KAHVECİ: “GIDA KOMİTESİ KARARLARI MERKEZ BANKASI’NIN DA İŞİN İÇERİSİNDE OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

KAHVECİ: “GIDA KOMİTESİ KARARLARI MERKEZ BANKASI’NIN DA İŞİN İÇERİSİNDE OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

Gıda Komitesi’nin aldığı kararları değerlendiren İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı...

Gıda Komitesi’nin aldığı kararları değerlendiren İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, “Gıda Komitesi kararları bize aslında birkaç şeyi itiraf etmiş oldu. Türkiye’de tarımın kamusal yönetiminin Tarım Bakanlığı üzerinde tek başına olmadığını, Ticaret Bakanlığı’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da tarımla ilgili politika kararlarında doğrudan etkili olduğunu; yetmedi, bir de bilmediğimiz, Merkez Bankası’nın da işin içerisinde olduğunu gösterdi” dedi.

Gıda Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ev sahipliğinde dün toplandı. Toplantıya, Lütfi Elvan’ın yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ibrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldı. 

"MERKEZ BANKASI DA İŞİN İÇİNDE"

Alınan kararları değerlendiren Ergin Kahveci, “Dün açıklanan Gıda Komitesi kararları bize aslında birkaç şeyi itiraf etmiş oldu. Türkiye’de tarımın kamusal yönetiminin Tarım Bakanlığı üzerinde tek başına olmadığını, Ticaret Bakanlığı’nın, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da tarımla ilgili politika kararlarında doğrudan etkili olduğunu; yetmedi, bir de bilmediğimiz, Merkez Bankası’nın da işin içerisinde olduğunu gösterdi. Bu kamu yönetimi anlayışı içerisinde oldukça sıkıntılı bir durum olarak gözüküyor. Çünkü tarımla ilgili politikayı Tarım Bakanlığı’nın ve tarımla ilgili planlamayı yapanın karar vermesi gerekiyor” diye konuştu.

Kahveci, "Ulusal Süt Konseyi’nin de bize sorunlu olduğunu gösterdi. Çünkü Gıda Komitesi karar aldığından itibaren Ulusal Süt Konseyi çarçabuk toplandı. Çiğ süt fiyatını yeniden belirlendi. Demek ki Ulusal Süt Konseyi’nin de kendi başında karar alması yetkisi yok" açıklamasında bulundu. 

"REGÜLASYON KURUMU HAKLI BİR KURULUŞSA SÜBVANSİYONU PİYASA İÇİN YAPMAZ, ÜRETİCİ İÇİN YAPAR"

Un üreticilerine ekmeklik buğdayda ton başına yaklaşık 1.000-1.700 lira arasında destek kararlarına da değinen Kahveci, “Fırıncılara ya da değirmencilere sübvansiyonlu fiyatla buğday verilip un fiyatlarının düşürülmesi ve buradan da ekmek fiyatlarının ucuzlatılması diye bir karar var. Devlet veya regülasyon kurumu sübvansiyon yapabilir. Hakkıdır. Devlet veya regülasyon kurumu haklı bir kuruluşsa sübvansiyonu piyasa için yapmaz. Üretici için yapar. Eğer sübvansiyon uygulanacaksa Toprak Mahsulleri Ofisi hangi çiftçilerden arpa, buğday almışsa ilan ettiği fiyat üzerinden o fiyatlara 1.000-1.700 lira fiyat farkı uygulaması ile gerçek amacında olmuş olabilir" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.