet biz bu araziyi, İzmit Belediyesi’ne veriyoruz.’ O dönemin Emlak Müdürü Hüseyin Akgül’ün imzasıyla cevap geliyor. Ve bu arazi İzmit Belediyesi'ne devrediliyor.
Bina, İzmit Belediyesi tarafından 2017 yılında, o dönemin parasıyla 4 milyon gibi bir bedelle inşa ediliyor. İzmit Belediyesi, içerisine yatakhane ürünleri ve bütün ihtiyaçlarını gideriyor. Sonra da o dönemki belediye başkanına yetki getiriliyor. Muhalefetin şerhine rağmen hem Ensar Vakfı hem de TÜGVA ile protokol yetkisi alıyor başkan. O yetkiye dayanarak TÜGVA ile protokol yapıyorlar. Ama bu protokol yetkisinin içerisinde tahsis şartı olmadığı halde ne yazık ki bu bina tamamen TÜGVA’nın kontrolüne veriliyor.”
"TÜGVA TİCARİ OLARAK KULLANIYOR"
Şu anda TÜGVA'nın buradan ticari kar sağladığının altınıçizen Hürriyet, "Kişi başına bin 500 lira gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Aylık yaklaşık 212 binin üzerinde gelir elde ediyor. Bakanlığın ticari amaçla kullanılmaması dediği halde burası TÜGVA tarafından şu anda ticari olarak kullanılıyor. TÜGVA hem devletten öğrenci başına para alıyorlar bu yurttan, hem de öğrenciden ekstra para alıyor. Bina da dâhil içindeki tüm malzemeler İzmit Belediyesine ait" dedi.
SAYIŞTAY: TAHSİS İPTAL EDİLMELİ
Konuyla ilgili Sayıştay tarafından yapılan tespite dikkat çeken Başkan Hürriyet, şöyle devam etti:
"Diyor ki ‘Yapılan incelemede mülkiyeti İzmit Belediyesi’ne ait olan Tepeköy Mahallesi’ndeki taşınmazın, belediye meclis kararına istinaden düzenlenen protokolle 25 yıllığına TÜGVA Vakfı Kocaeli Temsilciliği’ne tahsis edildiği anlaşılmıştır. Yine İzmit Belediyesi mülkiyetinde olan başka bir mahallemizdeki başka bir gençlik merkezinin karar uyarınca Ensar Vakfı’na 10 yıllığına tahsis edildiği tespit edilmiştir. Belediye meclisinin söz konusu tahsislerin yapılmasına dayanak oluşturan kararları ve buna ilişkin yapılan protokoller yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olup, yapılan tahsis işlemlerinin iptali sağlanmalıdır’ Bunu kendi müfettişleri söylüyor. Bakanlıktan bize gelen müfettişler bunlar."
"AKP VE MHP ‘HAYIR’ DEDİ"
Sayıştay'ın tespitinden yola çıkarak işlem yaptıklarını belirten Hürriyet, "Ama ne hikmetse mahkemeden geri döndü. Protokol yapılması için yetki alındığından dolayı iptali için de yetki alınması gerektiğini söylediler. Tekrar meclise sunduk. Bu yurdun TÜGVA tarafından ticari amaçla kullanılmasını uygun bulmadığımızı, kapasitesinin arttırılarak öğrencilere ücretsiz bir şekilde hizmet vermesi amacıyla İzmit Belediyesi’ne iadesini, bunun için de yetki istediğimizi söyledik. Belediye meclisimizde AKP ve MHP, çoğunluklarını kullanarak işi komisyona bile atmadan ‘hayır’ dediler. Ben de hemen beş gün içerisinde yasal hakkımı kullanarak veto ettim" diye konuştu.
"ÖNÜMÜZDEKİ MECLİSTE TEKRAR GÜNDEME GELECEK"
Konuyla ilgili mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini vurgulayan Başkan Hürriyet, sözlerini şöyle noktaladı:
"Önümüzdeki mecliste tekrar gündeme gelecek. Çünkü kanuna ve kamu vicdanına aykırı. Tekrar ‘hayır’ denirse artık dava hakkımızı kullanacağız. Yasalar ortada. Yok hükmünde bir karar. Biz bunu yargı yoluna taşıyacağız. Biz hakkımızı yargı yoluyla arayacağız. Burada Fatma Kaplan Hürriyet olarak değil, 367 bin İzmitlinin başkanı olarak bu hakkı arıyorum ve bu hakkı aramaya da devam edeceğiz."
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.