Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’dan Yaşam Boyu Başarı Ödülü

Jerzy Skolimowski’ye Adana Altın Koza’dan Yaşam Boyu Başarı Ödülü

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin YaşamBoyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi, sinemaya getirdiği yenilikçi bakış vesanatsal cesareti nedeniyle Polonyalı usta yönetmen Jerzy Skolimowski’ninolacak. Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in ortaklığında festivalinkonuğu olarak Adana’ya gelecek olan Skolimowski, Cannes’da Jüri Büyük Ödülü veEn İyi Özgün Müzik Ödülü’nü alan son filmi “Aİ”nin gösterimine de katılacak.

 

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında 31. kez düzenlenecekUluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü,sinemaya getirdiği yenilikçi bakış ve sanatsal cesareti gerekçesiyle Polonya sinemasının auteuryönetmenlerinden Jerzy Skolimowski’ye verilecek.Usta sinemacı, Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in ortaklığındafestivalin konuğu olarak Adana’ya gelecek.

 

Son filmi ‘Aİ’ de gösterilecek

Usta yönetmen ayrıca, festival kapsamında seyirciylebuluşacak son filmi “Aİ”nin(EO, 2022) gösterimine, filmin hem senaristi hem de yapımcısı olan EwaPiaskowska ile birlikte katılacak. Cannes’da Jüri Büyük Ödülü ile En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü alan ve 2023Oscar’larında Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday olan film, hüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerinden dünyanınhalini beyazperdeye aktarıyor. Uluslararası festivallerde 31 ödülün sahibi olanfilm, Michal Dymek’in eşsiz görüntü yönetimi ve Pawel Mykietyn’in Avrupa FilmÖdülleri ve Cannes’dan ödüllü müzikleriyle de benzersiz bir başyapıt.

 

PolonyaYeni Dalgası’nın temsilcilerinden

1938doğumlu Polonyalı film yönetmeni, senarist, oyuncu ve ressam Jerzy Skolimowski,özgün tarzı ve güçlü görsel diliyle dünya sinemasının önemli figürlerinden birisayılıyor. Andrzej Wajda ve Roman Polanski gibi yönetmenlerin filmlerindesenaryo yazarlığı yaparak başladığı sinemada kısa filmler yönetti ve ilk uzunfilmi “Identification Marks: None” (1964) oldu. Bireyin topluma yabancılaşması,varoluşsal krizler ve özgürlük arayışı gibi temaları işlediği filmleriyle1960’larda Polonya Yeni Dalgası’nın önemli temsilcilerinden biri oldu. Önemlifilmleri arasında, “Walkover” (1965), “Barrier” (1966), Berlin’den Altın Ayıödüllü “Le départ” (1967), “Deep End” (1970), Cannes’da En İyi Senaryo ödülünüalan “Moonlighting” (1982), Venedik’te Jüri Özel Ödülü alan “The Lightship”(1985), “Four Nights with Anna” (2008), Venedik’te Jüri Özel Ödülü ile En İyiErkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmış “Essential Killing” (2010) bulunmaktadır.2016’da Venedik Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan Ödülü ileonurlandırılan Skolimowski, 7 yıl aradan sonra çektiği son filmi “Aİ” ile ilk Oscar adaylığını aldı.

WEB | FACEBOOK | INSTAGRAM | X (TWITTER) | YOUTUBE

 

3eql1z9aucoxkbnqryfp0v5y.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.