Kadınlar En Çok Kendi Yakınları Tarafından Şiddete Maruz Alıyor
Adana Büyükşehir Belediyesi, kadınayönelik şiddetin önlenmesi ve kadın-erkek eşitliği için yoğun çalışıyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi, 25 KasımKadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, 10 Aralık2021 tarihine kadar çeşitli etkinlikler ve eğitimler gerçekleştirerek, konuylailgili farkındalık yaratıp, kamuoyunu bilgilendirerek, şiddetin azaltılması amacıylaçeşitli çalışmalar gerçekleştirecek.
Etkinlikler kapsamında Adana BüyükşehirBelediyesi Taş Bina önünde, Büyükşehir Belediyesi kadın çalışanların ve kadınbürokratların katıldığı basın açıklaması yapıldı. Adana Büyükşehir BelediyesiKadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay’ın okuduğu basınaçıklamasında, kadına şiddetin tanımını yapıldı ve şiddetle mücadelenintarihçesinden bahsedildi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı ZeydanKaralar’ın, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara büyük önemverdiğini kaydeden Dolançay, basın açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
“Kadına karşı şiddet, cinsiyete dayanan, ona zarar veren, fiziksel,cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanma olasılığı bulunan, toplumsal ve özel yaşamdabaskı uygulanarak özgürlüklerin kısıtlanmasına neden olan her türlüdavranıştır. Kadının insan hakları ihlallerindendir.
Bu bağlamdaher yıl 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ileilgili farkındalık yaratmak için çalışmalar yapılmaktadır. 1960 yılında DominikCumhuriyeti'nde trajik bir şekilde hayatlarını kaybeden Mirabel Kardeşlerinanısına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım gününüKadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformuverilerine göre 2022 yılı ocak ayından bugüne kadar ülkemizde 346 kadın,yaşadığımız kentte ise 11 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için;öncelikle yasaların uygulanması ve kadınların kazanımlarının garanti altınaalınması gerekir.
Kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlalive ayrımcılık türüolarak tanımlayan İstanbul Sözleşmesi; şiddetin önlenmesi, etkin soruşturmayürütülmesi, destek ve koruma mekanizmaları sağlanması ve kadına yönelik şiddetle mücadelekonusunda en kapsamlı İnsan Hakları Sözleşmesidir. Toplumsal cinsiyeteşitliğini hem yasalarda hem de toplumsal yaşamda sağlanmasını ve kadınıngüçlendirilmesini esas alan İstanbul Sözleşmesi’nin yürüklükten kaldırılmasıile kadınlar bu haklardan mahrum bırakılmıştır. Bizlerkadınları koruyan bu sözleşmenin yanında olduğumuzu bir kez daha tekrarediyoruz.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına KarşıŞiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında; Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile HizmetleriDairesi Başkanlığı olarak, şiddete maruzkalan ya da kalma ihtimali bulunan sosyal destek, ekonomik destek talebi olanve bize başvuru yapan kadınlara danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Ayrıca tümaile bireylerinin gerekli hizmetleri almaları için ilgili kurumlarayönlendirmeleri yapılmaktadır. 2022 Ocak ayından bugüne kadar bizlere 9’uerkek, 107’si kadın, 2’si çocuk olmaküzere toplam 118 kişi başvuruda bulunmuştur. 57 kadın ve 2 çocuk şiddetemaruz kalan ya da kalma ihtimali bulunarak başvuruları alınmıştır. Bukadınların 29’u eşi, 12’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si babası, diğerkadınlar ise oğlu, damadı, erkek kardeşleri tarafından şiddete maruz kalmıştır.
Bu da demek oluyor ki kadınlar en çokkendi yakınları tarafından şiddete maruz kalıyorlar. Başvuru yapan 12 kadın iki veya dahafazla kişi tarafından, 12 kadın boşanma aşamasında iken şiddete maruzkalmıştır. Kadınlar en çok fizikselşiddete maruz kaldığını söylerken; psikolojik, ekonomik ve diğer şiddettürlerine de maruz kaldıklarını belirtmişlerdir.
AdanaBüyükşehir Belediyesi olarak kadına yönelik şiddetle mücadele için Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınmaeviile ilgili çalışmalara başladık. Belediyecilik anlayışını eşitlikçi, katılımcı,şeffaf yönetim ilkeleri üzerine kuran bir belediye olarak, başta kadınlar olmaküzere eşit haklardan yararlanamayan tüm toplumsal gruplar için yaşanabilir birkent inşa etmek ayrıca toplumsal cinsiyet temelli şiddet ile etkin mücadele etmekamacıyla Yerel Eşitlik Eylem Planı hazırlıyoruz.Yine 11.03.2022 tarihli Adana Büyükşehir Belediye Meclisinin 58 Sayılı Kararıile “Çalışanlara Yönelik Hane İçi ŞiddetPolitika Rehberi’’ oluşturduk. Tümçalışanlara eşitlik ilkesi ile sağlıklı, güvenli bir ortamda, dayanışma kültürü ile destek ve yardımalabilecekleri, şiddetin hiçbir türüne hoşgörü göstermeyen bir iş yeri ortamısağlamayı amaçlıyoruz. Şiddete maruzkalan çalışanın hukuki, psikolojik ve tıbbi destek almaları sağlanmaktadır.
25 Kasım’danbaşlayıp (Kadına Yönelik Şiddete KarşıUluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü) 10 Aralık’a (Dünya İnsan Hakları Günü) 16 gün boyunca kadına ve kız çocuklarınayönelik şiddete farkındalık çekmek amacı ile film gösterileri, eğitim,bilgilendirme çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca 26 Kasım 2022 saat 11.oo’de 25 Kasım Kadına Yönelik ŞiddetleMücadele Ormanı’nın, da Adana’da öldürülen kadınların anısına fidan dikeceğiz. Fidanlar, kadınlar öldürüldüğü için değilşiddetsiz bir dünyada başarılarını yaşatmak için dikilsin.
AdanaBüyükşehir Belediyesi olarak diyoruz ki; Dünyada ve ülkemizde kadına yönelikşiddeti kınıyor, cinsiyetçi bakış açısının karşısında olduğumuzu, böylesi birgünün insanlığın gündeminden kaldırılması için şiddetin her türüne karşı üzerimizedüşeni yapmakla kendimizi sorumlu görüyoruz.
KADINLARINKAZANILMIŞ HAKLARINDAN, EŞİTLİKTEN, ADALETTEN,
İSTANBULSÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ…”
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.