KARASU'DA 52 YILLIK YORGANCI: "ÇIRAK ALMIYORUZ, MESLEĞİN GELECEĞİ YOK"

KARASU'DA 52 YILLIK YORGANCI: "ÇIRAK ALMIYORUZ, MESLEĞİN GELECEĞİ YOK"

Anadolu insanının vazgeçemediği el yapımı yorganlar tarihe karışmak üzere. Yeni elemanların yetişmediği yorgancılık mesleğini yaklaşık 52 yıldan bu yana...

KARASU'DA 52 YILLIK YORGANCI: "ÇIRAK ALMIYORUZ, MESLEĞİN GELECEĞİ YOK"

MEDİNE TURAN

Anadolu insanının vazgeçemediği el yapımı yorganlar tarihe karışmak üzere. Yeni elemanların yetişmediği yorgancılık mesleğini yaklaşık 52 yıldan bu yana sürdüren İsmail Koçver, “Çırak almıyoruz. Artık kimse de vermek istemiyor. Mesleğin geleceği yok, olsa alırsın yetiştirirsin” dedi.

Yorgancılık mesleğini Sakarya Karasu’da sürdüren İsmail Koçver, yaşamını ve mesleğini ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Karasu, şunları söyledi:

“HAKİKATEN MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”

“Elli iki yıldır bu işle uğraşıyorum. Dayım vardı yorgancı, Trabzon’a geldi ve anneme, ‘Ver bunu bana, yorgancı yapayım’ dedi ve mesleğe öylece başladık. Mesleğe İzmit Yarımca’da dayımın yanında başladım. Başkasının yanında altı sene çalıştım. İki sene çıraklık yaptık. Ondan sonra üç dört sene de kalfa olarak çalıştım. Daha sonra Trabzon ve İstanbul’da da çalıştım. 1975’ten beri de Sakarya Karasu’dayım. Karasu’ya geldim dükkân açtım, öyle devam ediyoruz.

"İPEK YORGAN İŞİ BİTTİ, BASMA YORGANLARDAN GÜNDE 3 TANE YAPIYORUZ"

İşçiliğine göre değişiyor. Basma yorganlar günde üç tane oluyor. İpek’in basık modelleri günde bir tane oluyor ama daha ağır modelleri haftada iki veya üç tane olur ancak. Ama onlardan kalmadı artık. İpek yorgan işleri bitti. Bu basma yorganlardan da günde üç tane yapıyoruz. Pamuk daha zor dikiliyor. Yün veya orlon diyoruz. Onlar daha kolay dikiliyor. İğne onlar daha kolay işliyor.

"GİTTİĞİM YERDE YORGANCILARI GEZERDİM"

His olarak insanda bir gariplik oluyor. Ben eskiden memlekete bir yere gittiğimde ilk önce yorgancıları geziyordum. Ama şimdi değişik bir yere gittiğimde yorgancı kalmadı artık. İnsanın ruhu alışıyor yani. Gittiğim yerlerde hep yorgancıları arardım, ‘Değişik bir şey var mı?’ diye. Ama şimdi o da kalmadı.

"ÇIRAK ALMAK, ÇOCUĞA HAKİKATEN ZULÜM OLUR"

Çırak almıyoruz. Artık kimse de vermek istemiyor. Almak da çocuğa hakikaten zulüm olur. Mesleğin geleceği yok, olsa alırsın yetiştirirsin. Ama artık makineleştiği için iş bitti. Ama mesleğin aranacağına inanıyorum. Çünkü suni şeyler hastalık yapıyor. Doktorlar böyle söylüyor. Yün ve pamuk: Bunlar güzel şeyler. İlerde aransa bile yapacak usta bulunmayacak.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.