KARS ŞEKER FABRİKASINDA YENİ DÖNEM ALIMLARI BAŞLADI
Kars’ta kalan tek devlet işletmesi olan Şeker Fabrikası’nda, 29’uncu dönem pancar alım kampanyası törenle başladı. Geçtiğimiz yıl 3,36 TL’den alım...
TACETTİN DURMUŞ
Kars’ta kalan tek devlet işletmesi olan Şeker Fabrikası’nda, 29’uncu dönem pancar alım kampanyası törenle başladı. Geçtiğimiz yıl 3,36 TL’den alım yapan fabrika bu yıl 4,25 TL’den alımlara başladı.
Kars çiftçisi bu yıl aşırı kuraklığa rağmen yetiştirdiği pancarını, Kars Şeker Fabrikası kantarına taşıdı. Bu yıl fabrikaya ilk olarak pancarlarını getiren çiftçilere akaryakıt fişi hediye edildi. Kurban kesimi ve okunan duaların ardından kantara çıkartılarak tartılan pancarlar işlenmek için fabrikaya alındı.
Fabrikaya ilk pancarı getiren ve hediye akaryakıt çekini alan pancar üreticisi Hasan Sadi şöyle konuştu:
“KURAKLIK NEDENİYLE OLUMSUZ ETKİLENDİK”
“Bu yıl pancar ekimi yaptık. Verim olaraktan iyi oldu ama kuraklıktan etkilendik. Yaklaşık 30 dönüm üzerinden ekim yaptık. Rekolte düştü biraz kuraklığın sebebiyle. Kuraklıktan ötürü biraz zorlandık. Ton fiyatı 420 kuruş olarak açıklandı. 500 liralık motorin yakıt fişi aldık. Önemli olan burada bulunmaktı zaten. Yeni kampanya döneminin hayırlı olmasını diliyorum. 30 dönüm ektim 150 ton taahhüdüm var. İnşallah vereceğiz. Bütün çiftçi kardeşlerimi de tabi bu konuda destekliyorum, teşvik ediyorum. Onların da ekmesini istiyorum. Çünkü Kars Şeker Fabrikası bölgemizde çok önemli bir yerdedir. Onların da bu konuda ellerini taşın altına koymasını istiyorum. Büyüklerimizden ve yetkililerimizden de çiftçilerine destek olmalarını istiyorum."
Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Babacan da, fabrikanın 28 yıldır ara vermeden çalıştığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“KARS'TA TEK SANAYİ KURULUŞUYUZ”
“Bu durum çok üzücü olmuştur. Fabrikamız Türkiye’deki diğer fabrikalara göre en az elamanla fakat en yüksek özveriyle çalışmaktadır. Toplam memur ve işçi sayımız 249 olup taşeron alımlarıyla birlikte bu sayı kampanyada 450 -500’e kadar çıkmaktadır. Ancak revizyon döneminde kampanya öncesinde diğer fabrikalarda, kampanyada kendi fabrikamızda ve kampanya sonrasında tekrar diğer fabrikalarda elemanlarımız çalışarak şirketimize büyük katkılar sağlamaya devam etmektedir. Fabrikamızda AğrıŞeker’den gelecek olan pancarla birlikte 85 bin ton bedele esas pancar alınacak olup işlenecek pancarımız 77 bin ton olacaktır. İşlenecek pancar sonucu 11 bin 500 ton kristal şeker üretilecektir. Yan ürün olarak da 25 bin ton küspe ve yaklaşık üç bin ton melas elde edilecektir. Fabrikamıza Kars merkez, Akyaka, Arpaçay ve Selim ilçeleri ile Iğdır bölgelerimizde 29 köyümüzde, 544 çiftçimiz tarafından 15 bin 730 dekar pancar ekilmiş olup fabrikamızın toplam pancar üretimi bedele esas olarak 55 bin ton olacaktır. 28 yıldır ara vermeden kampanya yapan Kars Şeker Fabrikamız bu senede revizyon, bakım, onarım işlerini bitirerek kampanyaya hazırdır. Fakat 14 şeker fabrikası arasında en az pancarı olan fabrika olmamız beni çok üzmektedir. Bununla ilgili birçok köyü köy muhtarlarını ziyaret ederek pancar üretimini teşvik için gerekli çalışmalarımızı yaptık. Ama bu konuda pancar üretimi için Kars’ta tek sanayi kuruluşu olan fabrikamızın uzun süreli bacasının tütmesi için, sayın valimden, sayın milletvekillerimden sayın belediye başkanlarından ve il, ilçe AK Parti başkanlarımdan destek istiyorum. Pancar üretimiyle ilgili ekilmeyen arazilerin ekimi için öncelikle fabrika sahamızdaki boş yerleri sürdürerek pancar ekimine hazırlamış bulunmaktayız.”
KOP: İŞÇİLER İÇİN KADRO İSTEDİ
Kars Şeker-İş Sendikası Başkanı Yaver Kop da yaptığı konuşmada, şeker fabrikasının özelleştirme kapsamından çıkarılarak Varlık Fonu’na devredilmesinin şeker çalışanlarını son derece mutlu ettiğini söyledi. Yıllardır özveriyle çalışan kadrosuz işçilere kadro verilmesini isteyen Kop, konuşmasınışöyle sürdürdü:
"Kardeşlerimizin inşallah kadro müjdelerini de getirmesini umutla bekliyoruz. Fabrikalarımız arasında revizyon ve üretim dönemlerindeki görevlendirmelerde başarılarıyla her zaman bizi gururlandıran muvakkat kardeşlerimizin kadro sevincine ortak olmak en büyük hayalimizdir. Bu konuda sayın genel müdürümüz göreve geldiği günden bugüne kadar konuyu her zaman öncelikli tutmuş ve gerekli bütün girişimleri yapmıştır. Sabırla beklediğimiz bu güzel haberi inşallah alacağız. Yine emek çatımız altında özveriyle yılları deviren taşeron işçilerimiz için Varlık Fonu’na devir süreci bir umut ışığı olmuştur Allah’ın izniyle bu kardeşlerimizin kadro müjdesi bizim için çifte mutluluk olacaktır.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Fabrikaya getirilen pancar ve yüklü araçlardan detaylar
* Fabrikaya ilk olarak pancar getiren üretici Hasan Sadi
* Kars Şeker Fabrikası Fabrika Müdürü Ayhan Babacan
* Kars Şeker-İş Başkanı Yaver Kop
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
yorumlar onaylanmamaktadır.