KARAKUŞ TÜMÜLÜS’ÜNDE "KRALİÇELERİN MEZARLARI" KEŞFEDİLDİ

KARAKUŞ TÜMÜLÜS’ÜNDE "KRALİÇELERİN MEZARLARI" KEŞFEDİLDİ

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Kommagene uygarlığından kalan 2 bin yıllık tarihi Karakuş Tümülüsü’nde, Kral II. Mithritades’in; annesi İsias,...

FERHAT VURAL

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Kommagene uygarlığından kalan 2 bin yıllık tarihi Karakuş Tümülüsü’nde, Kral II. Mithritades’in; annesi İsias, kız kardeşi Antiokhis ve Antiokhis'in kızı Aka için yaptırdığı ve Kraliçeler Mezarlığı olarak adlandırılan anıt mezarlar keşfedildi.

Bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınarak, Adıyaman Valiliği tarafından Karakuş Tümülüsü'nün tomografisi çektirilmişti. “Kraliçeler Mezarlığı” olarak adlandırılan anıt mezarlar elektromanyetik dalgalar sayesinde belirlendi. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, şunları söyledi:

“Kommagene Kralı II. Mithritades (M.Ö 36-21) tarafından annesi İsias, kız kardeşi Antiokhis ve Antiokhis'in kızı Aka için yaptırılan ve bir nevi Kraliçeler Mezarlığı olarak adlandırılan tarihi Karakuş Tümülüsü, 2 bin yıldır gizemini korumaktadır. Buradaki tarihi sırlarıçözmek ve mezarlara ulaşmak için valilik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinleri alarak tarihi tümülüste çalışmalara başladık.

Karakuş Tümülüsü’ndeki kültürel varlıkların yerlerinin tespit edilmesi amacıyla jeofizik yöntemlerden biri olan jeoradar (yer radarı-GPR) yöntemi kullanılarak yapılan jeofizik çalışmalar sonucunda iki boyutlu (2D) jeoradar yer altı görüntüleri elde edilmiştir. Araştırma alanında, ölçü konumlandırmasına bağlı olarak vaziyet planında da gösterilen ayrı lokasyonda jeoradar ölçümleri yapılmıştır.

Elde edilen GPR verilerinden, veri işlem aşamalarından sonra iki boyutlu (2D) yer altı görüntüleri elde edilmiştir. Kommagene Krallığı’nın Kraliçeler Mezarlığı olarak adlandırılan 2 bin yıllık tarihi Karakuş Tümülüsü’nde jeoradar ve jeofizik çalışmaları tamamlanmış olup, gelen raporlar doğrultusundan Karakuş Tümülüsü'nde arkeolojik yapı kalıntılarına ulaşılmıştır. 2022 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınacak kazı ve sondaj izinlerinin sonucunda tarihi tümülüste kazıçalışmalarına başlanması hedeflenmektedir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.