‘KADIN KADININ YURDUDUR’ FESTİVALİ GİRNE’DE BAŞLADI

‘KADIN KADININ YURDUDUR’ FESTİVALİ GİRNE’DE BAŞLADI

Hataylı depremzede kadınların Kıbrıs ile buluşturulmasını hedefleyen “Kadın Kadının Yurdudur” Festivali Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlendi.

 

Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) öncülüğünde, Hatay Gastronomi Evi ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliğinin katkıları ile düzenlenen festivalin açılış programında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın eşi Sibel Tatar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın eşi Prof. Dr. Nazan Savaş ve Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul katıldı. 

 

Hataylı depremzede kadınların Kıbrıs'ı tanımalarını ve kültürel etkileşimi amaçlayan festivalin açılış konuşmasını GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu yaptı.

 

Hatay'da deprem sonrası sürdürülebilir projelerle ilgili bir konuşma yapan Prof. Dr. Nazan Savaş, Hataylılar olarak şehrin tüm ihtiyaçlarına yönelik yapılan çalışmaları anlattı.

 

Nazan Savaş ve Sibel Tatar organizasyonda Hatay’ın oldukça önemli ve tarihi zenginliği olan tüm dünyaya örnek bir şehir olduğunu anlattı.

 

Konuşmasına depremzedelere yardım sağlamak için seferber olan Kıbrıs Türk halkına teşekkürlerini sunarak başlayan Savaş, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünden (UNESCO) 2 unvanı bulunan, tarih boyunca 13 medeniyete ve 27 farklı kültüre ev sahipliği yapan, Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası Hatay’ın, depremin ardından yeniden bilim ışığında sürdürülebilir, güvenli, akıllı bir şehir olarak ayağa kaldırılacağını kaydetti.

 

Festivalde yaptığı konuşmada tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden kabul edilen Hatay’ın tarihsel ve kültürel zenginliğinin her alanda olduğu gibi mutfağına da yansıdığını belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, Hatay mutfağının Roma, Arap, Osmanlı mutfaklarından etkilense de tarihsel birikimi ve kültür zenginliği sayesinde kendine özgü bir mutfak kültürü yarattığını kaydetti. Tatar, Hatay mutfağının 600’ün üzerinde yemek çeşidi ile UNESCO tarafından gastronomi şehri unvanı aldığına işaret ederek, Hatay mutfak kültürünün, mutfak araç gereçlerinin ve yöresel tariflerin korunarak nesilden nesle aktarımının önemine değindi.

 

 

 

 

 

Festivalde, şef Hazer Amani ve UNESCO Hatay Gastronomi Evi şefleri Sevcan Aksu ve Filiz Kaya'nın düzenlediği Hatay Kömbesi Atölyesi büyük ilgi görürken, Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul,  “Çok Gezen Gurme” Akif Budak,  Master Chef Hazer Amani, Hürriyet Gazetesi yazarı  Ramazan Basan, UNESCO  Hatay Gastronomi Evi  Direktörü İpek Arslan, Kıbrıs Final Üniversitesi  Öğretim Görevlisi  Selim Yeşilpınar, Türkiye-KKTC  Ticaret odası  Formu  TC Tarafı  Başkan Yardımcısı  ve GİKAD onursal üyesi  Ayla Harp,  Erdemli Holding Yönetim Kurulu Başkanı  Koray Erdemli, İndexgrup  a.ş Bölge Müdürü GİKAD onur üyesi  Zülal Koç ‘un konuşmacı olduğu 2 ayrı panel gerçekleşti.

 

 

tmIbi7whayrezmrd3q4locw8.jpg

3fujy4rwqa7swtd9xe5qloby.jpg

syo3q2nz5gIxsneju9iktwjf.jpg

ahm7Ilyl9k5x0uydvno8wreo.jpg

oy6ebifakcdzgbhy1gnrh5qj.jpg

db69nf8vx5xqpldb1lmzaqIg.jpg

sktmzqj4ebrojhliw1cpndku.jpg

9lmgcrlyvwpIwaha5ypxx3ik.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.