KARAMAN HAYVAN PAZARINDA SATICI VAR, ALICI YOK. BESİCİLER HÜKÜMETE TEPKİLİ
Yem fiyatlarının altında ezildikleri için hayvanlarını satmaya kalkan ancak pazarda da umduklarını bulamayan Karamanlı Besiciler tepkili. Hükümetin bir an önce...
PERİHAN ERSİN
Yem fiyatlarının altında ezildikleri için hayvanlarını satmaya kalkan ancak pazarda da umduklarını bulamayan Karamanlı Besiciler tepkili. Hükümetin bir an önce kendileri için çare üretmesini isteyen Besici Ali Baloğlu, "Bu kuzu 400 TL para yedi. Ama adam 500 TL para veriyor. Ben bu kuzuyu 550 TL ye sattığım zaman 150 TL para kazanmış oluyorum. 150 TL ye satmış oluyorum” dedi.
Karamanlı besiciler, Hayvan Pazarında ANKA Haber Ajansı Muhabirine şunları söylediler:
İbrahim Yanık: "MALIMIZI GETİRİYORUZ, ALICI YOK"
“Bugün günlerden Çarşamba ve Karaman hayvan pazarındayız. Malımızı getiriyoruz alıcı yok. Hiç kimse gelip fiyat sormuyor, sorsa da almıyor. Yem fiyatları yüksek olduğu için kimse hayvan üretimine yanaşmıyor. Mal üretimi yavaş yavaş bitiyor. Kimse yanaşmıyor ama bu kuzular normalde kurban bayramında bin 500 ila 2 bin TL’ye alıcı bulurken, şu anda 750-800 TL arasında satıyoruz. Kuzunun üzerinde rahat 1.000 TL’lik et var ama 700-800 TL’ye veriyoruz. Üretim azalıyor. Devletin yem konusuna el atmasını istiyoruz. Bu şekilde olursa, kimse malcılık yapmaz ve hayvan üretimi biter. Köylüler rezil. Yapacakta hiçbir şey yok. Devletin bu işe el atmasını el istiyoruz, burada açık ve net konuşuyoruz. Karaman mal pazarı burası. Kimse yok, alıcı yok. Satıcı var ama alıcı yok.”
Ali Baloğlu: "MALIMIZA BAKACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"
“Mallarımızı alan satan yüzüne bakan yok. Para kazanmayı bıraktım, malımız elimizden gitsin yeter. Malımıza bakacak gücümüz kalmadı. Hükümetin bu işe acil çözüm bulmasını istiyoruz. Şimdi biz bu sabah evden 20 tane kuzu getirdik, ihtiyacımız vardı satmak için getirdik. Arabadan indirdik, geri bindirdik. Hiçbir şekilde alan satan, yüzüne bakan yok. Niye almıyor millet bu malı? İhtiyacı olanda malı almıyor, ne için almıyor? Geçen sene 50 kiloluk yem torbası 70-90 TL arasındaydı, bu sene 150-160 TL arasında. O yüzden herkes elindeki mal sadece elinden gitsin de, para kazanmayı bırakın sadece mal elimden çıksın diyor. Mal gitsin de para kazanmayı bırak, herkes zarar ediyor. Bu iş nasıl oldu anlamadık. Geçen sene bin ila bin 200 TL’ye satılan kuzuya şimdi emin olun 550 TL’den fazla vermediler. 20 tane kuzu getirdim. İhtiyacımız olmasına rağmen 1 tane dahi satamadan geri alıp gidiyoruz. Yani bu şekilde bu yem fiyatları geçen sene 70 ila 90 TL arasındaydı. Bu sene daha şimdiden 160-170 TL arasında seyrediyor. Hem de, mevsim olarak her şeyin yemin, samanın bol olmasına rağmen fiyatlar böyle.
"BU KUZU 400 TL PARA YEDİ, AMA ADAM 500 TL PARA VERİYOR"
Yarın 12 veya 1. ayda bu fiyatlar nasıl olacak? Bu yem fiyatları daha da yükselecek olursa bu millet elindeki malın tamamını ne yapacak? Bilmiyorum yani alanda yok, yazık günah yani millet bu sayede ekmek yiyor. Adamın 100 koyunu var 5-6 kişi oğlan çocuk, kız, hanımı hepsi hayvanların başında ama para kazanamıyor. Bilmiyorum hükümetimiz bu işe bir çare bulacak mı? Bu şekilde bu iş yürümez yani, mümkün değil. Bu kuzu 400 TL para yedi. Ama adam 500 TL para veriyor. Ben bu kuzuyu 550 TL ye sattığım zaman 150 TL para kazanmış oluyorum. 150 TL ye satmış oluyorum. Çünkü 400 TL para yedi bu kuzu, 400-500 TL yedi. Arkadaşlarda burada bakabilirsiniz o arkadaşta aynı 10-20 mal getirmiş 1 tane satmadan götürüyor. 2 torba yem 350 lira 1 kuzu 500 lira. Zaten bunun 400-500 TL’sini yedi bu mal. 100 TL ye 150 TL ye kuzu satıyoruz biz. Belki bu duruma abartılı diyorsunuz ama gerçek bu yani. Bu kuzunun tanesini 600 liraya satsak zaten 450 TL’sini hayvan yedi. Bize 150 TL kalıyor ama onu da alan yok artık. Yani bizim açımızdan böyle oluyor. Çünkü 450 lirasını yediği için 550-600 lira veriyorlar bir kuzuya. Yem pahalı olduğu için bilmiyoruz bu iş nasıl olacak. Çok zor yani bu sene. Şimdi bu mevsimde bu yem bu fiyata olduktan sonra, 12. Ayda 1. Ayda bu yem kaç lira olacak? Bu millet bu mala nasıl bakacak? Artık bilmiyoruz durum böyle.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Besici İbrahim Yanık
* Besici Ali Baloğlu
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.